Η Volvo Cars θα κυκλοφορήσει ηλεκτρικά στην Αυστραλία από το 2026

Η Volvo Cars θα προσφέρει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Αυστραλία από το 2026. Όπως ανακοινώνει η Volvo Australia, ούτε εκεί θα παρουσιαστούν νέα μοντέλα καύσης. Η απόφαση μάλλον δεν είναι εντελώς αδιαμφισβήτητη, ακόμη και μεταξύ των εκεί αντιπροσώπων της Volvo.

Η μετάβαση σε αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Αυστραλία θα γίνει επομένως τέσσερα χρόνια νωρίτερα από ό,τι σχεδιάζει η Volvo Cars παγκοσμίως. Η Volvo μόλις παρουσίασε το πλήρως ηλεκτρικό C40 Recharge στην Αυστραλία, ως το δεύτερο ηλεκτρικό μοντέλο μετά το ήδη διαθέσιμο XC40 Recharge. Η Volvo δεν διαθέτει προς το παρόν κανένα άλλο ηλεκτρικό μοντέλο με μπαταρία.

Τρία ακόμη ηλεκτρικά μοντέλα αναμένεται να ακολουθήσουν στην Αυστραλία έως το 2026: Το EX90, που πρόκειται να παρουσιαστεί, ένα συμπαγές ηλεκτρικό SUV και ένα ηλεκτρικό σεντάν που δεν έχει ακόμη κατονομαστεί. Το ότι η Volvo εργάζεται σε ένα συμπαγές ηλεκτρικό SUV κάτω από το XC40 είχε ήδη επιβεβαιωθεί από τον πρώην CEO Hakan Samuelsson. Το μοντέλο πρόκειται να βασίζεται στην πλατφόρμα SEA της Geely και, επομένως, είναι πιθανό τεχνικά να μην είναι εντελώς διαφορετικό από το Smart #1. Το XC20 εικάζεται ως πιθανή ονομασία μοντέλου μέχρι στιγμής. Τα αυστραλιανά ΜΜΕ υποθέτουν στα τρέχοντα άρθρα (πιθανώς και σε σχέση με το EX90) ότι το μοντέλο θα κυκλοφορήσει ως EX30.

Στόχος της Volvo Australia είναι να πουλά 20.000 αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα ετησίως στο μέλλον. Για την υποστήριξη των πωλήσεων και του σέρβις, όλοι οι αντιπρόσωποι της Volvo στην Αυστραλία πρέπει να λαμβάνουν φορτιστές DC με ισχύ τουλάχιστον 75 kW.

Προφανώς, το μάθημα BEV δεν είναι εντελώς αδιαμφισβήτητο στην Αυστραλία: όπως η πύλη Οδηγώ Σύμφωνα με αναφορές, ορισμένοι αντιπρόσωποι λέγεται ότι ζήτησαν από την εταιρεία να πουλά βενζινοκίνητα και ηλεκτρικά αυτοκίνητα παράλληλα για όσο το δυνατόν περισσότερο. «Χρειαζόμαστε όσα περισσότερα αυτοκίνητα μπορούμε, γιατί να πούμε όχι στα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα αν οι άνθρωποι θέλουν να συνεχίσουν να τα αγοράζουν;» ένας ανώνυμος έμπορος φέρεται να είπε.

Ωστόσο, η Volvo Australia επανέλαβε την απόφαση: «Δεν θα περιμένουμε μέχρι το 2030», είπε ο Stephen Connor, διευθύνων σύμβουλος της Volvo Car Australia, σε συνέντευξη Τύπου. «Είδαμε μια ευκαιρία στην αγορά μας σήμερα και οι καταναλωτές μας είναι έτοιμοι για αυτό. Η Tesla θα πουλήσει 20.000 αυτοκίνητα φέτος και ο Αυστραλός καταναλωτής αναζητά αλλαγή. Οι καταναλωτές δεν είναι πλέον μόνο η μαμά και ο μπαμπάς, είναι τα παιδιά που λένε στους γονείς τους τι θέλουν να αγοράσουν».

Στην Ευρώπη, η Volvo Cars έχει ήδη σταματήσει να πουλά αυτοκίνητα μόνο με καύση σε δύο χώρες: Στη Νορβηγία και τη Δανία, ο κατασκευαστής φέρεται να προσφέρει ήδη μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα και plug-in υβριδικά.

drive.com.au, thedriven.io