Πάνω από ένα εκατομμύριο αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα τώρα στους γερμανικούς δρόμους

Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) ανέφερε ότι το σήμα του ενός εκατομμυρίου αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Γερμανία έχει ξεπεραστεί. Σύμφωνα με την έκθεση, το σήμα πέρασε τον νέο μήνα ρεκόρ τον Δεκέμβριο του 2022.

Τον τελευταίο μήνα του 2022, το παλιό – υψηλότερο – περιβαλλοντικό μπόνους και πριμοδότηση καινοτομίας της Γερμανίας εξακολουθούσε να ισχύει και 104.325 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ταξινομήθηκαν πρόσφατα. Η DIW αναφέρει ότι η μείωση των επιδοτήσεων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την Πρωτοχρονιά ευθύνεται για την ισχυρή άνοδο τον Δεκέμβριο.

Από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, μια αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου ήρθε με μέγιστο ποσό 4.500 ευρώ από το κράτος, ενώ μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, η επιδότηση ήταν 6.000 ευρώ συν το μερίδιο του κατασκευαστή, που είναι το ήμισυ της κρατικής στήριξης.

Το όριο του ενός εκατομμυρίου έφτασε μόνο στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία και όχι στα υβριδικά plug-in που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο. Ως έχει, τα PHEV σημείωσαν επίσης ρεκόρ τον Δεκέμβριο, καθώς το περιβαλλοντικό μπόνους για αυτούς τους τύπους κινητήρων καταργήθηκε εντελώς στην αλλαγή του έτους.

Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Αρχή Μηχανοκίνητων Μεταφορών δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει στοιχεία για τον αριθμό των αυτοκινήτων με ημερομηνία λήξης την 1η Ιανουαρίου 2023, αλλά από την 1η Οκτωβρίου 2022, έχουν ήδη καταγραφεί 840.645 ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Εάν προστεθούν σε αυτόν τον αριθμό οι μηνιαίες εγγραφές BEV τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, το αποτέλεσμα είναι 1.038.731 ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Εάν το σήμα του εκατομμυρίου ήταν πράγματι σπασμένο, λιγότερα από 38.731 ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρέπει να έχουν διαγραφεί το τελευταίο τρίμηνο.

Η αύξηση είναι εκπληκτική σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια. Από την 1η Ιανουαρίου 2022, ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Γερμανία εξακολουθούσε να είναι 618.460, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2021, υπήρχαν μόνο 309.083 ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους γερμανικούς δρόμους.

Δεδομένου ότι το ρεκόρ του Δεκεμβρίου αποδίδεται κυρίως στην αλλαγή του αποκαλούμενου «περιβαλλοντικού μπόνους» της Γερμανίας, η έκθεση DIW ήταν επιφυλακτική ως προς το εάν ο στόχος της γερμανικής κυβέρνησης για 15 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί να επιτευχθεί έως το 2030. Όπως υπολογίζει το ινστιτούτο, περίπου 145.000 Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα πρέπει να ταξινομούνται καινούργια κάθε μήνα από τώρα και στο εξής για να πετύχουν τον στόχο. Παρά τα νούμερα ρεκόρ στο τέλος του έτους, υπήρχαν ακόμη μόνο 32.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν πρόσφατα κατά μέσο όρο το 2022. Την ίδια στιγμή, πολλοί κατασκευαστές έχουν ανακοινώσει ότι θα προσφέρουν μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη διάρκεια της δεκαετίας, που αναμένεται να σηματοδοτήσει εκθετική αύξηση στις νέες μηνιαίες εγγραφές.

mdr.de (στα γερμανικά)