Το 50% των πωλήσεων οχημάτων Geely θα είναι ηλεκτρικά έως το 2023

Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Geely επιταχύνει τη μετάβασή της στα ηλεκτρικά οχήματα, όπως αποκαλύφθηκε στην οικονομική έκθεση της εταιρείας για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η εταιρεία στοχεύει να κάνει το 50 τοις εκατό των συνολικών πωλήσεών της ηλεκτρικά έως το 2023.

Οι πωλήσεις οχημάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας μειώθηκαν κατά 9% το πρώτο εξάμηνο του έτους λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού στην Κίνα, της κρίσης των τσιπ και του αυξημένου κόστους των πρώτων υλών. Ωστόσο, ενώ οι πωλήσεις κινητήρων εσωτερικής καύσης μειώθηκαν κατά 20 τοις εκατό – τα ηλεκτρικά και τα υβριδικά μοντέλα αυξήθηκαν κατά περίπου 400 τοις εκατό στις 109.000 μονάδες, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 18 τοις εκατό των πωλήσεων της εταιρείας, η οποία περιλαμβάνει τις μάρκες Geometry, Lynk & Co, Zeekr και Livan.

Πάνω από το 70 τοις εκατό αυτών των ηλεκτρικών μοντέλων (BEV, PHEV & HEV) ήταν αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα με μπαταρία (BEV). Λίγο πάνω από το 20 τοις εκατό ήταν plug-in υβρίδια (PHEV) και λιγότερο από το 10 τοις εκατό ήταν υβριδικά (HEV). Ο διευθύνων σύμβουλος της Geely, Jerry Gan, δήλωσε ότι μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2022, οι πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων και plug-in υβριδικών θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν ήδη πάνω από το 30 τοις εκατό των συνολικών πωλήσεων.

Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι αγορές του εξωτερικού αποτέλεσαν το 14,3 τοις εκατό των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας, σημειώνοντας αύξηση 64 τοις εκατό. Η Geely λέει ότι σκοπεύει να αυξήσει τις πωλήσεις της στο εξωτερικό στο 20% έως το 2025.

Στις ευρωπαϊκές δραστηριότητές της, η Lynk & Co παρέδωσε συνολικά 10.912 μονάδες σε συνδυασμό ιδιοκτητών και συνδρομητών, σημειώνοντας αύξηση 3.986 τοις εκατό. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Geely λέει ότι η μάρκα θα συνεχίσει να επεκτείνει την παρουσία της στην Ευρώπη καθώς και στις αγορές Ασίας-Ειρηνικού.

Στη Μαλαισία, ο στρατηγικός εταίρος της εταιρείας Proton έχει επίσης επιταχύνει την επέκτασή της στο εξωτερικό, καθιστώντας τον κορυφαίο εξαγωγέα οχημάτων της Μαλαισίας. Η Geely λέει ότι η μάρκα θα επικεντρωθεί σε αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας όπως η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους σημειώθηκε επίσης αύξηση 71,7% στις επενδύσεις Ε&Α σε ευφυή και ηλεκτροκίνητα οχήματα. Ο κινεζικός γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας είπε επίσης ότι νέα ενεργειακά μοντέλα με έξυπνες και έξυπνες δυνατότητες θα συνεχίσουν να είναι το επίκεντρο της εταιρείας στις προσφορές νέων προϊόντων το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Ενώ αυξάνει τις εξαγωγές, η Geely λέει ότι θα εργαστεί επίσης για την εξαγωγή προηγμένων υβριδικών, ηλεκτρικών και άλλες νέες ενεργειακές τεχνολογίες μέσω αδειοδότησης τεχνολογίας, συνδρομής ή συνεργασίας με τοπικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

reuters.com, geely.com (ηλεκτρικός μετασχηματισμός), geely.com (Πωλήσεις Ιουνίου).