Ο Stellantis θα αναβαθμίσει το εργοστάσιο Mirafiori για παραγωγή υβριδικών κιβωτίων ταχυτήτων

Η Stellantis ανακοίνωσε επενδύσεις στο εργοστάσιο Mirafiori στο Τορίνο για την παραγωγή, μεταξύ άλλων, κιβωτίων ταχυτήτων για ηλεκτροκίνητα οχήματα στο μέλλον. Το εργοστάσιο θα συμπληρώσει την υπάρχουσα παραγωγή μετάδοσης στη Γαλλία.

Η Stellantis και ο συνεργάτης της στην κοινοπραξία Punch Powertrain θα συναρμολογήσουν κιβώτια διπλού συμπλέκτη (eDCT) για υβριδικά και plug-in υβριδικά οχήματα στο Mirafiori από το δεύτερο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με την εταιρεία αυτοκινήτων. Το eDCT διατίθεται με δύο επίπεδα ηλεκτροδότησης στα 48 βολτ και 320 βολτ. Το κιβώτιο ταχυτήτων κατασκευάζεται ήδη στη Γαλλία στο πρώην εργοστάσιο της PSA στο Metz και η παραγωγή εκεί αναμένεται να φτάσει τις 600.000 μονάδες ετησίως έως το 2024.

Ο Στελλάντης δεν διευκρινίζει ακριβώς ποιες παραγωγικές δυνατότητες σχεδιάζονται στο Μιραφιόρι. Η ανακοίνωση αναφέρει μόνο ότι τα εργοστάσια στο Mirafiori και στο Metz «σε πλήρη παραγωγή» θα προμηθεύουν μαζί όλες τις σχετικές εγκαταστάσεις παραγωγής Stellantis στην Ευρώπη.

Το 2023 ο Στελλάντης σχεδιάζει να ανοίξει και κέντρο κυκλικής οικονομίας στο Μιραφιόρι. Αρχικά, σχεδιάζονται τρεις δραστηριότητες, που ονομάζονται γενική επισκευή οχημάτων, αποσυναρμολόγηση οχημάτων και ανακατασκευή εξαρτημάτων. Δεν είναι ξεκάθαρο από το δελτίο τύπου εάν τα έργα θα περιλαμβάνουν επίσης ηλεκτρονικές μονάδες και μπαταρίες.

Η εταιρεία αυτοκινήτων επιβεβαιώνει επίσης ότι το εργοστάσιο Stellantis στο Melfi της Ιταλίας, μαζί με το εργοστάσιο στο Sochaux της Γαλλίας, θα στεγάσουν τη νέα ηλεκτρική πλατφόρμα STLA Medium στο μέλλον. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμη επίσημα γνωστές. Σύμφωνα με παλαιότερη αναφορά, τέσσερα μοντέλα ηλεκτρικών οχημάτων βασισμένα στο STLA Medium θα κατασκευάζονται στο Melfi από το 2024. Ο Stellantis επιβεβαίωσε επίσης τα σχέδια τον Μάρτιο για την κατασκευή ενός τρίτου εργοστασίου μπαταριών Automotive Cells Company (ACC) στο Termoli της Ιταλίας.

«Οι σημερινές ανακοινώσεις υπογραμμίζουν τόσο τη δέσμευσή μας στην Ιταλία όσο και την ικανότητά μας να λαμβάνουμε υπεύθυνες αποφάσεις για την πρόβλεψη της επερχόμενης παγκόσμιας αλλαγής στον κλάδο μας, καθώς πιέζουμε για την επίτευξη των στόχων Dare Forward 2030», δήλωσε ο Carlos Tavares, Διευθύνων Σύμβουλος της Stellantis. «Είμαι πολύ ευγνώμων σε όλους όσους συμμετείχαν στην ολοκλήρωση και την εκτέλεση αυτών των σχεδίων με την ευθύνη μας να γίνουμε μια εταιρεία τεχνολογίας βιώσιμης κινητικότητας με τον τολμηρό στόχο να γίνει μηδενικός άνθρακας μπροστά από τον ανταγωνισμό».

stellantis.com