Φινλανδικές εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο κατασκευής εργοστασίου υλικών ανόδου

Η Finnish Minerals Group και η Epsilon Advanced Materials εξετάζουν την κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής για σχεδόν 50.000 τόνους ανοδικού υλικού ετησίως στη Vaasa της Φινλανδίας. Σύντομα θα ξεκινήσει μια μελέτη σκοπιμότητας για την ανάλυση της οικονομικής και τεχνικής σκοπιμότητας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Epsilon έχει ήδη εντοπίσει κατάλληλο χώρο για το έργο στη βιομηχανική περιοχή GigaVaasa στη φινλανδική πόλη-λιμάνι. Όπως αναφέρουν οι δύο εταιρείες στην επιστολή προθέσεων που υπογράφηκε τώρα, σκοπεύουν να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις στη συντονιστική αρχή στις αρχές του 2023.

Η μελέτη σκοπιμότητας βασίζεται σε δύο προγραμματισμένα στάδια επέκτασης: Αρχικά, σχεδιάζεται η παραγωγή υλικού ανόδου, που αντιστοιχεί στην παραγωγή 10 GWh τελικών μπαταριών ιόντων λιθίου. Στη δεύτερη φάση, η παραγωγή πρόκειται να επεκταθεί σε 50 GWh μπαταριών.

Δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για την προγραμματισμένη παραγωγή σε αυτό το στάδιο. Στην ανακοίνωση, η Finnish Minerals Group δεν διευκρινίζει τι είδους ανόδους θα αφορά ή από πού θα προέρχονται οι πρώτες ύλες που οι εταιρείες σχεδιάζουν να επεξεργαστούν στη Vaasa.

Υπάρχει ήδη ένας πιθανός πελάτης για αυτό: η νορβηγική εταιρεία Freyr είχε υπογράψει μια επιστολή προθέσεων με τη Finland Minerals Group τον Αύγουστο του 2021 για την κατασκευή ενός εργοστασίου κυψελών μπαταριών στη Vaasa και ξεκίνησε τις προπαρασκευαστικές εργασίες για αυτό τον Μάιο του 2022.

«Συνεργαζόμενοι με την Epsilon, πρόκειται να είμαστε από τους πρώτους στην Ευρώπη που θα ξεκινήσουν ένα έργο για την παραγωγή υλικών ανόδου για μπαταρίες ιόντων λιθίου. Η συνεργασία μας με την Epsilon για τα υλικά ανόδου θα είναι ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα των έργων καθοδικών υλικών της Φινλανδικής Minerals Group που ξεκίνησε προηγουμένως», λέει η Vesa Koivisto, Senior Vice President, Battery Value Chain στο Finnish Minerals Group.

mineralsgroup.fi