Ο Faraday απολύει τον διευθύνοντα σύμβουλό τους Carsten Breitfeld

Η μαχόμενη καλιφορνέζικη start-up ηλεκτρικών αυτοκινήτων Faraday Future απομάκρυνε τον Carsten Breitfeld από τον CEO της εταιρείας. Ο διάδοχός του έχει ήδη οριστεί εσωτερικά. Ωστόσο, τα καθήκοντα για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο δεν θα είναι εύκολα, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα.

Η Breitfeld έχει απομακρυνθεί από το διοικητικό συμβούλιο από τη θέση του παγκόσμιου CEO «μετά από μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της απόδοσης της εταιρείας από την IPO της τον Ιούλιο του 2021», ενημερώνει η Faraday Future. Ο Breitfeld, ο οποίος διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος της Faraday τον Σεπτέμβριο του 2019, ενθαρρύνεται επίσης να «υποβάλει την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο» σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές εταιρικής διακυβέρνησης της εταιρείας. Άρα δεν έχει απολυθεί ακόμη, αλλά αναμένεται να αποσυρθεί από τις επιχειρησιακές ευθύνες. Δεν είναι σίγουρο, ωστόσο, ότι ο Μπράιτφελντ θα παραμείνει.

Ο διάδοχος του Breitfeld ως παγκόσμιος CEO θα είναι το πρώην αφεντικό της Faraday στην Κίνα, Xuefeng Chen, γνωστό και ως XF για συντομία. Τώρα πρέπει να διασφαλίσει ότι το ντεμπούτο μοντέλο FF 91 θα κυκλοφορήσει στην αγορά. Όπως αναφέρθηκε πριν από λίγες μέρες, η Faraday Future δεν έχει ακόμη καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για να ξεκινήσει η παραγωγή του FF 91, η οποία έχει ήδη αναβληθεί αρκετές φορές, φέτος όπως είχε προγραμματιστεί πέρυσι.

Αυτό πιθανότατα αναφέρεται και στην «απόδοση της εταιρείας από την IPO της». Άλλωστε, η FF είχε ανακοινώσει την παραγωγή του ντεμπούτου μοντέλου αρκετές φορές ακόμη και επί Breitfeld, ενώ στο μεταξύ είχε προγραμματιστεί και η μαζική παραγωγή ενός δεύτερου μοντέλου σε εργολαβικό κατασκευαστή στη Νότια Κορέα. Ωστόσο, η FF δεν έχει καταφέρει ακόμη να κάνει το σημαντικό αλλά δαπανηρό βήμα να ξεκινήσει και να λειτουργεί η δική της παραγωγή στην Καλιφόρνια.

«Πιστεύω ότι η απόφαση να διοριστεί η XF σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία της Εταιρείας είναι έγκαιρη και σωστή», λέει ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της FF Adam He. «Η XF είναι ένα κορυφαίο ταλέντο στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία και διαθέτει τόσο παγκόσμια προοπτική όσο και εκτενή πρακτική εμπειρία σε όλη την παγκόσμια αλυσίδα αυτοκινητοβιομηχανίας. Η πολυετής εμπειρία του στη Ford και τη Jaguar Land Rover θα ανοίξει μια σταθερή βάση για την ηγεσία του στην παγκόσμια ομάδα του Faraday Future». Είπε ότι η κορυφαία προτεραιότητα της εταιρείας τώρα είναι να παραδώσει το FF 91 «στους πελάτες μας με υψηλή ποιότητα και ελάχιστο κόστος».

Ο Xuefeng Chen έχει εργαστεί για πολλές κοινοπραξίες ξένων αυτοκινητοβιομηχανιών στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των Changan Ford, Changan Mazda, Ford Asia Pacific Design Center και Chery Jaguar Land Rover. Ως επικεφαλής της τελευταίας εταιρείας, ήταν ήδη υπεύθυνος για τον προγραμματισμό του προγράμματος, την υλοποίηση του προγράμματος, την κατασκευή και την παράδοση προϊόντων.

Ο ίδιος ο Breitfeld δεν εμφανίζεται στην τρέχουσα ανακοίνωση. Στην ανακοίνωση χρηματοδότησης πριν από λίγες ημέρες, ήταν ακόμα αισιόδοξος: «Έχουμε ολοκληρώσει σημαντικές συμφωνίες χρηματοδότησης και είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να βάλουμε σε εφαρμογή την πρόσθετη χρηματοδότηση που χρειαζόμαστε για την κυκλοφορία του FF 91».

ff.com