Ο Freyr αγοράζει γη στη Γεωργία για εργοστάσιο μπαταριών

Η νορβηγική εταιρεία Freyr απέκτησε μια τοποθεσία για το πρώτο της εργοστάσιο μπαταριών στις ΗΠΑ που ονομάζεται Giga America. Το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί στην κομητεία Coweta στην πολιτεία της Τζόρτζια και αναμένεται να ξεκινήσει με ετήσια δυναμικότητα περίπου 34 GWh.

Το εργοστάσιο των ΗΠΑ, το οποίο ανακοινώθηκε πέρυσι, θα απαιτήσει αρχικά μια επένδυση 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Ωστόσο, η Freyr ήδη αξιολογεί πρόσθετες γραμμές παραγωγής κυψελών και την ενσωμάτωση των σταδίων παραγωγής ανάντη και κατάντη, η οποία αναμένεται να ανεβάσει τη συνολική επένδυση σε περισσότερα από 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2029. Όσον αφορά τη γη που αγοράστηκε τώρα, ο Freyr διευκρινίζει ότι είναι 368 στρέμματα (λίγο κάτω από 150 εκτάρια) στο Bridgeport Industrial Park στη Τζόρτζια, συμπεριλαμβανομένων των «ασφαλών επιλογών για περαιτέρω επέκταση». Το συγκρότημα Giga America αναμένεται να είναι «μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις παραγωγής μπαταριών στον κόσμο μετά την ολοκλήρωση όλων των προγραμματισμένων φάσεων κατασκευής», σύμφωνα με τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ δεν αποτελεί έκπληξη: η Freyr είχε ήδη ανακοινώσει τον Ιούνιο του 2021 ότι θα αναπτύξει παραγωγικές ικανότητες στη Βόρεια Αμερική μέσω μιας κοινής επιχείρησης (με την Koch Strategic Platforms) που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2021 και είχε συνάψει προηγουμένως συμφωνία αδειοδότησης με την 24M . Βασισμένο στην ημι-στερεά τεχνολογία της 24M Technologies, το εργοστάσιο των ΗΠΑ θα παράγει κυψέλες αρχικής ετήσιας ισχύος περίπου 34 GWh.

Η κατασκευή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στη Νορβηγία υπό τη διεύθυνση του Freyr: Στα τέλη Ιουνίου, το διοικητικό συμβούλιο του Freyr είχε εγκρίνει την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου κυψελών μπαταριών της start-up στη Rana της Νορβηγίας, που ονομάζεται Giga Arctic. Η παραγωγή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει εκεί το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η τελική ετήσια δυναμικότητα αναμένεται να είναι 29 GWh.

Σύμφωνα με τον Freyr, η ομάδα του έργου στις ΗΠΑ θα προσανατολίσει έντονα τον σχεδιασμό του αμερικανικού εργοστασίου στη Giga Arctic. Εκεί, η κατασκευή κυψελών θα βασίζεται επίσης στην πλατφόρμα παραγωγής 24M. Η νορβηγική εταιρεία λέει ότι τώρα προχωρά γρήγορα με την επέκταση των ΗΠΑ καθώς οι συνθήκες τοπικής χρηματοδότησης συνεχίζουν να βελτιώνονται. Ο Freyr λαμβάνει επιχορηγήσεις τόσο από την πολιτεία της Τζόρτζια όσο και από την κομητεία Coweta, καθώς και ανακοινωμένες εκπτώσεις φόρου παραγωγής που σχετίζονται με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού. Επιπλέον, ο Freyr επιδιώκει να υποβάλει αιτήσεις επιχορήγησης στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ «οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να περιλαμβάνουν επιχορήγηση ή/και άμεσο δάνειο για την υποστήριξη της ανάπτυξης και δυνητικά να επιταχύνουν το έργο».

«Η σημερινή ανακοίνωση ορόσημο υπογραμμίζει τη φιλοδοξία της FREYR να αναπτύξει ένα πολύ ισχυρό και βραχυπρόθεσμο επιχειρησιακό αποτύπωμα στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής Tom Einar Jensen, προσθέτοντας: «Η επέκταση στις ΗΠΑ ήταν μια θεμελιώδης πτυχή της μακροχρόνιας λειτουργίας της FREYR. όρος στρατηγικής από την αρχή μας και με την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, αναμένουμε ότι η ζήτηση των ΗΠΑ για ESS, επιβατικά EV και άλλες εφαρμογές ηλεκτρικής κινητικότητας θα αυξηθεί γρήγορα την επόμενη δεκαετία».

Ο Freyr λέει ότι στοχεύει να φτάσει μια συνολική ετήσια χωρητικότητα μπαταρίας 50 GWh έως το 2025, 100 GWh έως το 2028 και 200 ​​GWh έως το 2030. Εκτός από τα εργοστάσια στη Νορβηγία και τις ΗΠΑ, μια άλλη μονάδα παραγωγής στη Vaasa της Φινλανδίας βρίσκεται υπό συζήτηση .

freyrbattery.com