Η Vianode θα κατασκευάσει εργοστάσιο υλικών μπαταριών στη Νορβηγία

Η Vianode ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει περίπου δύο δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες (που ισοδυναμεί με περίπου 195 εκατομμύρια ευρώ) σε ένα εργοστάσιο υλικών μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Νορβηγία. Εκεί θα παράγονται υλικά ανόδου με βάση τον γραφίτη.

Η θυγατρική εταιρεία υλικών μπαταριών του νορβηγικού παραγωγού μετάλλων Elkem, που ιδρύθηκε το 2021, σχεδιάζει να παράγει υλικά ανόδου γραφίτη για τις μπαταρίες περίπου 20.000 ηλεκτρικών οχημάτων ετησίως στο νέο εργοστάσιο στην Herøya από το 2024. Σε δεύτερη φάση, το εργοστάσιο πρόκειται να κλιμακώθηκε ώστε να προμηθεύει υλικά μπαταρίας για δύο εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα ετησίως από το 2030. Οι προετοιμασίες για τη δεύτερη φάση θα προχωρήσουν παράλληλα με την κατασκευή του πρώτου σταδίου, ανέφερε η εταιρεία. Μέχρι στιγμής, η Vianode λειτουργεί ένα πιλοτικό εργοστάσιο στο Kristiansand.

Λόγω της διαθεσιμότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τοποθεσία Herøya, η Vianode θέλει να μπορεί να παράγει τα υλικά γραφίτη της με έως και 90 τοις εκατό χαμηλότερες εκπομπές CO2 από τα «σημερινά τυπικά υλικά». Τα νέα υλικά αναμένεται επίσης να βελτιώσουν τις ιδιότητες των μπαταριών, για παράδειγμα όσον αφορά την απόδοση φόρτισης, την εμβέλεια, την αντοχή, την ασφάλεια και την ανακυκλωσιμότητα. Σε κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο τοποθετούνται έως και 70 κιλά υλικών γραφίτη.

«Η επενδυτική απόφαση σηματοδοτεί ένα ιστορικό βήμα για τη Vianode και τους ιδιοκτήτες της και αποτελεί αναγνώριση της δουλειάς τόσο των εργαζομένων όσο και των συνεργατών μας», λέει ο Asbjørn Søvik, προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. «Με βάση την ισχυρή υποστήριξη από τους ιδιοκτήτες Elkem, Hydro και Altor, η Vianode έχει τώρα μια σταθερή βάση για να πετύχει με την οικοδόμηση βιομηχανικής ηγετικής θέσης σε προηγμένα υλικά μπαταριών με πράσινο αποτύπωμα».

vianode.com