Refactory Flins: Ο κόμβος δεξιοτήτων κυκλικής οικονομίας της Renault

+ Premium

Σε ένα στρογγυλό τραπέζι με τον Τύπο αυτόν τον μήνα, ο Όμιλος Renault έδωσε μια ενημέρωση για το εργοστάσιο Refactory στο Flins, κοντά στο Παρίσι. Ο κόμβος της κυκλικής οικονομίας (να είναι) γεννήθηκε από επιχειρηματικές ανάγκες που δίνουν μια ματιά στο τι μπορεί να συμβεί όταν οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αυξηθούν πραγματικά.

***

Το αργότερο από τότε που ο Διευθύνων Σύμβουλος της Renault, Λούκα ντε Μέο, ζήτησε το «Renaulution» στα τέλη του 2020, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία έχει προχωρήσει σε μια πορεία λιγότερο έντονης εκπομπών άνθρακα, ενώ παράλληλα βάζει την οικονομική αποδοτικότητα στην κορυφή της ατζέντας της. Δέκα νέα ηλεκτρικά μοντέλα έχουν προγραμματιστεί μέχρι το 2025, που απαιτούν γραμμές παραγωγής, μπαταρίες, υλικά και επανεκπαιδευμένο προσωπικό.

Σε αντίθεση με το σύμπλεγμα ElectriCity της Renault για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη βόρεια Γαλλία, η αυτοκινητοβιομηχανία μετατρέπει το Refactory στο Flins σε κέντρο κυκλικής οικονομίας που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τις εγκαταστάσεις της Renault σε άλλα μέρη του κόσμου.

Η κυκλική οικονομία στην τρέχουσα μορφή της Renault περιλαμβάνει τέσσερις πυλώνες: Re-trofit, Re-start, Re-energy και Re-cycle. Θα φτάσουμε σε όλα αυτά, ωστόσο σημειώστε ότι το μέρος της ανακύκλωσης μπορεί να μην είναι αυτό που περιμένετε. Το Refactory περιλαμβάνει επίσης οχήματα ICE και θα στραφεί στην αποκλειστικά κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων στο μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση, η μετατροπή του επιχειρηματικού μοντέλου σε μια πιο κλειστή προσέγγιση και μια πραγματική αρνητική παραγωγή CO2 έως το 2030, όπως στοχεύει η Renault, «απαιτεί πολλές δεξιότητες που δεν έχουμε ως κατασκευαστής», Jean-Philippe Billaï, Refactory Director , είπε κατά τη διάρκεια συνομιλίας με δημοσιογράφους. «Έτσι χρειαζόμαστε συνεργάτες και επενδυτές για να χρηματοδοτήσουν αυτό το οικοσύστημα».

Αύξηση των αριθμών EV με μετασκευή και ανακαίνιση

Η Renault έχει ήδη βρει μερικούς συνεργάτες. Το ένα είναι η Phoenix Mobility, η οποία επί του παρόντος βοηθά την αυτοκινητοβιομηχανία να παραδώσει το Proof-of-Concept για να αρχίσει να τοποθετεί εκ των υστέρων τα φορτηγά ICE Master σε πλήρως ηλεκτρικά οχήματα, όπως αναφέρεται. Το έργο είναι μέρος του Επανεκκίνηση μονάδα στο εργοστάσιο που εστιάζει στην παράταση της ζωής των οχημάτων.

Η μετατροπή των μεταφορέων σε ηλεκτρικά φορτηγά θέτει επίσης το ερώτημα πώς θα ταιριάζουν στις υπάρχουσες λύσεις EV της Renault, όπως τα Master ZE ή Master E-Tech van – και τα δύο είναι ήδη ηλεκτρικά.

Η Renault απάντησε electrive.com ότι τα μετασκευασμένα φορτηγά θα χρησιμοποιούσαν «όσο το δυνατόν περισσότερα υπάρχοντα εξαρτήματα της Renault, για να βελτιστοποιήσουν το κόστος του κιτ και να μειώσουν τους χρόνους ανάπτυξης», αλλά δεν μπήκε σε λεπτομέρειες. Αυτό που έγινε σαφές είναι ότι τα ανακαινισμένα φορτηγά θα διαθέτουν νέες μπαταρίες, καθώς ο γαλλικός νόμος απαγορεύει τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες σε μετασκευασμένο όχημα.

Η εταιρεία επίσης δεν αποκάλυψε την τιμή, αλλά είπε ότι η εκ των υστέρων τοποθέτηση ενός ελαφρού επαγγελματικού οχήματος που λειτουργεί με καύση ήταν «μια εμπορικά ελκυστική εναλλακτική λύση για την αγορά του αντίστοιχου νέου οχήματος» σε απάντηση ηλεκτρικό. Τα πρωτότυπα θα είναι έτοιμα το 2023, επομένως ήταν «πολύ νωρίς για να δοθούν τεχνικές λεπτομέρειες», πρόσθεσε η Renault.

