Το WRX Championship ξεκινά την πρώτη του αποκλειστικά ηλεκτρική σεζόν

λογότυπο fia-rallycross

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rallycross της FIA (WRX) ξεκίνησε την πρώτη του αποκλειστικά ηλεκτρική σεζόν στην Κόλαση της Νορβηγίας. Ο Johan Kristoffersson κέρδισε την έναρξη της σεζόν στην παραδοσιακή νορβηγική πίστα αγώνων το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου είχε ήδη ανακοινώσει την έναρξη του ηλεκτρικού WRX για το 2021. Ωστόσο, όταν πάρθηκε η απόφαση το 2019, η πανδημία του Corona και οι επιπτώσεις της δεν μπορούσαν να προβλεφθούν ακόμη.

Το 2019, η FIA ανακοίνωσε αρχικά ότι το όλο και πιο δημοφιλές WRX επρόκειτο να γίνει πλήρως ηλεκτρικό μακροπρόθεσμα, αλλά ότι το 2021 τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα ανταγωνιστούν στο WRX με τα προηγούμενα supercars με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Η FIA έκανε λόγο για «σταδιακή εισαγωγή» ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο WRX, σύμφωνα με την οποία από το 2021, θα εξακολουθούσε να υπάρχει ένα μείγμα μεταξύ ηλεκτρικών αυτοκινήτων και κινητήρων εσωτερικής καύσης για «τουλάχιστον ένα χρόνο». Τώρα το World Rallycross έχει πάει στην κόλαση και μεταπήδησε σε πλήρη ηλεκτρική ενέργεια.

Οι πολλαπλές αναβολές σήμαιναν επίσης ότι στην Κόλαση της Νορβηγίας, υπήρχαν πλέον μόνο οκτώ ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο δίκτυο αντί των προγραμματισμένων δώδεκα. Οι ηλεκτροκινητήρες για το ηλεκτρικό WRX προέρχονται από την Kreisel Electric και παράγουν 500 kW. Αυτό σημαίνει ότι τα αυτοκίνητα WRX μπορούν να επιταχύνουν στα 100 km/h πιο γρήγορα από ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο της Formula 1 – αλλά φυσικά η τελική ταχύτητα είναι σημαντικά χαμηλότερη.

Ο Σουηδός Johan Kristoffersson, ο οποίος κέρδισε τον ιστορικό πρώτο γύρο WRX, δεν είναι άγνωστο όνομα στον ηλεκτροκινητήρα: όπως αναφέρθηκε, ο Kristoffersson κέρδισε την πρώτη σεζόν του Extreme E με τη Molly Taylor για την ομάδα Rosberg X Racing.

Το γεγονός ότι το αγωνιστικό αυτοκίνητο rallycross του Kristoffersson έφερε το λογότυπο της VW δεν έχει καμία σχέση με την τεχνολογία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι κινητήρες είναι στάνταρ εξαρτήματα, το Volkswagen RX1e είναι ένα καθαρά χορηγικό έργο. Άλλα οχήματα κυκλοφορούσαν στο δρόμο με την εμφάνιση ενός Peugeot 208 ή με ουδέτερο αμάξωμα χωρίς σχεδιαστικές αναφορές σε κατασκευαστή αυτοκινήτων.

moveelectric.com, topcarnews.net, fiaworldrallycross.comνίκη του Krostoffersson: fiaworldrallycross.com