Μίσιγκαν για τη χρηματοδότηση νέων εργοστασίων μπαταριών στην πολιτεία

Το Μίσιγκαν πρόκειται να εγκρίνει κίνητρα 400 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει τις εταιρείες να κατασκευάσουν εργοστάσια μπαταριών αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην πολιτεία. Οι προκαταρκτικές εγκρίσεις χρηματοδότησης επιβεβαιώνουν παλαιότερες φήμες ότι ο συνεργάτης της VW, Gotion High Tech, σχεδιάζει να κατασκευάσει στο (πρώην) κέντρο της αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ. Υπάρχουν επίσης επιπτώσεις για τη BMW.

Ένα συμβούλιο οικονομικής ανάπτυξης του Μίσιγκαν ενέκρινε περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια σε κρατικά κίνητρα αυτή την εβδομάδα για τη χρηματοδότηση δύο εργοστασίων μπαταριών που εκτιμάται ότι κοστίζουν περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια το καθένα. Οι νομοθέτες του κράτους πρέπει να εγκρίνουν τα πακέτα. Ωστόσο, οι συμφωνίες φαίνονται πολύ προχωρημένες, με τους δικαιούχους να έχουν ήδη κατονομαστεί.

Μέχρι στιγμής, χρηματοδότηση 175 εκατομμυρίων δολαρίων θα διατεθεί στο Gotion High Tech. Ως συνεργάτης της Volkswagen, τα σχέδια της εταιρείας εμφανίστηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα με τη μορφή αίτησης που κατατέθηκε στο Μίσιγκαν. Τα σημερινά νέα επιβεβαίωσαν ότι ο Gotion σχεδιάζει να επενδύσει 2,36 δισεκατομμύρια δολάρια (2,41 δισεκατομμύρια ευρώ) στη νέα εγκατάσταση που βρίσκεται τώρα στο Big Rapids. Τόσο το Michigan όσο και το Gotion αναμένουν να δημιουργηθούν 2.350 νέες θέσεις εργασίας. Το εργοστάσιο έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το 2024 με 586 υπαλλήλους, με ολοκλήρωση σε τέσσερις κατασκευαστικές φάσεις που θα διαρκέσουν έως το 2031. Η χωρητικότητα ή ο τύπος των κυψελών παραμένει άγνωστη.

Ο δεύτερος δικαιούχος προκαλεί μεγαλύτερη έκπληξη. Μια κατανομή 236 εκατομμυρίων δολαρίων θα διατεθεί στο Our Next Energy. Η εταιρεία συγκαταλέγει την BMW στους υποστηρικτές της και φέρεται να εργάζεται σε μια μπαταρία «χωρίς άνοδο», καθώς αφαιρεί την άνοδο από τη διαδικασία παραγωγής και όχι την μπαταρία. Η ONE ανέφερε για πρώτη φορά σχέδια για εργοστάσιο στις ΗΠΑ τον Μάρτιο χωρίς να επιβεβαιώσει την τοποθεσία. Η εταιρεία, ωστόσο, εδρεύει στο Novi του Μίσιγκαν, κοντά στην πόλη Van Buren, η οποία έχει πλέον ονομαστεί ως η τοποθεσία για το νέο εργοστάσιο που εκτιμάται ότι θα κοστίσει 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το διοικητικό συμβούλιο του Michigan Economic Development Corporation ενέκρινε τα κίνητρα την Τετάρτη, αλλά οι νομοθέτες στη Βουλή και τη Γερουσία θα πρέπει ακόμα να εγκρίνουν, με άγνωστο χρονοδιάγραμμα για την έγκριση.

Η χρηματοδότηση έρχεται ως μέρος του ταμείου «Strategic Outreach and Attraction Reserve» που εγκρίθηκε πέρυσι με προϋπολογισμό 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι δικαιούχοι μέχρι στιγμής ήταν η General Motors και η Ford. Η GM κατασκευάζει ένα εργοστάσιο στο Lansing και επίσης λειτουργεί δύο εργοστάσια οχημάτων στο Μίσιγκαν. Η πολιτεία έχει επίσης υποστηρίξει την LG ES στην επένδυσή της 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επέκταση της κατασκευής μπαταριών στην πολιτεία που είναι η έδρα της Motown.

«Είμαστε σε παγκόσμιο ανταγωνισμό για να διασφαλίσουμε ότι το Μίσιγκαν θα παραμείνει στην αιχμή της αυτοκινητοβιομηχανίας», δήλωσε την Τετάρτη ο κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ σε συνέντευξή του στο Το Associated Press.

apnews.com