Η VW επενδύει 2 δισ. ευρώ για να μεταμορφώσει το εργοστάσιο του Saltzgitter

Ο Όμιλος Volkswagen επενδύει περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ στη μετατροπή του εργοστασίου του στο Salzgitter στη Γερμανία – από το εργοστάσιο μολύβδου κινητήρα στο εργοστάσιο μολύβδου κυψελών. Την ίδια στιγμή, ο γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας λέει ότι έχει εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση προκριματικών.

Τα επόμενα χρόνια, οι εργαζόμενοι από το εργοστάσιο κινητήρων θα εκπαιδευτούν περαιτέρω για τις απαιτούμενες νέες εργασίες στην παραγωγή κυψελών. Το Gigafabrik Salzgitter πρόκειται να απασχολήσει περίπου 2.500 άτομα στο μέλλον.

Η παραγωγή κυψελών μπαταρίας στο Salzgitter πρόκειται να στελεχωθεί κυρίως με υπάρχοντες υπαλλήλους από την παραγωγή κινητήρων. Μέχρι στιγμής, η Volkswagen λέει ότι περίπου 500 εργαζόμενοι έχουν ήδη εισαχθεί σε νέους τομείς εργασίας. Αυτοί οι εργαζόμενοι ασχολούνται με την παραγωγή τεχνολογικών εξαρτημάτων για ηλεκτρικά οχήματα, όπως ρότορα/στάτορα και πιλοτική μονάδα για ανακύκλωση, αλλά όλο και περισσότερο και στον τομέα της παραγωγής κυψελών. Σύμφωνα με τη VW, περισσότερες από τις μισές από τις υπάρχουσες επιχειρησιακές εργασίες στην τοποθεσία έχουν πλέον μετατραπεί σε εργασίες σχετικές με το επερχόμενο εργοστάσιο κυψελών.

Ως μέρος του προγράμματος προσόντων, ο ιστότοπος ευθυγραμμίζει επίσης τα προγράμματα κατάρτισης και σπουδών του σε συνεργασία με την Ακαδημία Volkswagen. Από τον Σεπτέμβριο του 2022 και μετά, η Salzgitter θα προσφέρει τη νέα επαγγελματική απασχόληση ενός τεχνικού εργαστηρίου χημικών, η οποία έχει σχεδιαστεί για να προετοιμάζει τους εκπαιδευόμενους για εργασία σε χημικά εργαστήρια. Τα διπλά προγράμματα σπουδών στη χημεία και τη χημική μηχανική είναι επίσης νέα. Μέχρι να ξεκινήσει η παραγωγή μπαταριών το 2025, περίπου 80 εσωτερικά εκπαιδευμένοι χημικοί εμπειρογνώμονες θα πρέπει να βρίσκονται ήδη στο πλοίο. Στο μέλλον, περισσότερο από το 80 τοις εκατό των ευκαιριών κατάρτισης θα προέρχονται από τους τομείς εξειδίκευσης των ηλεκτρικών/ΙΤ/χημικών.

Επιπλέον, η Volkswagen θέλει να επεκτείνει την υπάρχουσα τεχνογνωσία των εργαζομένων της με περαιτέρω ικανότητες που σχετίζονται με την έναρξη λειτουργίας ενός εργοστασίου κυψελών σε συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες. Παράλληλα, πρόκειται να γίνει προετοιμασία για τη δημιουργία των υποδομών για το επερχόμενο κύμα προκρίσεων. Το νεόδμητο εργαστήριο χημείας πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2023. Η VW σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των θέσεων εκπαίδευσης στη χημεία ετησίως από τις σημερινές έξι σε δώδεκα.

Από το 2025 και μετά, το εργοστάσιο θα παράγει τη μονάδα μονάδας Volkswagen για μοντέλα όγκου για τη νέα επιχειρηματική μονάδα «PowerCo». Τον Ιούλιο τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για το νέο γιγαφουργείο Salzgitter. Το εργοστάσιο, το οποίο πρόκειται να παράγει τη μονάδα μονάδας VW σε μεγάλη κλίμακα σε μια περιοχή 30 γηπέδων ποδοσφαίρου, είναι μόνο ένα μέρος της μελλοντικής θέσης μπαταρίας Salzgitter. Το εργοστάσιο, το οποίο άνοιξε αρχικά το 1970, θα στεγάσει σύντομα το Global Battery Hub του Ομίλου VW. Αυτό σημαίνει ότι ο όμιλος θα αναπτύξει, θα δοκιμάσει, θα κατασκευάσει και θα ανακυκλώσει μπαταρίες στο εργοστάσιο εξαρτημάτων. Επιπλέον, μια ακαδημία μπαταριών και ένα πάρκο προμηθευτών θα βρίσκονται στο Salzgitter. Το εργοστάσιο θα αναπτύξει τη μονάδα κεντρικά για τον όμιλο και στη συνέχεια θα την παραδώσει στις άλλες εγκαταστάσεις παραγωγής της σε όλο τον κόσμο – στο πρώτο βήμα στα άλλα πέντε εργοστάσια μπαταριών που θα κατασκευαστούν στην Ευρώπη. Συνολικά, η επιχειρηματική μονάδα PowerCo (με συνεργάτες) θα επενδύσει 20 δισ. ευρώ έως το 2030.

volkswagen-newsroom.com (στα γερμανικά)