Ο Όμιλος Volvo σχεδιάζει μεγάλης κλίμακας εργοστάσιο κυψελών μπαταριών στη Σουηδία

Ο Όμιλος Volvo σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο κυψελών μπαταριών στη Σουηδία για να παράγει μαζικά πακέτα μπαταριών για τα βαρέα επαγγελματικά του οχήματα. Η Volvo λέει ότι έχει ήδη εντοπίσει «μια ιδανική τοποθεσία» για το εργοστάσιο.

Το Mariestad στη σουηδική επαρχία Skaraborgs προέκυψε από «μια εκτεταμένη μελέτη εντοπισμού τοποθεσίας», λέει ο Όμιλος Volvo. Το ότι η Mariestad θα βγει στην κορυφή έχει μερικούς λόγους: η εγγύτητα με το κύριο εργοστάσιο κινητήρων του Volvo Group στο Skövde. Η εταιρεία αναμένει επίσης να επωφεληθεί από την υπάρχουσα βιομηχανική και υλικοτεχνική υποδομή της περιοχής και την πρόσβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης του Volvo Group και τα κεντρικά γραφεία στο Γκέτεμποργκ απέχουν μόλις δύο ώρες.

Εάν όλα περάσουν, η Volvo σχεδιάζει να αυξήσει τη χωρητικότητα και να φτάσει σταδιακά σε μεγάλης κλίμακας παραγωγή μέχρι το 2030. Θα σχεδιάσουν τις κυψέλες της μπαταρίας ειδικά για επαγγελματικά οχήματα, αλλά δεν έχουν ακόμη διευκρινίσει τις ικανότητες παραγωγής.

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τους πελάτες μας ήδη σήμερα, και μέχρι το 2030, φιλοδοξούμε τουλάχιστον το 35% των προϊόντων που πουλάμε να είναι ηλεκτρικά», δήλωσε ο Martin Lundstedt, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Volvo. «Αυτή η αύξηση θα απαιτήσει μεγάλους όγκους μπαταριών υψηλής απόδοσης, που παράγονται με χρήση ενέργειας χωρίς ορυκτά και είναι ένα λογικό επόμενο βήμα για εμάς να συμπεριλάβουμε την παραγωγή μπαταριών στο μελλοντικό μας βιομηχανικό αποτύπωμα», είπε. Ο Lundstedt ανέφερε επίσης τους συνεργάτες, αλλά δεν αποκάλυψε ποιοι ήταν.

Αν και δεν αποτελεί πλέον μέρος της AB Volvo, η Volvo Cars που ανήκει στην Geely προσπαθεί να κατασκευάσει τις μπαταρίες της μαζί με τη Northvolt. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζουν ένα κοινό εργοστάσιο στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, το οποίο θα λειτουργήσει το 2025.

Όσον αφορά τον Όμιλο Volvo, η κίνηση ακολουθεί προηγούμενες στρατηγικές ανακοινώσεις, π.χ. η επιχείρησή τους στη Volvo Trucks δημιουργεί μια ειδική μονάδα μπαταριών στο Βέλγιο, όπως αναφέρθηκε.

«Με την ενσωμάτωση της διαδικασίας συναρμολόγησης μπαταριών στη ροή παραγωγής μας, μπορούμε να συντομεύσουμε τους χρόνους παράδοσης για τους πελάτες μας και να εξασφαλίσουμε μπαταρίες υψηλής απόδοσης ενώ ταυτόχρονα αυξάνουμε την κυκλικότητα», δήλωσε ο Roger Alm, πρόεδρος της Volvo Trucks.

Τα βαρέα ηλεκτρικά οχήματα της Volvo Trucks έγιναν διαθέσιμα για παραγγελία στις αρχές Μαΐου. Επί του παρόντος, τα μοντέλα χρησιμοποιούν κυψέλες μπαταρίας που παρέχονται από τη Samsung.

Ο Όμιλος Volvo λέει ότι θα ξεκινήσει τη σειρά παραγωγής στο Γκέτεμποργκ το ερχόμενο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

cision.com