Το Xpeng προχωρά ξανά στην Ευρώπη

Ο κινεζικός κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Xpeng ανακοίνωσε τα σχέδιά του να ανοίξει τέσσερα κέντρα παράδοσης και σέρβις στην Ευρώπη. Αυτά έχουν προγραμματιστεί να ανοίξουν το πρώτο εξάμηνο του 2023, αφού τα ευρωπαϊκά σχέδια της εταιρείας σταμάτησαν προσωρινά πέρυσι. Η νέα εταιρεία έχει εκδώσει επίσης μια βαριά μείωση τιμών στην Κίνα.

Τα κέντρα Xpeng στην Ευρώπη πρόκειται να υποστηρίξουν την παράδοση των ηλεκτρικών της αυτοκινήτων στη Νορβηγία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία. Το κέντρο παράδοσης και εξυπηρέτησης στο Lørenskog της Νορβηγίας είναι το πρώτο που έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει, και θα ανοίξει τον Φεβρουάριο, με περισσότερα τέτοια κέντρα στο Badhoevedorp της Ολλανδίας, στο Stäket της Σουηδίας και στο Hillerød της Δανίας μέχρι τα μέσα του έτους. Η τοποθεσία Badhoevedorp θα χρησιμεύσει επίσης ως εκπαιδευτική εγκατάσταση για τους υπαλλήλους της εταιρείας καθώς και για εξωτερικούς τεχνικούς.

Τα κέντρα θα επικεντρωθούν σε επιθεωρήσεις πριν από την παράδοση, μεταπωλήσεις και επισκευές. Η Xpeng σχεδιάζει επίσης να δημιουργήσει ένα κέντρο ανταλλακτικών στο Schiphol, κοντά στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ με μια συνεργαζόμενη εταιρεία για να μειώσει τον χρόνο αναμονής για ανταλλακτικά για ευρωπαίους πελάτες.

Η Xpeng έχει ήδη δημιουργήσει συνεργασίες διανομής στη Σουηδία και την Ολλανδία. Η Xpeng άνοιξε κρατήσεις για το P5 της τον Μάρτιο του 2022 στη Δανία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, αλλά τις ανέστειλε μέχρι νεωτέρας τον Ιούνιο του 2022, επικαλούμενη ζητήματα της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού. Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για πιθανή κυκλοφορία στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο, που θα είναι οι επόμενες σημαντικές αγορές ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη.

Ο Brian Gu, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Xpeng, δήλωσε: «Δημιουργούμε την πρώτη μας βαθμίδα Κέντρων Παράδοσης και Εξυπηρέτησης Xpeng στην Ευρώπη για να βοηθήσουμε στην υλοποίηση του στόχου μας να δημιουργήσουμε ένα απρόσκοπτο αλλά μοναδικό ταξίδι πελατών Xpeng, με την εμπειρία των πελατών στην καρδιά της προσφορά.”

Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε επίσης μια ολοκληρωμένη συμφωνία εξυπηρέτησης για τους Ευρωπαίους πελάτες της ως μέρος της συμφωνίας, η οποία θα περιλαμβάνει οκταετή εγγύηση μπαταρίας οχήματος. Η συμφωνία υπηρεσιών περιλαμβάνει επίσης αποθήκευση ελαστικών και εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το όχημά τους μέσω της εφαρμογής Xpeng, όπως αιτήματα συντήρησης και ιστορικό, καθώς και την κατάσταση του οχήματος.

Την ίδια στιγμή στην Κίνα, ο κατασκευαστής μείωσε τις τιμές για όλα σχεδόν τα μοντέλα της. Η κίνηση έρχεται λίγο μετά τις μαζικές μειώσεις τιμών της Tesla (πρώτα στην Κίνα, αργότερα επίσης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ). Το ναυαρχίδα Xpeng P7 sedan έχει γίνει έως και 36.000 γιουάν (4.910 ευρώ) ή 12,5 τοις εκατό φθηνότερο στην Κίνα και είναι τώρα διαθέσιμο σε τιμές που ξεκινούν από 209.900 γιουάν (28.645 ευρώ). Επιπλέον, η εμβέλεια έχει μειωθεί από εννέα σε τέσσερις παραλλαγές, κυρίως συνδυασμοί εκδόσεων μετάδοσης κίνησης με διάφορο εξοπλισμό, προηγουμένως υπήρχαν έξι εκδόσεις μόνο της έκδοσης 480 χιλιομέτρων, αλλά θα υπάρξουν δύο στο μέλλον.

Στην περίπτωση του κάπως πιο πρόσφατου P5, όλες οι παραλλαγές έχουν μειωθεί σε τιμή 23.000 γιουάν (3.140 ευρώ), πράγμα που σημαίνει ότι το μοντέλο ξεκινά πλέον από 156.900 γιουάν ή 21.410 ευρώ. Το μικρό e-SUV G3i ξεκινά τώρα από τα 148.900 γιουάν (20.320 ευρώ, 2.730 ευρώ λιγότερο από πριν). Μόνο το νέο ναυαρχίδα SUV G9 δεν έχει δει καμία αλλαγή.

heyxpeng.com (Ευρώπη), cnevpost.com (τιμές στην Κίνα)