Ταυτότητα VW. Κριτική του Buzz Pro: Αρκεί να γίνουμε ξανά εμβληματικός;

+ Premium

Η VW Commercial Vehicles ξεκινά σε μια νέα εποχή με το ID. Buzz καθώς ο ηλεκτροκινητήρας αντικαθιστά το diesel για πάντα. Πόσο καλά λειτουργεί; Και τι έχει να προσφέρει το πιο πρόσφατο λογισμικό στο εσωτερικό του EV; Ο Christoph M. Schwarzer δοκίμασε την ταυτότητα. Buzz εκτενώς, και εδώ είναι η εκτίμησή του.

***

Το Buzz είναι αγάπη. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη σχεδίαση με αναμνήσεις του λεωφορείου Τ1. Η Volkswagen Commercial Vehicles δημιούργησε ένα συναισθηματικό φορτηγάκι με την ταυτότητα. Buzz και ένα που αντικατοπτρίζει επακριβώς το Zeitgeist. Δεν εξηγούνται αλλιώς οι θετικές αντιδράσεις περαστικών και συμπολιτών. Τι είναι όμως οι ταυτότητες. Χαρακτηριστικά Buzz, εκτός από την επιτυχημένη του μορφή – τι μπορεί να κάνει ως ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Ας υποθέσουμε ότι διαγράφουμε το Abt e-Transporter 6.1 κάτω από το χειροποίητο, το ID. Το Buzz είναι το πρώτο ηλεκτρικό βαν με μπαταρία της Volkswagen Commercial Vehicles σε μεγάλης κλίμακας παραγωγή. Η έκδοση επιβατικού αυτοκινήτου Pro (από 64.581,30 € στη Γερμανία πριν από τις επιδοτήσεις) ήταν διαθέσιμη σε εμάς ως δοκιμαστικό όχημα. εναλλακτικά και αδυνατισμένο, υπάρχει η ταυτότητα. Buzz Cargo (από 54.555,55 €). Η τεχνολογική βάση είναι το αρθρωτό σύστημα e-drive (MEB) του Ομίλου με μπαταρία έλξης και ενεργειακό περιεχόμενο 77 κιλοβατώρες (kWh), καθώς και ηλεκτροκινητήρα 150 kW στον πίσω άξονα. Το σπριντ στα 100 km/h διαρκεί 10,2 δευτερόλεπτα και τελειώνει στα 145 km/h.

Δεν είναι αρκετή δύναμη για εσάς; Θα πρέπει να θυμάστε την προηγούμενη σειρά μοντέλων. Οι Τ1 έως Τ3 είχαν επίσης κίνηση στους πίσω τροχούς και οι κινητήρες κυμαίνονταν από τους αερόψυκτους κινητήρες μπόξερ μέχρι τους πιο πρόσφατους υδρόψυκτους κινητήρες έως τον δυνατό και χωλό αυτοανάφλεξο. Το T4 έφερε κίνηση στους εμπρός τροχούς και άμεσο ψεκασμό (TDI). Και το T5, το οποίο αργότερα έγινε το T6, είχε για τελευταία φορά ένα Biturbo στο TDI όπως το Buzz 150 kW: Ένας επιρρεπής σε ελαττώματα και υπερβολικός κινητήρας που ούτε οι πελάτες ούτε η Volkswagen απολάμβαναν.

2023/24: Μακρύ μεταξόνιο, τετρακίνηση, μεγάλη μπαταρία πρόσφυσης.

Από πλευράς διαστάσεων και συσκευασίας, η Α.Δ. Το Buzz μοιάζει περισσότερο με το T3. Με μήκος 4,71 μέτρα, είναι συμπαγής. Ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμήσει κανείς το πλάτος των 1,99 μέτρων χωρίς τους εξωτερικούς καθρέφτες και το ύψος των 1,93 μέτρων. Ωστόσο, το αυτοκίνητο είναι ευέλικτο και εύκολο στους ελιγμούς, με κύκλο στροφής περίπου έντεκα μέτρων. Η έκδοση με μακρύ μεταξόνιο, μεγαλύτερη χωρητικότητα μπαταρίας –μαντεύουμε πάνω από 100 kWh– και προαιρετική τετρακίνηση θα παρουσιαστεί την άνοιξη και πιθανότατα θα παραδοθεί το 2024.

