Πρώτη κίνηση MG4 Electric – electrive.com

+ Premium

Πήραμε το MG4 Electric για μια βόλτα γύρω από το Μόναχο σε μια πολύ ζεστή μέρα για τον Νοέμβριο, με 17 βαθμούς. Η πλατφόρμα MG είναι εμπνευσμένη από την αρχιτεκτονική αρθρωτών ηλεκτρικών οχημάτων (MEB) της Volkswagen που είναι γνωστή από το ID.3, αλλά είναι σημαντικά φθηνότερη. Λοιπόν, πόσο τεχνικά σταθερό είναι αυτό το δυνητικό χτύπημα για τα χρήματα;

***

Όταν δοκιμάζεται στους ελικοειδή επαρχιακούς δρόμους γύρω από τη λίμνη Tegern, το MG4 Electric είναι πολύ διασκεδαστικό στην οδήγηση. Τα 150 kW στον πίσω άξονα προσφέρουν σταθερή απόδοση και είναι υπεραρκετά για αυτήν την κατηγορία μεγέθους. Στις στάσεις κυκλοφορίας, το ηλεκτρικό MG4 αφήνει πίσω του τους περισσότερους κινητήρες εσωτερικής καύσης και ο μικρός κύκλος στροφής κάνει τους ελιγμούς αβίαστους, ειδικά στην κίνηση στην πόλη. Και στο ‘Autobahn’, επίσης, κάθεται όμορφα στο δρόμο, δεν δείχνει νευρικότητα και επιταχύνει βιαστικά μέχρι τα 130 χλμ./ώρα και από εκεί και πέρα ​​μέχρι τα κλειστά 160 χλμ./ώρα, λίγο πιο χαλαρά αλλά ακόμα. πιο γρήγορο από, για παράδειγμα, ανταγωνιστές του Stellantis.

Το τιμόνι είναι απαλό, όπως είναι δημοφιλές στην κινεζική αγορά. Η MG Motor ανήκει στη SAIC. Ωστόσο, σίγουρα χρειάζεται λίγη εξοικείωση για να μπορείτε να οδηγείτε σχεδόν συνεχώς με δύο δάχτυλα – ενώ είναι ευχάριστο στο παρκάρισμα, είναι λίγο μουδιασμένο για τα ευρωπαϊκά γούστα στον αυτοκινητόδρομο. Ωστόσο, το τιμόνι δεν είναι σπογγώδες. μετατρέπει κάθε κίνηση με ακρίβεια, με πολύ μικρή αντίσταση. Οι σπορ οδηγοί μπορεί να το βρίσκουν πολύ εύκολο, αλλά αυτή η ευκολία είναι πιθανώς πιο άνετη για καθημερινή χρήση.

Σε κάθε περίπτωση, τα καθίσματα σίγουρα δεν είναι φτιαγμένα για πολύ δυναμική οδήγηση και στερούνται πλευρικής και οσφυϊκής στήριξης. Ωστόσο, το πίσω κάθισμα είναι πολύ άνετο και έχει λίγο καλύτερη αίσθηση από ό,τι στο VW ID.3, χάρη στην καλή στήριξη των μηρών (η οποία θα εξακολουθήσει να λείπει σε πολλά άλλα BEV του 2022) και τον άφθονο χώρο για τα πόδια. του λείπει μόνο ένα κεντρικό υποβραχιόνιο.

Το πορτμπαγκάζ 363 λίτρων (ή 1.177 λίτρων) στο MG4 είναι εκπληκτικά μεγάλο για τις εξωτερικές διαστάσεις του αυτοκινήτου (4287 mm μήκος, 1836 mm πλάτος, 1504 mm ύψος). Ο διπλός πάτος κρύβει όχι μόνο ένα κιτ επισκευής ελαστικών αλλά και έξυπνες τσέπες καλωδίων που ασφαλίζονται με Velcro.

