Το spin-off TUM LiBCycle αναλαμβάνει τη μεταφορά παλιών μπαταριών

Το TU Munich παρουσιάζει τη LiBCycle, μια εταιρεία που ξεκίνησε το 2021, με περισσότερες λεπτομέρειες, η οποία φροντίζει τις μεταχειρισμένες μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η νεοσύστατη εταιρεία έχει αναπτύξει ένα κουτί μεταφοράς που θα διευκολύνει σημαντικά τον χειρισμό με τα πακέτα μπαταριών – και δημιούργησε ένα επιπλέον επιχειρηματικό μοντέλο από αυτό.

Όλα ξεκίνησαν με την ιδέα ενός κουτιού μεταφοράς για παλιές μπαταρίες. Ωστόσο, αυτό έχει εξελιχθεί σε μια πιο ολοκληρωμένη υπηρεσία για τη μεταφορά χρησιμοποιημένων μπαταριών. Εν τω μεταξύ, το LiBCycle προσφέρει επίσης τα κατάλληλα logistics.

«Χάρη στα κουτιά μας, το κάνουμε πολύ εύκολο για τους κατασκευαστές. Παραλαμβάνουμε τις μπαταρίες και τις μεταφέρουμε απευθείας στον ανακυκλωτή ή σε έναν πάροχο δεύτερης ζωής. Το μόνο που χρειάζεται είναι η παραγγελία και η LiBCycle αναλαμβάνει τα υπόλοιπα», εξηγεί ο Áron Németh, CTO της start-up. Ο μεγαλύτερος πελάτης είναι ήδη η αυτοκινητοβιομηχανία, μόλις ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της. Με τον μετασχηματισμό της σε ηλεκτροκίνηση, η βιομηχανία έχει τεράστια ανάγκη για λύσεις για την απόρριψη των χρησιμοποιημένων μπαταριών – και, σύμφωνα με τη δήλωση του TU Munich, είναι «με χαρά να μεταβιβάσει αυτή την ανάγκη στους παρόχους υπηρεσιών».

Το αποκορύφωμα του αυτο-αναπτυγμένου κουτιού μεταφοράς: Σε αντίθεση με το συνηθισμένο στη βιομηχανία, το κουτί LiBCycle λειτουργεί χωρίς χαλαρό χύμα υλικό ως υλικό πλήρωσης μεταξύ των μεμονωμένων μονάδων μπαταρίας και βασίζεται σε εύκαμπτα μαξιλάρια από ίνες γυαλιού. Αυτό είναι πιο βιώσιμο, απλοποιεί τον χειρισμό και τα κουτιά μπορούν να φορτωθούν πιο γρήγορα. Το ίδιο το κουτί και τα εξαρτήματά του αναμένουν την πιστοποίηση πατέντας.

Μετά από ένα μόνο έτος, το LiBCycle είναι ήδη «θετικό για ταμειακές ροές». Αυτό σημαίνει ότι οι ιδρυτές λαμβάνουν περισσότερα χρήματα από όσα πρέπει να ξοδέψουν. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας Philipp Brunotte, αυτός ήταν ακριβώς ο στόχος: «Δεν θέλουμε να σωθούμε από γύρο χρηματοδότησης, αλλά θέλουμε να κάνουμε την εταιρεία μας βιώσιμη!»

Η ιδέα για το LiBCycle ήρθε στους δυο τους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο TUM. Στο μάθημα του ‘TUM Entrepreneurial Masterclass’, στο οποίο οι φοιτητές μπορούν να γράψουν τη μεταπτυχιακή τους εργασία και να προετοιμάσουν την έναρξη της επιχείρησής τους, αναπτύχθηκε το πρώτο επιχειρηματικό σχέδιο. «Στην αρχή, επικεντρωθήκαμε στα κιβώτια μεταφοράς μας, αλλά μετά από αίτημα των πελατών μας έγινε γρήγορα σαφές ότι έπρεπε να σκεφτούμε ολιστικά και έτσι πήραμε επίσης στα χέρια μας την εφοδιαστική και την ανακύκλωση μαζί με συνεργαζόμενες εταιρείες», λέει η Brunotte.

Με αναφορά του Sebastian Schaal, Γερμανία.

tum.de