Αλλά το κοντό αυτοκίνητο έχει αναμφίβολα τη γοητεία του. Ο χώρος για οικογένεια και αναψυχή είναι άφθονος. Με την πλακέτα Multiflex, υπάρχει μια επίπεδη επιφάνεια όταν τα πίσω καθίσματα είναι αναδιπλωμένα. Δυστυχώς, για το ιδανικό camping weekend, στο Buzz λείπει το πακέτο καληνύχτας (στόρια, καθίσματα ως ανάκλιση) και το Camp Mode γνωστό από την Tesla, στο οποίο λειτουργεί ο σταθερός κλιματισμός. Παρακαλώ βελτιώστε.

Ενώ είμαστε στο θέμα των ελλείψεων: Τα πίσω παράθυρα δεν ανοίγουν. Και τα κουτιά για τα καλώδια φόρτισης βρίσκονται σε λάθος θέση κάτω από την πλακέτα Multiflex – η πίσω πόρτα χρειάζεται άφθονο χώρο για να ανοίξει προς τα πίσω και εκεί βρίσκονται συνήθως οι περιοριστικές κολώνες των δημόσιων σταθμών φόρτισης AC.

Κακή είναι και η εσωτερική πρίζα 230 volt με 398,65€ επιπλέον. Έχει ισχύ μόνο 300 Watt. Στον Όμιλο Hyundai, πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαθέτουν εξωτερική και εσωτερική πρίζα με δεκαπλάσια ισχύ. Εάν μια τέτοια λύση μπορούσε να παραγγελθεί στο Buzz, αυτό θα ήταν αρκετό για μια επαγωγική εστία. Ποιος θέλει να ζεστάνει νερό με αέριο σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Αυτά για την κριτική. Ας προχωρήσουμε στα καλά πράγματα.

Οικονομικό για e-van

Το γεγονός ότι η οδηγική εμπειρία είναι ηλεκτρική αρκεί να αναφερθεί ξανά. Η αντίθεση με τους κινητήρες TDI στο T6 είναι έντονη. Πιο σημαντική στο ανταγωνιστικό περιβάλλον, που περιλαμβάνει ουσιαστικά το βαν Stellantis και τη Mercedes EQV, είναι η αποτελεσματικότητα: το Volkswagen ID. Το Buzz είναι οικονομικό, με πραγματική κατανάλωση 25,9 kWh/100 km. Συμπεριλαμβανομένων των απωλειών φόρτισης, ήταν 28,2 kWh/100 km (τιμή WLTP: 21,4 kWh/100 km). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια μέση αυτονομία 297 km (τυπική προδιαγραφή 409 km).

Για τις λεπτομέρειες: Μας ενδιέφερε ιδιαίτερα η λειτουργία του αυτοκινητόδρομου—το μεγάλο μπροστινό μέρος έχει ως αποτέλεσμα μέτρια αεροδυναμική. Ωστόσο, η οδήγηση με τη συνιστώμενη ταχύτητα (132 km/h) είναι δυνατή. Ο ενσωματωμένος υπολογιστής έδειξε 33 kWh/100 km ως κατανάλωση ενέργειας σε αντίθετο άνεμο στη βόρεια Γερμανία – στη χειρότερη περίπτωση. Όταν ο άνεμος ήταν ήρεμος την επόμενη μέρα, η τιμή έπεσε στις 30,4 kWh/100 km. Αυτό κάνει αυτονομία 253 km.

Οι άνθρωποι που βλέπουν τον εαυτό τους στην παράδοση ενός T3 μπορούν, φυσικά, να ρυθμίσουν το cruise control στα 100 km/h (η οθόνη δείχνει 102 km/h). Το κάναμε αυτό στην Ολλανδία, που είναι η νόμιμη μέγιστη ταχύτητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το αποτέλεσμα ήταν 24,7 kWh/100 km ή εμβέλεια 312 km.

Ισχύς φόρτισης 185 kW DC

Στο σταθμό φόρτισης DC, το ID. Το Buzz είχε την υψηλότερη ισχύ φόρτισης που έχουμε διαβάσει ποτέ σε ένα όχημα MEB: Έως 185 kW (εργοστασιακές προδιαγραφές: 170 kW) ήταν δυνατή και ακόμη και με SoC στο 70 τοις εκατό, ήταν ακόμα 85 kW. Αυτό που εξακολουθεί να λείπει τώρα είναι η προετοιμασία της μπαταρίας πρόσφυσης για την επίτευξη των καλύτερων τιμών σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Η Volkswagen εργάζεται σε αυτό. το περιμένουμε από την έκδοση λογισμικού 3.3.

