Η Zeekr αναζητά πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέσω IPO στις ΗΠΑ

Η Zeekr έχει καταθέσει εμπιστευτικά αίτηση δημόσιας προσφοράς των ΗΠΑ για την άντληση κεφαλαίου άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με εσωτερικές πηγές. Η Zeekr κατέθεσε τα αρχεία της στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα και σχεδιάζει να βγει στο χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Τα νέα έρχονται αφού οι πωλήσεις NEV στην Κίνα έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Νοέμβριο, όταν η Zeekr παρουσίασε επίσης τη νέα της αυτόνομη πλατφόρμα SEA-M. Η Zeekr γενικά ανέβασε δυναμικά τις δραστηριότητές της φέτος, με την αποκάλυψη του δεύτερου μοντέλου οχήματος, ενός ηλεκτρικού βαν με το όνομα 009, καθώς και με μια επιτυχημένη αύξηση της παραγωγής του ντεμπούτου μοντέλου, του 001. Σχετικά με το 001, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο με μπαταρία κατάφερε να πιάσει δύο ρεκόρ Γκίνες φέτος, στο ταχύτερο drift ηλεκτρικού οχήματος, καθώς και το ταχύτερο ρεκόρ σλάλομ EV.

Η μητρική εταιρεία του Zeekr, Geely, αναζητά επίσης περαιτέρω εξειδίκευση στον κλάδο των ηλεκτρικών οχημάτων, με στόχο το 50% των πωλήσεων οχημάτων να είναι ηλεκτρικά μέχρι το επόμενο έτος. Νωρίτερα φέτος, η Zeekr ανακοίνωσε επίσης σχέδια για είσοδο στις ευρωπαϊκές αγορές, η οποία θα ξεκινήσει επίσης στις αρχές του 2023.

Αυτά τα επιχειρηματικά σχέδια πιθανότατα δεν θα είναι φθηνά, επομένως μια δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ θα έφερνε το απαιτούμενο κεφάλαιο. Η Zeekr φέρεται να θεώρησε επίσης το Χονγκ Κονγκ ως τόπο εισαγωγής της, αλλά επέλεξε τη Νέα Υόρκη με την ελπίδα να επιτύχει υψηλότερη αποτίμηση.

Η IPO της Zeekr θα ήταν η πρώτη σημαντική διαπραγμάτευση κινεζικής εταιρείας στις ΗΠΑ από τότε που το Πεκίνο έσφιξε τον έλεγχο του στις πωλήσεις μετοχών στο εξωτερικό τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Reuters’ πηγές αρνήθηκαν να κατονομαστούν καθώς οι πληροφορίες δεν είχαν δημοσιοποιηθεί ακόμη.

reuters.com