Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα δανείσει την Ultium Cells 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα παράσχει δάνειο 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην κοινοπραξία μπαταριών μεταξύ της General Motors και της LG Energy Solution. Η Ultium Cells θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων παραγωγής κυψελών μπαταρίας.

Η Ultium Cells κατασκευάζει αυτήν τη στιγμή τρία εργοστάσια μπαταριών. Το πρώτο εργοστάσιο βρίσκεται στο Lordstown στην πολιτεία του Οχάιο των ΗΠΑ, το δεύτερο κατασκευάζεται δίπλα στο εργοστάσιο οχημάτων της GM στο Spring Hill του Τενεσί. Τον Ιανουάριο του 2022, ανακοινώθηκε ένα τρίτο εργοστάσιο κυψελών μπαταριών στο Μίσιγκαν, που θα κατασκευαστεί στο Lansing, όπου η GM λειτουργεί επίσης δύο εργοστάσια οχημάτων.

Σύμφωνα με Reuters, το δάνειο εξακολουθεί να αποτελεί «δέσμευση υπό όρους» που αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: τα χρήματα προέρχονται από το πρόγραμμα δανείου Advanced Technology Vehicles Manufacturing (ATVM), το οποίο δεν έχει χρηματοδοτήσει ένα νέο πρόγραμμα από το 2010. Ο τελευταίος δανειολήπτης AVTM εκείνη την εποχή ήταν η Tesla – αλλά η τότε ακόμη πολύ μικρή start-up είχε αποπληρώσει το δάνειο στις αρχές του 2013. Η Ford και η Nissan είχαν επίσης στο παρελθόν επωφεληθεί από τους ευνοϊκούς όρους δανείου από το πρόγραμμα.

Εάν γίνει η τελική δέσμευση και η εκταμίευση του δανείου, θα είναι το πρώτο δάνειο από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ που χρηματοδοτεί αποκλειστικά ένα έργο κατασκευής στοιχείων μπαταρίας για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

«Πρέπει να έχουμε ικανότητα κατασκευής οχημάτων αλλά και ικανότητα κατασκευής μπαταριών», είπε ο Τζιγκάρ Σαχ, επικεφαλής του γραφείου δανειακών προγραμμάτων του υπουργείου Ενέργειας. Reuters σε μια συνέντευξη. «Αυτό το έργο παρέχει μια από τις νεότερες προσθήκες στην κλίμακα κατασκευής μπαταριών σε αυτή τη χώρα. Ο στόχος είναι να… βοηθήσουμε αυτές τις εταιρείες να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο μακριά από ό,τι θα έκαναν διαφορετικά».

Στην έκθεση για το δάνειο, Reuters παρέχει επίσης μια ενημέρωση για την κατάσταση στα τρία εργοστάσια κυψελών: Στο Lordstown, η παραγωγή κυττάρων αναμένεται να ξεκινήσει ήδη από τον Αύγουστο, δήλωσε εκπρόσωπος της Ultium Cells στο πρακτορείο ειδήσεων. Στο Τενεσί, η παραγωγή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στα τέλη του 2023 και στο Μίσιγκαν το 2024.

Ο Σαχ δήλωσε περαιτέρω στο Reuters συνέντευξη ότι το τμήμα του είχε λάβει αιτήσεις δανείου άνω των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το πρόγραμμα αυτοκινήτων και περίμενε αιτήσεις αξίας άλλων πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων. “Πιστεύω ότι θα εκδοθούν περισσότερα δάνεια”, είπε ο Shah – αλλά αρνήθηκε να κατονομάσει ονόματα ή να δώσει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για περαιτέρω αποφάσεις δανείων.

reuters.com