Η Volvo θα κατασκευάσει νέο εργοστάσιο στη Σλοβακία

Η Volvo πρόκειται να κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Σλοβακία. Η νέα μονάδα παραγωγής κοντά στο Kosice θα σχεδιαστεί για να κατασκευάζει έως και 250.000 αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα ετησίως. Η κατασκευή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2023, με τη σειρά παραγωγής να ξεκινά το 2026.

Ο σουηδικός κατασκευαστής που ανήκει στην Geely επενδύει περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ στο εργοστάσιο στην ανατολική Σλοβακία και σημειώνει ότι περίπου το 20% θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από κρατικές επιδοτήσεις.

Η λειτουργία της νέας τοποθεσίας θα είναι κλιματικά ουδέτερη. Η Volvo δεν έχει ακόμη αποκαλύψει ποια μοντέλα θα βγουν από τη γραμμή παραγωγής, την οποία λέει ότι επωφελείται από μια καλά εδραιωμένη αλυσίδα εφοδιασμού αυτοκινήτων στη Σλοβακία. Αυτό το εργοστάσιο θα είναι το πέμπτο εργοστάσιο αυτοκινήτων της εταιρείας στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατασκευή του εργοστασίου στο Kosice είναι η πρώτη νέα ευρωπαϊκή μονάδα παραγωγής της Volvo Cars εδώ και σχεδόν 60 χρόνια. Τα κεντρικά γραφεία, η ανάπτυξη προϊόντων, το μάρκετινγκ και η διοίκηση βρίσκονται κυρίως στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Ένα εργοστάσιο παραγωγής βρίσκεται επίσης εκεί, μαζί με άλλα στη Γάνδη (Βέλγιο), τη Νότια Καρολίνα (ΗΠΑ), το Chengdu, το Daqing και το Taizhou (Κίνα). Η εταιρεία διαθέτει επίσης κέντρα έρευνας και ανάπτυξης και σχεδιασμού στο Γκέτεμποργκ, στο Camarillo (ΗΠΑ) και στη Σαγκάη (Κίνα).

Με το νέο εργοστάσιο, η εταιρεία βλέπει τον εαυτό της «σε καλή θέση για να καλύψει τη συνεχή ζήτηση των πελατών της για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να εκμεταλλευτεί τις μελλοντικές δυνατότητες ανάπτυξης», γράφει η Volvo Cars στη δήλωσή της. Η σουηδική εταιρεία στοχεύει να γίνει πλήρως ηλεκτρική έως το 2030 και ουδέτερη εκπομπών άνθρακα έως το 2040.

«Έχουμε σαφή εστίαση στο να γίνουμε μια αμιγώς μάρκα ηλεκτροκίνησης μέχρι το 2030, κάτι που είναι σύμφωνο με τον σκοπό μας», δήλωσε ο Jim Rowan, διευθύνων σύμβουλος της Volvo Cars. «Η επέκταση στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη περιοχή πωλήσεών μας, είναι ζωτικής σημασίας για τη στροφή μας προς την ηλεκτροκίνηση και τη συνεχή ανάπτυξη».

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η Volvo Cars επένδυσε δέκα δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (περίπου 960 εκατομμύρια ευρώ) στο εργοστάσιό της στην Torslanda κοντά στο Γκέτεμποργκ τα επόμενα χρόνια για να το προετοιμάσει για την παραγωγή της επόμενης γενιάς πλήρως ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η Volvo Cars φέρεται να ανασχηματίζει την ηγετική της ομάδα. Αυτό επιταχύνθηκε από την αποχώρηση του προηγούμενου αναπληρωτή, Lex Kerssemakers, ο οποίος συνταξιοδοτείται σύντομα μετά από 38 χρόνια στη Volvo. Ταυτόχρονα, η Volvo θέλει επίσης να προσαρμόσει τις ηγετικές ευθύνες προκειμένου να επιτύχει τις δικές της φιλοδοξίες για ανάπτυξη και βιωσιμότητα.

volvocars.com