Οι Freyr & Aleees υπογράφουν συμφωνία για υλικά καθόδου LFP

freyr-μπαταρία

Η νορβηγική εταιρεία μπαταριών Freyr έχει συνάψει συμφωνία άδειας χρήσης και σέρβις με την Aleees, έναν Ταϊβανέζο κατασκευαστή υλικών καθόδου LFP. Μια προηγουμένως προγραμματισμένη κοινοπραξία φαίνεται τώρα να είναι εκτός τραπεζιού.

Σύμφωνα με τον Freyr, η συμφωνία παρέχει στην εταιρεία παγκόσμια άδεια για την κατασκευή και πώληση υλικού καθόδου LFP με βάση την τεχνολογία της Aleees και την κατασκευή εγκαταστάσεων παραγωγής. Ο Freyr λέει ότι αναμένει οι άδειες να ανταποκρίνονται στις μελλοντικές ανάγκες της Giga Arctic για υλικό καθόδου LFP στο Mo i Rana. Η νορβηγική εταιρεία είπε επίσης ότι ορισμένοι από τους συμφωνηθέντες όγκους θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για το προγραμματισμένο έργο Giga America στις ΗΠΑ.

Ο Freyr αναφέρει το γεγονός ότι προηγουμένως ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή ενός εργοστασίου καθόδου LFP στη σκανδιναβική περιοχή, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή το 2024 – παράλληλα με την αναμενόμενη θέση σε λειτουργία του Giga Arctic. Εδώ ο Freyr σχεδιάζει να κατασκευάσει το υλικό καθόδου LFP με βάση την τεχνολογία Aleees.

Ένα τέτοιο εργοστάσιο ανακοινώθηκε στην πραγματικότητα τον Ιανουάριο του 2022, αλλά εκείνη την εποχή εξακολουθούσε να λέγεται ότι ο Freyr και η Aleees στόχευαν να δημιουργήσουν μια κοινή επιχείρηση για τη λειτουργία του εργοστασίου υλικών καθόδου. Φαίνεται ότι οι δύο εταιρείες μιλούν τώρα μόνο για μια συμφωνία αδειοδότησης, κάτι που υποδηλώνει ότι η Aleees πιθανότατα δεν θα εμπλακεί στο ίδιο το εργοστάσιο.

Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Freyr, Tom Einar Jensen, λέει τώρα: «Νωρίτερα φέτος, ανακοινώσαμε την πρόθεσή μας να εξερευνήσουμε ευκαιρίες με την Aleees ως πιθανό συνεργάτη για την ανάπτυξη καθόδου LFP. Με τη συμφωνία αδειοδότησης που έχει υπογραφεί τώρα, είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι βρισκόμαστε σε σταθερή θέση να διατηρήσουμε τη δυναμική στο ταξίδι μας για τον εντοπισμό και την απαλλαγή από τον άνθρακα την παραγωγή κυψελών μπαταρίας και τις αλυσίδες εφοδιασμού τους στη σκανδιναβική περιοχή».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της νορβηγικής εταιρείας συνέχισε εξηγώντας ότι τα υλικά καθόδου LFP αποτελούν το 40% ή περισσότερο του κόστους μιας κυψέλης μπαταρίας και επί του παρόντος αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 45% του προβλεπόμενου αποτυπώματος άνθρακα πλήρους κύκλου εφοδιαστικής αλυσίδας των κυψελών. «Μέσω αυτής της συμφωνίας και σε συνεργασία με την Aleees, η Freyr βρίσκεται σε θέση να γίνει παραγωγός χαμηλού κόστους και χαμηλών εκπομπών άνθρακα καθοδικού υλικού LFP».

Ο Jensen συνέχισε, λέγοντας ότι ήταν στην ευχάριστη θέση να προσθέσει τους Aleees «στη συνεχώς αυξανόμενη λίστα των κορυφαίων συνεργατών μας» στην αλυσίδα αξίας βιώσιμων μπαταριών. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aleees Edward Chang πρόσθεσε μόνο ότι θέλουν να βοηθήσουν τον Freyr «να φέρει περισσότερη καινοτομία και περισσότερη βιωσιμότητα στη βιομηχανία μπαταριών».

Η Aleees είναι εγκεκριμένος προμηθευτής καθοδικού υλικού LFP στην 24M, συνεργάτη της Freyr με έδρα τις ΗΠΑ. Η νορβηγική εταιρεία σχεδιάζει να βασίσει την παραγωγή κυψελών της στην τεχνολογική πλατφόρμα SemiSolid της 24M. Η Freyr λέει τώρα ότι βρίσκεται σε αρχικές συζητήσεις με άλλους εταίρους αδειοδότησης της 24M σχετικά με την πιθανή πώληση υλικού LFP που παράγεται από τη Freyr. Συνεπώς, η παραγωγή θα μπορούσε να υπερβεί τις ανάγκες της νορβηγικής εταιρείας.

freyrbattery.com