Κατανάλωση και φόρτιση: Αρκετά κατάλληλο για μεγάλες αποστάσεις

Η μεγαλύτερη μπαταρία έχει ισχύ φόρτισης 130 kW DC, αλλά κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας, η οθόνη του σταθμού φόρτισης έδειξε στην πραγματικότητα 145 kW. Το σύστημα του αυτοκινήτου διατηρεί αυτή τη μέγιστη ισχύ για συγκριτικά μεγάλο χρονικό διάστημα, επομένως 28 λεπτά ήταν αρκετά για μια φόρτιση 10-80%, κάτι που σίγουρα πληροί τις προϋποθέσεις για το MG4 EV για μεγαλύτερες διαδρομές. Ένα άλλο έξυπνο χαρακτηριστικό είναι ο θερμαντήρας μπαταρίας, ο οποίος, σε αντίθεση με διάφορους ανταγωνιστές, μπορεί να ενεργοποιηθεί χειροκίνητα από τους οδηγούς.

Φυσικά, οι τιμές κατανάλωσης πρέπει πάντα να λαμβάνονται με λίγη λίγη αλάτι σε μονοήμερες εκδηλώσεις οδήγησης, όπως αυτές που παρακολουθήσαμε, αλλά εξακολουθούν να προσφέρουν κάποιο αρχικό προσανατολισμό. Στην περίπτωσή μας, το MG4 ήταν στις 16,9 kWh/100 km στο τέλος της ημέρας σε ένα πολύ μικτό προφίλ οδήγησης: πλήρης ισχύς στον αυτοκινητόδρομο (σύμφωνα με το φύλλο προδιαγραφών, το MG4 είναι κλειδωμένο στα 160 km/h, το ταχύμετρο έδειξε μια κορυφή 172 km/h), περισσότερο όρθιος παρά οδήγηση στην κίνηση της πόλης του Μονάχου και πολλή διασκέδαση στις στροφές στους επαρχιακούς δρόμους γύρω από τη λίμνη Tegernsee. Με το καθαρό ενεργειακό περιεχόμενο 62 kWh της μπαταρίας, η κατανάλωση έχει ως αποτέλεσμα μια πραγματική αυτονομία λίγο πάνω από 360 χιλιόμετρα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η MG καθορίζει 281 μίλια για το MG 4 Electric.

Συστήματα υποβοήθησης: Ουσιαστικά ανύπαρκτα

Για τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, ωστόσο, τα συστήματα υποβοήθησης αποτελούν μάλλον εμπόδιο, κάτι που κατά τη διάρκεια της δοκιμής αποδείχτηκε πραγματικός χαμός σε ένα κατά τα άλλα αρκετά καλό όχημα. Όπως και στο ZS EV που δοκιμάστηκε με ηλεκτρικό, το προσαρμοζόμενο cruise control λειτουργεί τόσο σπασμωδικά που κάνει τους επιβάτες να κουνούν το κεφάλι τους κάθε φορά που ρυθμίζεται η ταχύτητα, όπως όταν πατάτε ο συμπλέκτης σε ένα κλασικό αυτοκίνητο εσωτερικής καύσης. Το σύστημα υποβοήθησης και αλλαγής λωρίδας κάνει πολλά πράγματα εκτός από το να διατηρεί τη λωρίδα. Πολύ νευρικά, το MG4 ταλαντεύεται από την αριστερή προς τη δεξιά άκρη της λωρίδας, μοιάζει με λαγό που προσπαθεί να γαντζώσει την αλεπού. Η αντίστοιχη της Βόλφσμπουργκ το κάνει πολύ καλύτερα. Ένα θετικό στοιχείο, ωστόσο, είναι ότι η κάμερα 360 μοιρών είναι πολύ χρήσιμη κατά τη στάθμευση και σε καμία περίπτωση δεν παρέχεται σε κάθε όχημα σε αυτό το εύρος τιμών.

