Το Lordstown ξεκινά την παραγωγή του pickup Endurance

Η Lordstown Motors ξεκίνησε την παραγωγή του ηλεκτρικού φορτηγού Endurance. Η νεοσύστατη εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ έχει το ηλεκτρικό φορτηγό που κατασκεύασε η εργολαβική κατασκευάστρια εταιρεία Foxconn, η οποία αγόρασε το εργοστάσιο αυτοκινήτων Lordstown στην πολιτεία του Οχάιο των ΗΠΑ έχοντας αυτό κατά νου.

Ωστόσο, ο όγκος παραγωγής θα καθυστερήσει να αυξηθεί λόγω των περιορισμών της εφοδιαστικής αλυσίδας: Τώρα που έχουν κατασκευαστεί τα δύο πρώτα οχήματα Endurance, θα παραχθούν περίπου 50 μονάδες Lordstown Endurance φέτος πριν κατασκευαστούν και παραδοθούν έως και 450 περισσότερες μονάδες σε πελάτες το πρώτο εξάμηνο του 2023. Οι πωλήσεις προγραμματίζεται να ξεκινήσουν το τέταρτο τρίμηνο – με την επιφύλαξη πλήρους δοκιμών έγκρισης και της απαραίτητης πιστοποίησης, λέει η εταιρεία.

Η αύξηση της παραγωγής θα είναι ευθύνη του Edward Hightower, ο οποίος εντάχθηκε στο Lordstown τον Νοέμβριο του 2021, ξεκινώντας αρχικά ως πρόεδρος και αναλαμβάνοντας επίσης τη θέση του CEO από τον Daniel Ninivaggi τον Ιούλιο του 2022. Ο τελευταίος μετακόμισε στη θέση του εκτελεστικού προέδρου για να επικεντρωθεί στο κεφάλαιο και τη συγκέντρωση κεφαλαίων από συνεργάτες. Η αναδιάρθρωση της διοίκησης είχε στόχο «την επιτάχυνση των προσπαθειών για την έναρξη της παραγωγής του pickup», σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε από Reuters πρακτορείο ειδήσεων το καλοκαίρι, μεταξύ άλλων.

«Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε με αργούς ρυθμούς καθώς αντιμετωπίζουμε εναπομείναντα ζητήματα γενεαλογίας και μερικής διαθεσιμότητας. Αναμένουμε να αυξήσουμε την ταχύτητα παραγωγής τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Hightower. «Αναμένουμε να παραδώσουμε περίπου 50 μονάδες στους πελάτες το 2022 και το υπόλοιπο της πρώτης παρτίδας το πρώτο εξάμηνο του 2023, με την επιφύλαξη άντλησης επαρκούς κεφαλαίου».

Για το Lordstown, η επιτυχημένη έναρξη της παραγωγής είναι απαραίτητη. Η startup ηλεκτρικών αυτοκινήτων παλεύει με περιορισμένη χρηματοδότηση. Γι’ αυτό κατέληξε στον ανορθόδοξο αστερισμό με την Foxconn ως αγοραστή του εργοστασίου Lordstown, όπου οι Ταϊβανέζοι χτίζουν το Endurance, μεταξύ άλλων, για λογαριασμό της startup. Η Foxconn υπέγραψε την τελική συμφωνία αγοράς τον Νοέμβριο του 2021. Η τιμή αγοράς ήταν 230 εκατομμύρια δολάρια. Η Foxconn απέκτησε επίσης μετοχές της Lordstown αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων και θα λάβει επίσης 1,7 εκατομμύρια δικαιώματα αγοράς μετοχών ως μέρος της συμφωνίας κατά το κλείσιμο.

Η συνεργασία Ταϊβάν-ΗΠΑ διοχετεύει μετρητά στα ταμεία της Lordstown και επιτρέπει στην startup να «μεταβεί σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο λιγότερο έντασης κεφαλαίου». Συγκεκριμένα, η διοίκηση της εταιρείας αναμένει επί του παρόντος «να κλείσει το 2022 με περίπου 110 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και ισοδύναμα μετρητών». Συνεχίζουν να διερευνούν εναλλακτικές λύσεις άντλησης κεφαλαίων, είπε.

Το Lordstown βιώνει διαβόητα ασταθείς στιγμές. Τον Ιούνιο του 2021, η startup προειδοποίησε επίσημα για κινδύνους συνεχούς ανησυχίας για την εταιρεία σε μια κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Παράλληλα, παραιτήθηκαν ο ιδρυτής Steve Burns και ο CFO του Julio Rodriguez. Προηγουμένως, η εταιρεία short-seller Hindenburg Research είχε διατυπώσει σοβαρές κατηγορίες κατά της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης ετοιμότητας παραγωγής πρωτοτύπων λίγο πριν την έναρξη της παραγωγής και επίσης πλαστών προπαραγγελιών. Οι στόχοι παραγωγής είχαν περικοπεί προηγουμένως και ανακοινώθηκαν υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Έκτοτε, η Lordstown Motors αναθεωρεί τακτικά προς τα κάτω τα στοιχεία παραγωγής. Στην ετήσια έκθεση για το πρώτο τρίμηνο του 2022, γινόταν ακόμα λόγος για 500 μονάδες το 2022 και 2.500 μονάδες το 2023. Τώρα υπάρχουν 50 μοντέλα Endurance αυτό το εξάμηνο και 450 το επόμενο εξάμηνο. Το αρχικό σχέδιο, όταν το μοντέλο παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2020, προέβλεπε την παραγωγή περίπου 20.000 μονάδων του ηλεκτρικού pickup ήδη από το 2021.

Ανακοινώθηκε επίσης τον Μάρτιο του 2022 ότι η τιμή εκκίνησης για το Endurance θα ανέβαινε στα 63.500 $ προ φόρων. Αρχικά, η Lordstown Motors είχε ανακοινώσει ότι θα προσφέρει το όχημα από 52.500 $. Επιπλέον, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors πούλησε το μερίδιό της στην εκκίνηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων πριν από λίγους μήνες.

lordstownmotors.com