Η Verkor εξασφαλίζει χρηματοδότηση 250 εκατ. ευρώ

Ο Γάλλος ειδικός στις μπαταρίες και συνεργάτης της Renault, Verkor, έχει εξασφαλίσει περισσότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση. Το νέο κεφάλαιο, το οποίο προέρχεται μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα εισρεύσει στο κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας της εταιρείας στη Γκρενόμπλ που ονομάζεται Verkor Innovation Center (VIC).

Το VIC δεν πρόκειται μόνο να γίνει ο χώρος ανάπτυξης της Verkor, αλλά και να στεγάσει την πιλοτική παραγωγή των κυψελών μπαταριών με παραγωγική ικανότητα 150 MWh. Αυτό σημαίνει ότι η τοποθεσία στις γαλλικές Άλπεις θα προετοιμαστεί επίσης για τη σειρά παραγωγής των κυψελών μπαταριών, η οποία, όπως αναφέρεται, θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια στο εργοστάσιο κυψελών στη Δουνκέρκη στην ακτή της Μάγχης από το 2025.

Σύμφωνα με την Verkor, τα 250 εκατομμύρια ευρώ συγκεντρώθηκαν από βιομηχανικούς εταίρους στον τομέα των μπαταριών, εμπορικές τράπεζες, επενδυτικά κεφάλαια και δημόσιες τράπεζες. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συνεισφέρει 49 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο Έργων Ενεργειακής Επίδειξης (EDP). Η Bpifrance Assurance Export θα εγγυηθεί τραπεζική χρηματοδότηση ύψους 51 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Επιπλέον, θα εκδοθεί μετατρέψιμο ομόλογο, το οποίο θα εγγραφεί από χρηματοοικονομικούς εταίρους όπως η Demeter FMET και το επενδυτικό ταμείο SPI ή βιομηχανικοί εταίροι όπως η Plastic Omnium και η Schneider Electric. Μέσω του ομολόγου θα μπορούν να συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι της Verkor.

Ωστόσο, οι οικονομικές ανάγκες της εταιρείας δεν καλύπτονται ακόμη με τον τρέχοντα γύρο. «Καθώς η κατασκευή του VIC πλησιάζει στο τελικό της στάδιο, οι ομάδες της Verkor επικεντρώνονται τώρα στη χρηματοδότηση του πρώτου Verkor Gigafactory με αρχική παραγωγική ικανότητα 16 GWh/έτος στο λιμάνι της Δουνκέρκης», αναφέρει η δήλωση. Το εργοστάσιο αναμένεται να κοστίσει συνολικά 1,5 δισ. ευρώ. Η Verkor αναμένει τελική έγκριση το 1ο τρίμηνο του 2023.

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επιδεικνύει την αποφασιστικότητά της να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκές τεχνολογίες που αντιμετωπίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, καθώς και τον στόχο να επανατοποθετηθούν οι στρατηγικές αλυσίδες αξίας», λέει ο Ambroise Fayolle, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Τράπεζα Επενδύσεων. «Μετά τη χρηματοδότηση πολλών άλλων έργων στον τομέα, όπως το Northvolt Gigafactory στη Σουηδία και αυτά της Renault στο Douai και του Stellantis στο Douvrain, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι περήφανη που εντάσσεται στο οικοσύστημα των δημόσιων και ιδιωτικών εταίρων που υποστηρίζουν τη Verkor καθώς επιτυγχάνουν τους στόχους τους στη Γαλλία. .»

verkor.com