10.000 σταθμοί φόρτισης με προορισμό τα αεροδρόμια της Ολλανδίας

Ο Όμιλος Royal Schiphol σχεδιάζει να εγκαταστήσει 10.000 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στα αεροδρόμιά του έως το 2030. Ο ολλανδικός φορέας εκμετάλλευσης αεροδρομίων έχει ήδη ολοκληρώσει τους διαγωνισμούς που αναθέτουν το έργο στις τοπικές εταιρείες Ecotap και FIMIH.

Η Royal Schiphol Group λέει ότι η πρωτοβουλία θα «αυξήσει σημαντικά τη χωρητικότητα» για φόρτιση EV, προσθέτοντας πρώτα στα 400 σημεία φόρτισης EV που υπάρχουν ήδη στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ. Τα νέα σημεία χρέωσης θα ωφελήσουν επίσης τα αεροδρόμια του Ρότερνταμ, της Χάγης και του Λέλυσταντ, τα οποία διαχειρίζεται ο Όμιλος.

Η ανακοίνωση αφήνει ανοιχτό τον τρόπο κατανομής των σταθμών φόρτισης στα τέσσερα αεροδρόμια. Ωστόσο, μπορεί να υποτεθεί ότι η πλειοψηφία θα βρίσκεται στο AMS της ολλανδικής πρωτεύουσας λόγω της συνάφειας και του αριθμού των επιβατών.

Η Ecotap και η FIMIH θα είναι υπεύθυνες για τις εγκαταστάσεις. Η FIMIH έλαβε επίσης τη Maxem για να παρέχει μια πλατφόρμα CPO για έξυπνη διαχείριση φόρτισης, συμπεριλαμβανομένης μιας σύνδεσης με τους ηλιακούς συλλέκτες των αεροδρομίων Schiphol.
Η Ecotap είναι κατασκευαστής συστημάτων φόρτισης με μια σειρά σταθμών φόρτισης AC και DC από το 2011 και παράγει το υλικό και το λογισμικό, ωστόσο οι συνεργάτες δεν ανέφεραν τον τύπο σταθμών φόρτισης που θα κυκλοφορήσουν.

Η RSG αναμένει ότι η νέα υποδομή θα προμηθεύει κυρίως ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Για παράδειγμα, η Schiphol έχει σχεδόν 200 ταξί Tesla επί τόπου από το 2014 και λέει ότι το νέο έργο θα «αυξήσει σημαντικά τη χωρητικότητα τα επόμενα χρόνια» για τέτοιους χρήστες. Ωστόσο, η νέα υποδομή φόρτισης του Ομίλου θα ωφελήσει επίσης ηλεκτρικά φορτηγά, λεωφορεία και οχήματα επίγειας εξυπηρέτησης.

Οι επενδύσεις EV θα συμβάλουν στον στόχο «να λειτουργήσουν τα πιο βιώσιμα αεροδρόμια στον κόσμο», έτσι ο Royal Schiphol Group, προσθέτοντας ότι «οι σταθμοί φόρτισης είναι το κλειδί για την επίτευξη αεροδρομίων χωρίς εκπομπές έως το 2030».

Η RSG δεν αναφέρει την εξωτερική χρηματοδότηση ή την επένδυση που είναι διατεθειμένη να κάνει.

schiphol.com, businesstravelnewseurope.com