Ο Freyr ανοίγει τεχνολογικό κέντρο στη Βοστώνη

Η νορβηγική εταιρεία μπαταριών Freyr άνοιξε το πρώτο της τεχνολογικό κέντρο στις ΗΠΑ. Βρίσκεται στη Βοστώνη με συνεργάτη την 24M Technologies. Ενώ η Freyr συνεχίζει να αναζητά μια τοποθεσία για το ανακοινωμένο εργοστάσιο μπαταριών στις ΗΠΑ, το νέο κέντρο προορίζεται να υποστηρίξει την τεχνολογική ανάπτυξη.

Η Freyr φέρεται να συνεργάζεται με τον συνεργάτη της σε κοινοπραξία Koch Strategic Platforms για να αναπτύξει το «Giga America», το πρώτο της εργοστάσιο μπαταριών στις ΗΠΑ. Το εργοστάσιο αναμένεται να μπορεί να παράγει κυψέλες αρχικής ετήσιας χωρητικότητας 50 GWh με βάση την τεχνολογία ημι-στερεών της 24M Technologies. Σύμφωνα με πληροφορίες από πέρυσι, οι κυψέλες που παράγονται εκεί θα είναι κατάλληλες για σταθερά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και για τον τομέα της κινητικότητας με χρήση σε ηλεκτρικά οχήματα.

«Οι ΗΠΑ είναι μια κρίσιμη στρατηγική αγορά για το FREYR. Με την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε τροχιά επιτάχυνσης της δημιουργίας καθαρών, τοπικών αλυσίδων εφοδιασμού μπαταριών, η οποία ταιριάζει με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική μας», λέει ο Tom Einar Jensen, Διευθύνων Σύμβουλος της Freyr. «Καθώς προχωράμε στην επιλογή τοποθεσίας για την Giga America, η δημιουργία της πρώτης μας τοποθεσίας στις ΗΠΑ κοντά στους συνεργάτες μας στην 24M θα ενισχύσει την τεχνολογική ανάπτυξη, τη συνεργασία, την ανάπτυξη προσωπικού και τον στρατηγικό συντονισμό».

Στην αναζήτησή της για τη σωστή τοποθεσία, η εταιρεία έχει πλέον καλύψει τις τελευταίες πέντε επιλογές της, σύμφωνα με άλλη δήλωση της εταιρείας. Στην πορεία, ο Freyr ανακοίνωσε τον διορισμό του Michael J. Brose στη νεοσύστατη θέση του αντιπροέδρου των επιχειρήσεων των ΗΠΑ. Ο Brose ήταν προηγουμένως διευθυντής εργοστασίου στο Σικάγο στην WR Grace, προμηθευτή χημικών και υλικών υψηλής απόδοσης.

«Αυτή είναι μια κομβική στιγμή για τη βιομηχανία μπαταριών και για την ανάπτυξη λύσεων καθαρής ενέργειας σε μεγάλες τελικές αγορές όπως οι ΗΠΑ. Έχω περάσει την καριέρα μου λειτουργώντας και διαχειριζόμενος εγκαταστάσεις παραγωγής χημικών, δίνοντας έμφαση σε αποτελεσματικές διαδικασίες και υψηλά πρότυπα ασφάλειας», λέει ο Brose. «Είμαι ενθουσιασμένος που είμαι μέλος της ηγετικής ομάδας της FREYR στις ΗΠΑ και ανυπομονώ να τοποθετήσω την εταιρεία μας ως έναν από τους ηγέτες της ανάπτυξης καθαρής ενέργειας στις ΗΠΑ»

Η Freyr κατασκευάζει το πρώτο της εργοστάσιο μπαταριών στην εγχώρια αγορά της, τη Νορβηγία. Στα τέλη Ιουνίου, το διοικητικό συμβούλιο της Freyr ενέκρινε την κατασκευή του εργοστασίου στη Rana και η παραγωγή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει εκεί το πρώτο εξάμηνο του 2024. Πρόσφατα, η Freyr άνοιξε επίσης την πρώτη της τοποθεσία στην Ασία στην Ιαπωνία.

freyrbattery.com (Τεχνολογικό Κέντρο), freyrbattery.com (Brose)