Η Xiaomi θα κάνει το ντεμπούτο της σε ηλεκτρικό sedan μέχρι το τέλος του 2023

Η κινεζική εταιρεία κατασκευής smartphone Xiaomi προχωρά τώρα με τα σχέδιά της για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, το πρώτο από τα τέσσερα προγραμματισμένα αυτοκίνητα Xiaomi θα είναι ένα ηλεκτρικό σεντάν που θα ανταγωνιστεί το Tesla Model 3.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ειδήσεων CN EV Postτο μεσαίου μεγέθους sedan, εσωτερικά με την κωδική ονομασία Modena, θα είναι μεγαλύτερο και πιο ισχυρό από το Tesla Model 3 και θα τοποθετηθεί παρόμοια με το σεντάν P7 της Xpeng.

Η Xiaomi λέγεται ότι εξετάζει μια έκδοση του μοντέλου με αρχική τιμή από 260.000 έως 300.000 γιουάν (περίπου 36.000 έως 41.000 ευρώ) και μια άλλη παραλλαγή με αρχική τιμή 350.000 γιουάν (περίπου 48.000 ευρώ).

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, η έκδοση με χαμηλότερη τιμή θα χρησιμοποιεί πλατφόρμα 400 volt και μπαταρίες LFP της BYD, ενώ ο κατασκευαστής θα βασίζεται σε μια πλατφόρμα 800 volt και μπαταρίες Qilin από την CATL για την πιο ακριβή παραλλαγή. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το πρώτο μοντέλο της Xiaomi θα παρουσιαστεί στα τέλη του 2023 και θα είναι διαθέσιμο το πρώτο τρίμηνο του 2024, κάτι που θα έχει απήχηση και σε προηγούμενες αναφορές. Το δεύτερο μοντέλο της Xiaomi με την εσωτερική κωδική ονομασία Le Mans θα ακολουθήσει το 2025. Αυτό το δεύτερο μοντέλο θα βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα με τη Modena και θα έχει τρεις κινητήρες.

Έγινε σαφές την άνοιξη του 2023 ότι ο κινέζος κατασκευαστής smartphone σχεδίαζε τέσσερα μοντέλα ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Εκείνη την εποχή, γινόταν λόγος για δύο μοντέλα μεσαίας κατηγορίας το καθένα στο εύρος τιμών από 150.000 έως 200.000 γιουάν και μοντέλα υψηλών προδιαγραφών στο εύρος τιμών από 200.000 έως 300.000 γιουάν. Πιο πρόσφατες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι τιμές θα είναι πλέον υψηλότερες.

Η Xiaomi φέρεται να σχεδιάζει ένα εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο Πεκίνο, το οποίο θα κατασκευαστεί σε δύο στάδια και θα προσφέρει χωρητικότητα για πρώτα 150.000 και στη συνέχεια 300.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα ετησίως. Το ίδιο το εργοστάσιο, μαζί με τα γραφεία πωλήσεων και τα ερευνητικά εργαστήρια, θα βρίσκεται στην Περιοχή Οικονομικής-Τεχνολογικής Ανάπτυξης του Πεκίνου, μια περιοχή ανάπτυξης και τεχνολογίας στο Yizhuang, ένα νοτιοανατολικό προάστιο του Πεκίνου.

Στα τέλη Μαρτίου 2021, μετά από πολλή συζήτηση, η Xiaomi πήρε την απόφαση να ξεκινήσει μια θυγατρική για να διευθύνει τη μελλοντική «επιχείρηση έξυπνων ηλεκτρικών οχημάτων» του ομίλου. Εκείνη την εποχή, η Xiaomi ανακοίνωσε σχέδια για επενδύσεις συνολικά δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (περίπου 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ) στον κλάδο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων τα επόμενα δέκα χρόνια. Σύμφωνα με παλαιότερα Reuters Σύμφωνα με πληροφορίες, η Xiaomi ξεκίνησε τη θυγατρική της που ονομάζεται Xiaomi Automobile Technology με εγγεγραμμένο κεφάλαιο 1 δισεκατομμύριο γιουάν (λίγο κάτω από 140 εκατομμύρια ευρώ). Διευθύνων Σύμβουλος της νέας εταιρείας είναι ο Lei Jun, ιδρυτής και γενικός διευθύνων σύμβουλος της Xiaomi.

Σύμφωνα με έκθεση του Car News Κίνα Τον Νοέμβριο, ο Όμιλος Xiaomi επένδυσε πέρυσι σε αρκετές εταιρείες που ασχολούνται με έξυπνα ηλεκτρικά οχήματα. Λέγεται επίσης ότι ο Lei Jun έχει στόχο να παραδίδει τελικά περισσότερα από 10 εκατομμύρια αυτοκίνητα ετησίως.

cnevpost.com