Τεχνολογία: Γιατί τα ελαστικά δεν διαρκούν τόσο πολύ σε ένα EV;

Τα EV έχουν χαμηλή συντήρηση, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται φροντίδα

Η μετάβαση σε ένα ηλεκτρικό όχημα έχει ένα φάσμα πλεονεκτημάτων. Εκτός από το ότι είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τα έξοδα καυσίμου, βελτιώνουν την εικόνα σας και εξαλείφουν ορισμένες ανησυχίες σχετικά με τη συντήρηση. Ωστόσο, περνούν τα ελαστικά πιο γρήγορα από τα συμβατικά οχήματα.

Κανονικά ελαστικά φθείρονται περίπου 20% πιο γρήγορα σε ένα EV παρά σε ένα όχημα με κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE). Πολλά ηλεκτρικά οχήματα σήμερα διατίθενται με εξειδικευμένα ελαστικά, αλλά ακόμη και αυτά χρειάζονται συνήθως πιο συχνές αλλαγές από τις παραδοσιακές εκδόσεις. Γιατί αυτό?

Γιατί τα EV χρειάζονται ειδικά ελαστικά

2022 Kia EV6
Οι τροχοί EV μπορεί να φαίνονται άγριοι, αλλά τα ελαστικά φθείρονται πιο γρήγορα

Τα EV χρειάζονται ειδικά ελαστικά επειδή τα πιέζουν περισσότερο από τα οχήματα ICE. Πρώτα απ ‘όλα, τα EV είναι πιο βαριά. Το F-150 Lightning της Ford ζυγίζει 1.600 κιλά περισσότερο από ένα παρόμοιο συμβατικό F-150. Αυτό το επιπλέον βάρος, που προέρχεται κυρίως από βαριές μπαταρίες, σημαίνει ότι τα ελαστικά πρέπει να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη αντίσταση καθώς οδηγούν.

Οι ηλεκτρικοί κινητήρες παρέχουν επίσης περισσότερη ροπή από τους αντίστοιχους αερίου και ντίζελ. Η παροχή ροπής είναι επίσης στιγμιαία σε ένα EV, ασκώντας άμεση και μεγάλη πίεση στα ελαστικά του αυτοκινήτου καθώς ο οδηγός πατάει το γκάζι. Τα ελαστικά EV διαθέτουν συνήθως καλύτερη πρόσφυση για την αντιμετώπιση αυτής της ροπής, αλλά αυτή η τριβή έρχεται με κόστος ταχύτερης φθοράς.

Ορισμένα βήματα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του αντίκτυπου αυτών των παραγόντων. Περιστρέφετε τακτικά τα ελαστικά σας τουλάχιστον κάθε έξι μήνες τα βοηθά να διαρκέσουν περισσότερο> Οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν ακόμα πιο ανθεκτικές επιλογές. Ακόμα, τουλάχιστον προς το παρόν, η οδήγηση ενός EV σημαίνει συχνότερες αλλαγές ελαστικών.

Υπέρ της συντήρησης των ηλεκτρικών οχημάτων

Ελαστικά φορτηγών EV
Τα ελαστικά EV παίρνουν πολλές μορφές

Ενώ τα ελαστικά EV μπορεί να μην διαρκέσουν τόσο πολύ, αυτά τα οχήματα το αντισταθμίζουν με άλλους τρόπους. Σε γενικές γραμμές, αυτοί απαιτούν πολύ λιγότερη συντήρηση από τα αντίστοιχα ICE, κυρίως λόγω των λιγότερων κινούμενων μερών. Αλλαγές λαδιών, μπουζί και ιμάντα μετάδοσης κίνησης, σέρβις κιβωτίου ταχυτήτων και αντικατάσταση φλάντζας αποτελούν όλα παρελθόν.

Η μπαταρία σε ένα EV απαιτεί πολύ λιγότερη συντήρηση από έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης. Εξακολουθεί να απαιτεί περιοδικούς ελέγχους, αλλά δεν χρειάζεται επιθεώρηση τόσο συχνά όσο ένας συμβατικός κινητήρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων.

Χάρη στο αναγεννητικό φρενάρισμα, τα φρένα EV διαρκούν επίσης έως και το διπλάσιο. Η διαδικασία regen χρησιμοποιεί την κινητική ενέργεια του οχήματος για να το επιβραδύνει, αποθηκεύοντας αυτή την ισχύ ως προστιθέμενη ηλεκτρική ενέργεια στην μπαταρία. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει επίσης λιγότερη πίεση στα φρένα, οπότε δεν θα χρειάζεται να τα αλλάζετε τόσο συχνά.

Τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν μοναδικές ανάγκες συντήρησης

Τα ηλεκτρικά οχήματα χρειάζονται συντήρηση, όπως και κάθε άλλο μηχάνημα. Ωστόσο, τα χρονοδιαγράμματα επισκευής τους φαίνονται διαφορετικά από αυτά που έχουν συνηθίσει οι περισσότεροι οδηγοί και εταιρείες.

Τα ηλεκτρικά οχήματα μπορεί να περνούν τα ελαστικά πιο γρήγορα, αλλά απαιτούν λιγότερη συντήρηση συνολικά. Η μετάβαση σε ένα EV μπορεί να μειώσει δραματικά τον χρόνο και το κόστος επισκευής, εφόσον τα εξαρτήματα που χρειάζονται τακτική προσοχή συντηρούνται τακτικά.

Ιστορία του Μάρτιν Μπανκς

Περισσότερα από τον Martin Banks

Εποχιακές συμβουλές: Αποκτήστε την καλύτερη εμβέλεια από το EV σας

Χαρακτηριστικό: 5 Καινοτόμα πρωτότυπα αυτοκίνητα

Χαρακτηριστικό: Πώς να κάνετε το EV σας δικό σας

Χαρακτηριστικό: Αποθήκευση του EV σας για εκτεταμένη περίοδο

Ιστορία: Η Χρυσή Εποχή των Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων