Το έργο ρομποτικής φόρτισης θα ξεκινήσει δοκιμές σε πραγματικό κόσμο

Μια κοινοπραξία ρομποτικής φόρτισης με ισχυρούς παίκτες όπως οι Ionity, Porsche, BMW, Ford, Mercedes-Benz, TÜV Süd και άλλοι έχει σχηματιστεί στη Γερμανία. Σύμφωνα με το ROCIN-ECO, θέλουν να καθοδηγήσουν τα πρότυπα για την αυτοματοποιημένη φόρτιση και να παραδίδουν επίδειξης σε χώρους δοκιμών.

Σύμφωνα με τον συνεργάτη του έργου Rocsys, ήδη πάροχο λύσεων αυτόνομης φόρτισης, το όραμα της κοινοπραξίας είναι να εξοπλίσει τις εγκαταστάσεις γρήγορης φόρτισης κατά μήκος των ευρωπαϊκών αυτοκινητοδρόμων με μία ή περισσότερες ρομποτικές λωρίδες φόρτισης που επιτρέπουν την πλήρως αυτοματοποιημένη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε 15 έως 30 λεπτά. Η κοινοπραξία ισχυρίζεται επίσης ότι η καινοτομία της θα μπορούσε να μειώσει τους χρόνους φόρτισης κατά 15% εξαλείφοντας τους ανθρώπινους παράγοντες.

Το ROCIN-ECO είναι συντομογραφία του Robotic Charging Infrastructure Ecosystem. Εκτός από την πραγματική επίδειξη, η κοινοπραξία θα εργαστεί για την εισαγωγή και την εναρμόνιση προτύπων.

Ο Crijn Bouman, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Rocsys, δήλωσε: «Η αυτόνομη φόρτιση μπορεί να είναι επιτυχής μόνο με μια πλήρως διαλειτουργική προσέγγιση μεταξύ της υποδομής φόρτισης και των ηλεκτρικών οχημάτων». Πρόσθεσε ότι μια τέτοια συνδεδεμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση πρέπει να περιλαμβάνει προσπάθειες εναρμόνισης ως «προϋπόθεση επιτυχίας».

Ο συνεργάτης του έργου Now GmbH πρόσθεσε ότι η υλοποίησή τους θα είναι η μόνη λύση ανεξάρτητη από τον προμηθευτή που θα επικεντρώνεται στη μη διάκριση και την τυποποίηση. «Η πρακτική προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη τις θήκες δημόσιας χρήσης καθώς και την ασφαλή τεχνολογία μαλακών ρομπότ και την υψηλή απόδοση φόρτισης ξεχωρίζει το ROCIN-ECO από άλλα έργα», είπαν.

Συγκεκριμένα, οι απαιτήσεις συστήματος, ιδιαίτερα για τις διεπαφές επικοινωνίας μεταξύ του ρομπότ, του σταθμού φόρτισης και του οχήματος, είναι κεντρικές για το έργο. Οι εταίροι θα τα ορίσουν με βάση τις απαιτήσεις των χρηστών, τις περιπτώσεις χρήσης και τις τεχνικές απαιτήσεις και θα προτείνονται στις επιτροπές τυποποίησης.

Η λύση αποτελείται από έναν φορτιστή ρομπότ που χειρίζεται αυτόνομα το καλώδιο φόρτισης και το συνδέει με ένα ηλεκτρικό όχημα. Επομένως, βασικά στοιχεία του συστήματος ROCIN-ECO είναι τα βελτιστοποιημένα καλώδια HPC, τα αυτοματοποιημένα πτερύγια φόρτισης στο αυτοκίνητο και οι διεπαφές.

Μόλις κατασκευαστεί και εγκατασταθεί, ο επίδειξης/πρωτότυπο σε ένα χώρο δοκιμών θα είναι ανοιχτός σε όλους τους ΚΑΕ αυτοκινήτων.

Η πλήρης λίστα των συνεργατών είναι η εξής: Ionity, Audi, BMW, Mercedes-Benz, Porsche, Ford, Rocsys, Huber+Suhner, TÜV Süd και AVL List.

rocsys.com, τώρα-gmbh.de (ρομποτικός φορτιστής περιγραφ. στα γερμανικά)