Όσο για τους αριθμούς, το Εργοστάσιο μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, όπου το προσωπικό θα μετασκευάσει τα φορτηγά, επιτρέπει επίσης την επισκευή άλλων οχημάτων. Η υπηρεσία περιλαμβάνει ηλεκτροκίνητα μοντέλα και ICE, και η Renault αποκάλυψε ότι ήταν επίσης σε θέση να ανακατασκευάζει μοντέλα από διαφορετικούς κατασκευαστές όπως η Stellantis και η Toyota.

Αυτό το τμήμα του Refactory είναι το πιο προηγμένο μέχρι στιγμής και γεννήθηκε από απόλυτη ανάγκη: οι έμποροι αυτοκινήτων στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού έλαβαν πάρα πολλά παλαιότερα οχήματα από πελάτες μίσθωσης και ενοικίασης, χωρίς χώρο για να τα αποθηκεύσουν. Η Renault τα δέχεται τώρα στο Flins και λέει ότι έχει επιταχύνει τους χρόνους ανακαίνισης από 21 σε δέκα ημέρες, με οκτώ ημέρες ως τελικό στόχο.

Ο Billaï χαρακτήρισε την αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων «πολύ δυναμική και συνδεδεμένη με τη δραστηριότητα ενοικίασης». Λαμβάνοντας το παράδειγμα ενός Zoe EV, πρόσθεσε ότι αυτά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πωλούνταν μερικές φορές πριν καν φύγουν από το Refactory επειδή η Renault επιτρέπει στους αντιπροσώπους να ανεβάζουν εικόνες για online πωλήσεις μόλις το όχημα φύγει από τη γραμμή στο Flins.

Το 2023, στοχεύουν στην ανακαίνιση 45.000 οχημάτων και έχουν ολοκληρώσει 12.000 οχήματα που ανοίγουν το εργοστάσιο τον Σεπτέμβριο του 2021. «Δεν αναφέρουμε λεπτομέρειες ανά τύπο κινητήρων», απάντησε η Renault αλλά είπε electrive.com θα επισκευάσουν 2.700 μπαταρίες στο Refactory φέτος.

Η ανακύκλωση μπαταριών είναι το βαθούλωμα στον κύκλο

Οι μπαταρίες είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που τοποθετείται κάτω Επανενέργεια και όχι Re-cycle στο Flins. Όπως και με τα αυτοκίνητα που επιστράφηκαν από το Παρίσι, ο Billaï είπε ότι το άλλο μεγάλο ερώτημα ήταν τι να κάνουμε «με όλες τις μπαταρίες που θα επέστρεφαν σε εμάς». Η Renault σκοπεύει να κυκλοφορήσει δέκα μοντέλα EV έως το 2025 – αυτό είναι πολλές μπαταρίες και υλικό μπαταρίας για να ξεκινήσετε και να λάβετε τελικά.

Στο Flins, «επιτέλους θα τα χρησιμοποιήσουν σε σενάρια 2ης ζωής», είπε ο Διευθυντής του Refactory. Λεπτομέρειες παραδόθηκαν από τον Amaury Gailliez, Battery Operations Director και Business Director Mobilize – η υπηρεσία χρηματοδοτικής μίσθωσης της Renault που στοχεύει σε στόλο ενός εκατομμυρίου ηλεκτρικών οχημάτων έως το 2030 και θα λάβει επίσης σενάρια δεύτερης ζωής.

Όπως και με το εξάρτημα μετασκευής, η Renault έδωσε τη δυνατότητα σε νεοσύστατες εταιρείες να εργάζονται στο Flins και να βοηθήσουν τη Renault να προσφέρει λύσεις κινητής τηλεφωνίας, χαρτικής ύλης και μετασκευής.

Για παράδειγμα, υπάρχει η Betgen που συναρμολογεί αυτό που αποκαλεί “Betteries”, σχηματίζοντας το Better Pack, ουσιαστικά μια κινητή γεννήτρια μηδενικών εκπομπών. Τα καρότσια χωρούν 1 – 4 μονάδες που στοιβάζονται έως και 2 kWh. Προς το παρόν, χρησιμοποιούν μπαταρίες δεύτερης ζωής από οχήματα Kangoo και Fluence που επιστρέφουν. Μια μπαταρία αυτοκινήτου παράγει περίπου έξι Better Packs και η Renault λέει ότι ήταν δυνατή η επαναχρησιμοποίηση και άλλων ανταλλακτικών.

Για τις μπαταρίες που επιστρέφουν στη Renault, υπάρχει φυσικά και το Zoe. Η αυτοκινητοβιομηχανία λάνσαρε το μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο το 2012, τότε μόνο με μίσθωση μπαταριών, και αυτές οι μπαταρίες είναι τώρα στην καλύτερη περίπτωση δέκα ετών. «Έτσι, οι περισσότερες μπαταρίες Zoe εξακολουθούν να τροφοδοτούν τα οχήματα καθώς η χωρητικότητά τους παραμένει υψηλή», λέει η Renault. Μιλαω σε electrive.comεπιβεβαίωσαν «ότι σχεδιάζεται μια δεύτερη χρήση ζωής μόλις επιστρέψουν οι μπαταρίες, για παράδειγμα, στο σύστημα Advanced Battery Storage».

