Το Mobility House συναλλάσσεται με ρεύμα από μπαταρίες αυτοκινήτων

Οι Γερμανοί ειδικοί τεχνολογίας φόρτισης και αποθήκευσης ενέργειας The Mobility House ξεκίνησαν να ανταλλάσσουν τις ευελιξίες 4.500 μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο EPEX SPOT SE. Για το σκοπό αυτό, η εταιρεία έχει τη δική της σύνδεση με το ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων που διακινούνται στο EPEX SPOT SE έχουν ικανότητα ελέγχου 100 MW. Η βάση για τις εμπορικές δραστηριότητες είναι η πλατφόρμα EV Aggregation που αναπτύχθηκε από το The Mobility House (TMH). Αυτή η πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί ειδικά για να αξιοποιεί τις δυνατότητες αποθήκευσης και ευελιξίας των μπαταριών κινητών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η γερμανική εταιρεία τεχνολογίας εμπορεύεται ήδη σταθερές και κινητές μπαταρίες οχημάτων (επίσης με μπαταρίες δεύτερης ζωής) είτε η ίδια είτε μέσω συνεργατών σε διάφορες χώρες και εφαρμογές από το 2016. Ωστόσο, στην περίπτωση της βραχυπρόθεσμης εμπορίας ενέργειας, αυτό έχει μέχρι στιγμής έγινε μέσω της πρόσβασης στην αγορά ενός «μακροχρόνιου στενού εταίρου».

Με τη σύνδεση που μόλις πραγματοποιήθηκε, η TMH είναι πλέον ενεργό μέλος του EPEX SPOT SE (Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας) – ένα χρηματιστήριο για βραχυπρόθεσμη χονδρική εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας σε Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο. Το Mobility House περιγράφει αυτό το βήμα της ενεργού και άμεσης συμμετοχής ως «επιτακτική», «καθώς οι εφαρμογές από όχημα σε δίκτυο (V2G) γίνονται πιο πραγματικές μέσω των πρώτων αμφίδρομων οχημάτων και σταθμών φόρτισης».

Πέρυσι, για την προώθηση της αμφίδρομης χρέωσης, δημιουργήθηκε στην Ευρώπη η Initiative Bidirectional Charging από την οποία τα 17 μέλη, μεταξύ των οποίων και το The Mobility House. Η πρωτοβουλία θέλει να εργαστεί για την προώθηση του ρυθμιστικού πλαισίου που είναι απαραίτητο για την αμφίδρομη χρέωση με στοχευμένο τρόπο. Η πρωτοβουλία ζητά γρήγορες απαιτήσεις από τον νομοθέτη για να μπορέσει να ξεκινήσει γρήγορα η αμφίδρομη φόρτιση – η οποία στη συνέχεια θα επιτρέψει την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε μεγάλη κλίμακα. «Μας ενδιαφέρει να εδραιώσουμε την αμφίδρομη χρέωση ως σημαντικό και αποφασιστικό δομικό στοιχείο της μετάβασης στην ενέργεια και τις μεταφορές στην πολιτική και την κοινωνία και στη συνέχεια να την εφαρμόσουμε επιχειρηματικά», εξήγησε ο Marcus Fendt, Διευθύνων Σύμβουλος του The Mobility House εκείνη την εποχή.

Μέχρι στιγμής, μόνο μερικά μοντέλα ηλεκτρικών αυτοκινήτων υποστηρίζουν αμφίδρομη φόρτιση, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για εφαρμογές από όχημα σε δίκτυο. Πρόσφατα στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα στην Καλιφόρνια, που έχει συχνά προβλήματα στο δίκτυο, αρκετά πιλοτικά έργα άρχισαν να δοκιμάζουν εφαρμογές V2G τόσο παράλληλα για όσους έχουν παραγωγή και αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας στο σπίτι, όπως ηλιακή οροφή και σταθερή μπαταρία, ή για παράδειγμα , με το φορτηγό F150 Lightning της Fords, για χρήση αμφίδρομης φόρτισης για φόρτιση του οχήματος όταν η παραγωγή ενέργειας ήταν υψηλή και για τροφοδοσία πίσω στο δίκτυο ή εργασία ως σταθερή αποθήκευση κατά τη διάρκεια διακοπής ρεύματος. Σήμερα, αναφέραμε επίσης ένα τέτοιο έργο στη Νέα Υόρκη μεταξύ των Revel, NineDot Energy και Fermata Energy.

Η Volkswagen θέλει να αναπτύξει την αμφίδρομη φόρτιση στα μοντέλα της MEB σε μεγάλη κλίμακα με το ID. Το Buzz και το λογισμικό 3.1, θα καταστήσουν αυτή τη λειτουργία διαθέσιμη σε σημαντικά μεγαλύτερους αριθμούς από πριν. Προς το παρόν, αυτό απαιτεί ακόμα ένα ειδικό και ακριβό wallbox DC για να επιτρέπει στα μοντέλα MEB να τροφοδοτούν με ισχύ από την μπαταρία τους στο δίκτυο.

«Με την πάροδο πολλών ετών, μπορέσαμε να αποκτήσουμε πολύτιμη εμπειρία στις καθημερινές και ενδοημερήσιες συναλλαγές βάσει της πλατφόρμας συνάθροισης EV σε πολλά έργα με γνωστούς συνεργάτες. Ως εκ τούτου, είμαστε πολύ χαρούμενοι που τώρα πλησιάζουμε ακόμη πιο κοντά στις βραχυπρόθεσμες συναλλαγές ως μέλος του χρηματιστηρίου ενέργειας EPEX SPOT SE», λέει ο Robert Hienz, Διευθύνων Σύμβουλος του The Mobility House. «Σε αυτό το δυναμικό περιβάλλον, αυξάνουμε το βάθος της δημιουργίας αξίας και βελτιώνουμε την ευελιξία μας. Μπορούμε έτσι να εκπληρώσουμε ακόμη καλύτερα την υπόσχεσή μας για την απόδοση σε συνεργάτες και πελάτες για τη δημιουργία μέγιστης αξίας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αναμένουμε με ανυπομονησία τις νέες συνεργασίες που θα προκύψουν από αυτό.

mobilityhouse.com (στα γερμανικά)