Οι μηχανικοί της UNSFW ανακοινώνουν τον νέο ηλεκτροκινητήρα υψηλής ταχύτητας

Μηχανικοί στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW) κατασκεύασαν έναν νέο κινητήρα υψηλής ταχύτητας που έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την γκάμα των ηλεκτρικών οχημάτων. Ο σχεδιασμός εμπνεύστηκε από το σχήμα της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής γέφυρας στη Νότια Κορέα και είναι ικανή να επιτύχει ταχύτητες 100.000 σ.α.λ.

Η μέγιστη ισχύς και η ταχύτητα των 100.000 στροφών ανά λεπτό που επιτυγχάνονται από αυτόν τον νέο κινητήρα έχουν υπερβεί και διπλασιάσει επιτυχώς το υπάρχον ρεκόρ υψηλής ταχύτητας των πλαστικοποιημένων IPMSM (Interior Permanent Magnet Synchronous Motor), καθιστώντας τον τον ταχύτερο IPMSM στον κόσμο που κατασκευάστηκε ποτέ με εμπορικά υλικά πλαστικοποίησης. σύμφωνα με τους ερευνητές. Το πιο σημαντικό, ο κινητήρας είναι σε θέση να παράγει πολύ υψηλή πυκνότητα ισχύος και μειώνει σημαντικά τη χρήση υλικών σπάνιων γαιών, γεγονός που θα εξοικονομούσε βάρος και κόστος κατασκευής.

«Μία από τις τάσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα είναι να έχουν κινητήρες που περιστρέφονται με υψηλότερες ταχύτητες», λέει ο Δρ Guoyu Chu από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τηλεπικοινωνιών UNSW. «Κάθε κατασκευαστής EV προσπαθεί να αναπτύξει κινητήρες υψηλής ταχύτητας και ο λόγος είναι ότι η φύση του νόμου της φυσικής σας επιτρέπει στη συνέχεια να συρρικνώσετε το μέγεθος αυτής της μηχανής. Και με ένα μικρότερο μηχάνημα, ζυγίζει λιγότερο και καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και επομένως αυτό δίνει στο όχημα μεγαλύτερη αυτονομία. Με αυτό το ερευνητικό έργο, προσπαθήσαμε να επιτύχουμε την απόλυτη μέγιστη ταχύτητα και έχουμε καταγράψει πάνω από 100.000 στροφές ανά λεπτό και η μέγιστη πυκνότητα ισχύος είναι περίπου 7 kW ανά κιλό.»

Το σύστημα ηλεκτρικής κίνησης είναι επίσης κλιμακωτό και η ισχύς και η ταχύτητα μπορούν να ρυθμιστούν. Ο ερευνητής προσθέτει ότι θα χρειαστούν περίπου 6-12 μήνες για να τροποποιηθεί ο κινητήρας ώστε να ταιριάζει στις ανάγκες της Tesla, για παράδειγμα. «Έχουμε το δικό μας πακέτο λογισμικού σχεδιασμού μηχανών όπου μπορούμε να εισάγουμε τις απαιτήσεις της ταχύτητας ή της πυκνότητας ισχύος και να τρέχουμε το σύστημα για μερικές εβδομάδες και μας δίνει τη βέλτιστη σχεδίαση που ικανοποιεί αυτές τις ανάγκες», είπε ο Δρ Chu.

unsw.edu.au