Το εν λόγω ABS είναι ήδη εγκατεστημένο στο Flins. Η παρουσίαση έδειξε 15 εμπορευματοκιβώτια που έφεραν ετικέτες από περισσότερους συνεργάτες της Renault όπως η Nidec. Κάθε μία χωρά 1 MWh σε μπαταρίες δεύτερης ζωής και είναι αφιερωμένη στην εξυπηρέτηση μετά την πώληση, π.χ. εξισορρόπηση του δικτύου για την κοινή χρήση Eter.

Τι συμβαίνει όμως με τις μπαταρίες που έχουν ξεπεράσει τη χρήση τους ως αποθήκευση ενέργειας; Η Renault αποκαλεί το βήμα της ανακύκλωσης η τρίτη ζωή. Ωστόσο, ο διευθυντής Λειτουργιών Μπαταριών Gailliez έπρεπε να παραδεχτεί ότι ανέθεσαν σε εξωτερικούς συνεργάτες την πραγματική ανακύκλωση υλικών. «Για περιβαλλοντικούς λόγους, αυτές οι χημικές διεργασίες βρίσκονται σε άλλους εταίρους», είπε, αφήνοντας την εντύπωση ενός κενού στον κατά τα άλλα κλειστό βρόχο. Όπως αναφέρθηκε, η Solvey και η Veolia είναι οι δύο συνεργάτες που αναζητούν την ανακύκλωση μπαταριών για τη Renault.

Η Renault επαναχρησιμοποιεί ό,τι μπορεί

Με την ανακύκλωση μπαταριών ουσιαστικά να ανατίθεται σε εξωτερικούς συνεργάτες, το Ανακυκλωνω μέρος του Refactory αφορά την ανακύκλωση ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Αυτό μπορεί να είναι οποιοδήποτε όχημα και η Renault είπε ότι μεταφέρει το εργοστάσιο του Choisy-le-Roi στο Flins για να ενσωματώσει την ανακαίνιση εξαρτημάτων/ανταλλακτικών στην τοποθεσία. Η μεταφορά έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, με τις μηχατρονικές επισκευές να έρχονται το 2023.

Τέλος, η Renault καθιερώνει το Επανεκκίνηση τομέας. Εδώ, το προσωπικό ανακατασκευάζει μηχανές και έχει διαχειριστεί 100 ρομπότ μέχρι στιγμής, «προσαρμόζοντας κατά βάση τις μηχανές στις νέες παραγωγές», σύμφωνα με τον διευθυντή του Refactory Billaï. Είναι άλλο ένα κλειδί για να προετοιμαστούν τα εργοστάσια να κάνουν τα ηλεκτρικά οχήματα πιο οικονομικά και σε μεγάλους αριθμούς. Ο Όμιλος Renault ετοιμάζεται να κατασκευάσει ως επί το πλείστον ηλεκτροκίνητα οχήματα έως το 2030 (πιθανότατα συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών αυτοκινήτων).

Αυτός ο μετασχηματισμός χρειάζεται επίσης επανεκπαίδευση, όπως αναφέρθηκε, και το Flins μετατρέπεται σε κόμβο εκ νέου δεξιοτήτων για τη Renault και τους εξωτερικούς συνεργάτες. Η Renault είπε ότι μέχρι στιγμής, έχουν επανεκπαιδεύσει 300 υπαλλήλους και έλαβε ενδιαφέρον από άλλα ιδρύματα που τους οδήγησε να ξεκινήσουν ένα ακαδημαϊκό πρόγραμμα κατάρτισης για την κυκλική οικονομία αυτόν τον Μάρτιο.

Όταν ρωτήσαμε για τελευταία φορά εάν το Flins θα γίνει μοντέλο για μια ευρύτερη ενοποίηση της Renault, ο Billaï εξήγησε ότι οποιοδήποτε Refactory θα εξυπηρετούσε μια ακτίνα 300 χιλιομέτρων, δηλαδή την εγγύτητα του Flins στο Παρίσι, «άρα θα χρειαστεί να αντιγράψετε το μοντέλο σε άλλες πόλεις».

Αντίστοιχα, αποκάλυψε ότι εκτός από το Flins και το Refactory που άνοιξε πρόσφατα στη Σεβίλλη στην Ισπανία, η Renault σχεδιάζει να εγκαταστήσει παρόμοια έργα κυκλικής οικονομίας στην Τουρκία, τη Νότια Αμερική και την Πορτογαλία.

Πηγή: press call και στρογγυλή τράπεζα.