Η θέση της θύρας φόρτισης πίσω δεξιά και πολύ έξω στο αμάξωμα ήταν επίσης καλή. Ανεξάρτητα από τη διάταξη του DC Park – δηλαδή λύση drive-in ή drive-through – ήταν εύκολο να συνδέσετε το καλώδιο φόρτισης. Εδώ η ταυτότητα. Το Buzz έχει δυνατότητα Plug&Charge σύμφωνα με το ISO 15118, επομένως η αναγνώριση και η ενεργοποίηση είναι αυτόματη, τουλάχιστον με το Ionity και σύντομα με όλο και περισσότερους χειριστές.

Αυτό μας φέρνει στο λογισμικό. Η Volkswagen έχει βάλει αρκετές ταυτότητες. ιδιοκτήτες μέσα από πολλά. Στο Buzz, το σύστημα είναι τόσο καλό όσο μπορεί μέχρι στιγμής: Δεν υπήρξαν σφάλματα και η λειτουργικότητα με την έννοια του οδηγού ηλεκτρικού αυτοκινήτου (εμφάνιση του SoC σε ποσοστό και ούτω καθεξής) είναι εξίσου καλή- έξω όπως θα θέλαμε να δούμε οπουδήποτε. Εκτός από την προετοιμασία, προσέξτε. Εν ολίγοις, το λογισμικό είναι τελικά εκεί που θα έπρεπε να ήταν από την αρχή. Μόνο η ταχύτητα εργασίας εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλή στο τμήμα τιμών.

Βελτιωμένα συστήματα υποβοήθησης

Πολύ καλή εντύπωση έκαναν και τα συστήματα υποβοήθησης. Το Travel Assist συνδυάζει τον έλεγχο του κέντρου λωρίδας με το προσαρμοστικό cruise control. Όλα λειτουργούν με περιορισμό και, κυρίως, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τα απενεργοποιείτε κακοποιημένα από λάθη. Αυτόματη επανεκκίνηση σε κίνηση σταματώντας, αλλαγή λωρίδας και αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας – λειτουργεί. Εντάξει, η τελευταία διαφορά μεταξύ 98 και 99,9 τοις εκατό εξακολουθεί να λείπει στην αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας. Εδώ, όμως, το Buzz δεν διαφέρει από άλλα αυτοκίνητα.

Η διάταξη των αισθητήρων στο παρμπρίζ είναι επίσης καλά λυμένη. Αντί για ένα σύμπλεγμα που καταναλώνει χώρο πίσω από τον εσωτερικό καθρέφτη, η Volkswagen έχει τοποθετήσει ένα μέρος στο κάτω μέρος του παρμπρίζ. Το οπτικό πεδίο είναι, επομένως, καλύτερο, ειδικά για οδηγούς με ύψος άνω του 1,90 μέτρων—ορατότητα παντού στο ID. Το Buzz είναι αρκετά καλό, χάρη στα μεγάλα παράθυρα. Η οδήγηση του Buzz μέσα από τη μητρόπολη ή κατά μήκος επαρχιακών δρόμων είναι διασκεδαστική γιατί είναι εύκολο και ασφαλές να το οδηγείς.

Διανομή αντί για πώληση

Συνοπτικά: Φαντάζομαι μια ταυτότητα. Βόμβος? Παραγγείλτε το. Η ζήτηση είναι υψηλότερη από την παραγωγική ικανότητα και η Volkswagen Commercial Vehicles θα διανέμει προσωρινά το Buzz αντί να το πουλήσει. Η απόσβεση θα πρέπει να είναι αντίστοιχα χαμηλή. Η τιμή είναι υψηλή σε απόλυτες τιμές, αλλά δεν συγκρίνεται με τους ανταγωνιστές. Εξάλλου, ποτέ δεν ήταν φτηνό να έχεις λεωφορείο VW. Αυτό δεν είναι καλό επιχείρημα, αλλά δείχνει ποια ομάδα αγοραστών ενδιαφέρεται για αυτό το φορτηγό.

Η Volkswagen Commercial Vehicles κάνει ένα θεμελιώδες βήμα με το ID. Βόμβος. Σε δώδεκα χρόνια, δηλαδή από το 2035, ακόμη και τα φορτηγά δεν θα επιτρέπεται πλέον να εκπέμπουν άμεσες εκπομπές CO2. Πρόκειται για de facto απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης. Το Buzz δεν μπορεί ακόμη να συμβαδίσει με τα ICE από κάθε άποψη, όπως η ικανότητα ρυμούλκησης. Δείχνει μια κατεύθυνση – και αυτό είναι επιτυχία.

Αναφορά από τον Christoph M. Schwarzer, Γερμανία.