Ο Στελλάντης θα επενδύσει ως βασικός μέτοχος στη Symbio

Ο Στελλάντης θέλει να γίνει ο τρίτος μέτοχος στην κοινοπραξία κυψελών καυσίμου Symbio, μαζί με τις Faurecia και Michelin. Οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση ενός «σημαντικού μεριδίου» βρίσκονται σε εξέλιξη. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο Στελλάντης. Το μέγεθος του μεριδίου της γαλλικής εταιρείας δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Επιπλέον, η OEM πολλαπλών τμημάτων, η οποία διαθέτει επίσης πολλές μεγάλες γαλλικές μάρκες, τονίζει ότι η συμφωνία υπόκειται σε συνήθεις όρους κλεισίματος και ρυθμιστικές εγκρίσεις. «Ο τεχνικός οδικός χάρτης της Symbio ταιριάζει απόλυτα με τα σχέδια ανάπτυξης υδρογόνου της Stellantis στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ», δήλωσε ο CEO της Stellantis, Carlos Tavares, εξηγώντας την κίνηση.

«Αυτή η κίνηση θα ενισχύσει την ταχύτητα ανάπτυξης για να φέρουμε προϊόντα χαμηλών εκπομπών στους πελάτες μας, πέρα ​​από τα παραδοσιακά ηλεκτρικά οχήματα», πρόσθεσε ο Tavares. «Είμαστε ευγνώμονες στις ομάδες της Faurecia, της Michelin και της Symbio για τη δέσμευσή τους στην καινοτομία, την αριστεία και τη συνεργασία, καθώς όλοι εργαζόμαστε για να επιτύχουμε κινητικότητα χωρίς άνθρακα».

Η Symbio ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2019 από τη Faurecia και τη Michelin και καθιερώθηκε ως κατασκευαστής κυψελών καυσίμου με επίκεντρο την ευρωπαϊκή αγορά. Επεκτάθηκε στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2022. Ο Όμιλος Stellantis υπήρξε ένας από τους στενούς εταίρους της κοινοπραξίας. Για παράδειγμα, βασίζεται στις στοίβες του Symbio για τις ανακοινωμένες εκδόσεις κυψελών καυσίμου του Opel Vivaro-e και των αδελφών του μοντέλων. Στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδίου Dare Forward 2030, η Stellantis επιδιώκει, μεταξύ άλλων, την επέκταση των προσφορών υδρογόνου σε μεγαλύτερα επαγγελματικά οχήματα – από το 2024 στην Ευρώπη και από το 2025 στις ΗΠΑ.

Η ίδια η Symbio ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2022 ότι θα προχωρήσει στην εκβιομηχάνισή της με την επωνυμία του έργου «HyMotive». Στο πλαίσιο αυτό, η παραγωγική ικανότητα στη Γαλλία πρόκειται να αυξηθεί σε 100.000 συστήματα κυψελών καυσίμου ετησίως έως το 2028 και να δημιουργηθούν 1.000 επιπλέον θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά των δύο προηγούμενων μετόχων, η συναλλαγή υποστηρίζει την ανάπτυξη της Symbio, καθώς η εταιρεία θα επωφεληθεί από την ηγετική θέση του Στελλάντη στην ευρωπαϊκή και αμερικανική αγορά αυτοκινήτου. «Με την πρόθεση να αποκτήσει μερίδιο στη Symbio, ο Stellantis επιβεβαιώνει την στιβαρότητα της προσέγγισης της Michelin και της Faurecia για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ηγέτη στην κινητικότητα μηδενικών εκπομπών. Η νέα εγκατάσταση θα επιταχύνει και θα παγκοσμιοποιήσει την ανάπτυξη της Symbio προς όφελος των πελατών της», λέει ο Patrick Koller, Διευθύνων Σύμβουλος της Faurecia, για παράδειγμα.

Ο Florent Menegaux, Διευθύνων Σύμβουλος της Michelin, προσθέτει ότι η Michelin είναι πεπεισμένη ότι η τεχνολογία κυψελών καυσίμου υδρογόνου θα συμβάλει αποτελεσματικά στην απελευθέρωση του άνθρακα της κινητικότητας και ακόμη πιο πέρα. «Η άφιξη του Stellantis στην πρωτεύουσα του Symbio θα ενίσχυε αυτή την πεποίθηση και θα καταλύσει την τεράστια βιομηχανική δυναμική που έχουμε δημιουργήσει με τη Faurecia».

stellantis.com