Ο Στελλάντης εξασφαλίζει νικέλιο στη Φινλανδία

Η εταιρεία αυτοκινήτων Stellantis και η φινλανδική κρατική εταιρεία εξόρυξης Terrafame υπέγραψαν συμφωνία προμήθειας θειικού νικελίου που θα χρησιμοποιηθεί σε μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Από το 2025, η Terrafame θα προμηθεύει θειικό νικέλιο στη Stellantis κατά την πενταετή διάρκεια της συμφωνίας.

Οι εταιρείες δεν έχουν αποκαλύψει την στοχευόμενη ποσότητα νικελίου. Η Terrafame λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια χημείας μπαταριών στον κόσμο για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων στη Φινλανδία. Η Terrafame προμηθεύει επίσης τη Renault με νικέλιο.

Η φινλανδική εταιρεία λέει ότι έχει μια πλήρως ολοκληρωμένη διαδικασία παραγωγής που ξεκινά από το δικό της ορυχείο και τελειώνει με τη διύλιση σε υλικά ποιότητας μπαταρίας σε μια βιομηχανική τοποθεσία. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή είναι πλήρως ανιχνεύσιμη. Αυτό δίνει επίσης πλήρη έλεγχο στις εκπομπές CO2, οι οποίες σύμφωνα με την εταιρεία είναι από τις μικρότερες στον κλάδο λόγω της μοναδικής τεχνολογίας παραγωγής της.

«Η συνεργασία με ηγέτες του κλάδου όπως η Stellantis ενισχύει τη θέση της Terrafame ως σημαντικού συνεργάτη χημικών μπαταριών για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία», δήλωσε ο CEO της Terrafame, Joni Lukkaroinen. «Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, υπάρχει σαφώς μεγάλη ζήτηση για βιώσιμα και διαφανή παραγόμενα χημικά μπαταριών που κατασκευάζονται στην Ευρώπη, για την Ευρώπη. Είμαστε περήφανοι που κάνουμε τον ρόλο μας στην απελευθέρωση της ευρωπαϊκής κινητικότητας από άνθρακα και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας».

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και, αντίστοιχα, η παγκόσμια επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία και πολλές χώρες στον κόσμο δεν έχουν ασκήσει πίεση μόνο στις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων. το 2021, η Ρωσία προμήθευε πάνω από το 10% του παγκόσμιου νικελίου. Η συμφωνία στη Φινλανδία μπορεί ή όχι να αντικαταστήσει τις επιλογές που εξασφάλισε η Stellantis για το νικέλιο στην Αυστραλία, όπου τον Οκτώβριο του 2022, η Stellantis υπέγραψε μια ακόμη μη δεσμευτική συμφωνία με την GME Resources για την αγορά νικελίου και θειικού κοβαλτίου από το έργο NiWest στη Δυτική Αυστραλία.

«Αυτή η συμφωνία αποτελεί μέρος της βασικής προμήθειας πρώτων υλών για να ταιριάζει με τις ανάγκες μας σε ηλεκτρικά πακέτα μπαταριών οχημάτων», δήλωσε ο CEO της Stellantis, Carlos Tavares. «Συνεχίζουμε να χτίζουμε μια νέα παγκόσμια αλυσίδα αξίας με συνεργάτες Κατηγορίας Α για να υποστηρίξουμε την παγκόσμια στρατηγική μας και να προωθήσουμε τη δέσμευσή μας να είμαστε ο πρωταθλητής του κλάδου στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, με μηδενικό καθαρό άνθρακα έως το 2038, μπροστά από τον ανταγωνισμό μας».

Ως μέρος της στρατηγικής «Dare Forward 2030» που επινοήθηκε υπό την ηγεσία του Tavares, η Stellantis έχει θέσει ως στόχο όλες οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη να είναι αμιγώς ηλεκτρικές το έτος-στόχο 2030. Στις ΗΠΑ, το μερίδιο BEV στο μείγμα πωλήσεων τα επιβατικά αυτοκίνητα και τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα (στα οποία περιλαμβάνονται τα pickup) θα είναι 50 τοις εκατό.

stellantis.com, terrafame.com