Infotainment: Πολλά, αλλά μια βασική λειτουργία

Το σύστημα infotainment προσφέρει όλα τα συνηθισμένα χαρακτηριστικά, διαθέτει σταθερό φωνητικό έλεγχο (με περιθώρια βελτίωσης, αλλά χειρίζεται καλά τις πιο σημαντικές βασικές λειτουργίες) και σύστημα πλοήγησης ήχου. Δυστυχώς, δεν διαθέτει προγραμματιστή διαδρομής, επομένως πρέπει να βρείτε μόνοι σας στάσεις φόρτισης, κάτι που μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί η θέρμανση της μπαταρίας μπορεί να ενεργοποιηθεί χειροκίνητα. Μια βάση δεδομένων με σταθμούς φόρτισης είναι διαθέσιμη, αλλά οτιδήποτε άνω των 50 kW θεωρείται «υπερ-γρήγορο» και το φίλτρο χειριστή γνωρίζει μόνο έξι παρόχους, επομένως πιθανότατα θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή τρίτου κατασκευαστή. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πρόβλημα χάρη στο Apple Carplay και το Android Auto (και τα δύο μόνο ενσύρματα και όχι ασύρματα).

Τα χειριστήρια του τιμονιού, τα οποία επιτρέπουν άμεση πρόσβαση στις λειτουργίες κλιματισμού και των μέσων και του cruise control χωρίς να χρειάζεται να βγάλετε τα χέρια σας από το τιμόνι, ήταν κυρίως προσεγμένα. Η οθόνη στο πιλοτήριο εξακολουθεί να επιτρέπει ένα ή δύο λάθη πληκτρολόγησης, αλλά αυτό μπορεί επίσης να εντοπιστεί σε οχήματα διπλά πιο ακριβά (χαιρετισμούς στο Polestar) και μπορεί να σιδερωθεί σχετικά γρήγορα με μια ενημέρωση λογισμικού.

Όσοι τους αρέσει να μεταδίδουν μουσική μπορούν επίσης να το κάνουν μέσω του Carplay/Android Auto ή να χρησιμοποιήσουν το εγγενώς ενσωματωμένο Amazon Music. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής ήχου, γίνεται αντιληπτό ότι ένα δυνατό μπάσο κάνει το πάνελ της πόρτας του οδηγού να κουνιέται. Όταν οδηγείτε πάνω από λιθόστρωτα, είναι επίσης εμφανής ένας καθαρός κραδασμός του ταμπλό. Γενικά, το MG4 δεν είναι τέλειο από άποψη ποιότητας – αλλά κανείς δεν το περιμένει σε αυτό το εύρος τιμών. Ωστόσο, είναι υψηλότερης ποιότητας από τα περισσότερα μοντέλα Stellantis της ίδιας τιμής.

Άμεση σύγκριση με το ID.3

Μιλάμε για συγκρίσεις – Η Volkswagen και η κινεζική μητρική εταιρεία SAIC της MG συνεργάζονται για περισσότερα από 30 χρόνια, όχι μόνο το MG4 ως ενιαίο μοντέλο, αλλά ολόκληρη η πλατφόρμα εμπνέεται από το MEB, επομένως θα συγκρίνουμε απευθείας τα δύο οχήματα . Οι διαστάσεις, τα μεγέθη των μπαταριών και το εσωτερικό είναι πολύ παρόμοια. Και τα δύο αυτοκίνητα χρησιμοποιούν πολύ σκληρό πλαστικό, αλλά το ID.3 φαίνεται λίγο πιο premium από τον ανταγωνισμό της Κίνας. Ωστόσο, και τα δύο οχήματα θα επωφεληθούν από μια πιο φειδωλή χρήση γυαλιστερού πλαστικού.

Επιπλέον, το μοντέλο της VW ξεχωρίζει από το MG4 με λειτουργικό προγραμματιστή φόρτισης, πολύ καλά συστήματα υποβοήθησης και εξαιρετική οθόνη head-up. Από την άλλη πλευρά, τα κουμπιά αφής στο τιμόνι του ID.3 είναι σαφώς κατώτερα από τους φυσικούς διακόπτες στο MG4 και το ID.3 με ειδικά χειριστήρια θερμοκρασίας και ένα κουμπί επιλογής ταχυτήτων απευθείας στην κολόνα του τιμονιού. Το στρογγυλό κουμπί επιλογής ταχυτήτων στην κεντρική κονσόλα του MG4 όχι μόνο καταλαμβάνει περιττό χώρο, αλλά θυμίζει επίσης περισσότερο τα περιστροφικά χειριστήρια ψυχαγωγίας από τη BMW και τη Mercedes – ο πειρασμός να αλλάξετε ραδιοφωνικό σταθμό με την αλλαγή ταχυτήτων είναι αντίστοιχα μεγάλος .

Το κοινό χαρακτηριστικό και των δύο οχημάτων είναι ο καλός χώρος στο πίσω μέρος, ο εξαιρετικός κύκλος στροφής, η έλλειψη μπροστινού χώρου αποσκευών και η σχετικά χαμηλή κατανάλωση καυσίμου. Το σύστημα μετάδοσης κίνησης και στα δύο οχήματα παράγει επίσης 150 kW και επιταχύνει το αυτοκίνητο από τα 0 στα 100 km/h στον ίδιο χρόνο (7,7 δευτερόλεπτα για το MG4, 7,3 έως 7,9 δευτερόλεπτα για το ID.3).
Εάν οδηγείτε πολλές μεγάλες αποστάσεις, πιθανότατα να είστε καλύτερα με το μοντέλο της VW αυτή τη στιγμή. τα συστήματα σχεδιασμού φόρτισης και υποβοήθησης είναι πιο εξελιγμένα. Η διαθεσιμότητα μιας μπαταρίας 77 kWh – η (ακόμη) 64 kWh της MG είναι το τέλος της γραμμής – κάνει επίσης εύκολη την επιλογή για όσους θέλουν λιγότερες στάσεις φόρτισης.

Κοιτάζοντας την τιμή, ωστόσο, το MG4 προηγείται σαφώς, ξεκινώντας από 35.990 ευρώ. ΦΠΑ με την μπαταρία 62 kWh (64 kWh μεικτό) πριν από όλες τις επιδοτήσεις, ενώ η ID.3 με μπαταρία αντίστοιχου μεγέθους (καθαρά 58 kWh) διατίθεται από 38.060 € συμπεριλαμβανομένου. ΦΠΑ στη Γερμανία.

συμπέρασμα

Σε ένα περιβάλλον αγοράς όπου οι τιμές και οι χρόνοι παράδοσης γνωρίζουν μόνο μία κατεύθυνση (προς τα πάνω), το MG4 είναι μια ευχάριστη αντίθεση. Η κύρια απήχησή του έγκειται στο γεγονός ότι μοιράζεται σχεδόν όλες τις αρετές του Volkswagen ID.3 αλλά είναι τουλάχιστον 2.000 ευρώ φθηνότερο. Ακόμα κι αν ορισμένες λεπτομέρειες χρειάζονται ακόμα βελτίωση, ειδικά τα συστήματα υποβοήθησης, το MG4 είναι ένα ελκυστικό συνολικό πακέτο σε μέγεθος και κατηγορία τιμής.

Ωστόσο, θα πρέπει να μάθουμε σε μια πιο εκτεταμένη δοκιμή πώς εξελίσσεται η γκάμα το χειμώνα και πόσο καλή είναι η απόδοση φόρτισης σε καθημερινή χρήση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Όσο οι τρέχουσες περιβαλλοντικές επιδοτήσεις μπόνους εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες στη Γερμανία, διατίθεται με τη μικρότερη μπαταρία 51 kWh από 22.420 € συμπεριλαμβανομένου. ΔΕΞΑΜΕΝΗ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι τιμές των MG 4 Electric ξεκινούν από 25.995 £.

Αναφορά από τον Robin Engelhardt, Γερμανία. Εντοπισμός και μετάφραση από τη Nora Manthey, UK.