Η Ultium Cells αρχίζει να κατασκευάζει μπαταρίες για το Hummer EV στο Οχάιο

Η Ultium Cells LLC, η κοινοπραξία μπαταριών της GM και της LG, ξεκίνησε την παραγωγή στο Οχάιο των ΗΠΑ. Το νέο εργοστάσιο μπαταριών είναι το πρώτο από τα πιθανά τέσσερα που θα κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο μέσα στα επόμενα χρόνια και επί του παρόντος κατασκευάζει στοιχεία μπαταρίας για το Hummer EV της GMC.

Η GM και η LG κυκλοφόρησαν την JV τον Μάιο του 2019 πριν ξεκινήσουν το έδαφος στο Warren του Οχάιο, τον Ιούλιο του 2020. Η εταιρεία ονομάστηκε Ultium Cells μόλις η GM παρουσίασε τη νέα πλατφόρμα EV με το ίδιο όνομα τον Μάρτιο του 2020.

Το νέο εργοστάσιο του Οχάιο απασχολεί περίπου 800 άτομα και βρίσκεται δίπλα στο πρώην εργοστάσιο της GM στο Lordstown Assembly, το οποίο πώλησε η GM στη Lordstown Motors το 2019. Μόλις ολοκληρωθεί η συνολική χωρητικότητα, η GM και η LG αναμένουν να έχουν 1.300 άτομα προσωπικό. Η χωρητικότητα είναι 40 GWh με επιλογές επέκτασης.

Ωστόσο, τα νέα στοιχεία μπαταρίας που βασίζονται στην πλατφόρμα Ultium της GM θα τροφοδοτούν αποκλειστικά το pick-up GMC Hummer και την έκδοση SUV του προς το παρόν.

Ένας εκπρόσωπος του εργοστασίου δεν αποκάλυψε εάν θα παραδίδουν και άλλα ηλεκτρικά οχήματα GM. «Η Ultium Cells είναι προμηθευτής της GM και δεν θα κάνει εικασίες ούτε θα σχολιάσει ένα γενετικά τροποποιημένο προϊόν».

Ωστόσο, είναι η δηλωμένη αποστολή της Ultium «να υποστηρίξει τη βορειοαμερικανική ικανότητα συναρμολόγησης ηλεκτρικών οχημάτων άνω του 1 εκατομμυρίου μονάδων μέχρι τα μέσα της δεκαετίας, ενώ υποστηρίζει τα σχέδια της GM να προμηθεύει άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρομικών, αεροδιαστημικών, βαρέων φορτηγών και θαλάσσιων πελατών. ” Η εταιρεία είχε επίσης επιβεβαιώσει νωρίτερα ότι τα Cruise Origin και Cadillac Lyriq θα λάβουν κύτταρα Ultium.

Το Ultium σηματοδοτεί την απομάκρυνση της GM από τη χημεία NMC (νικέλιο-μαγγάνιο-κοβάλτιο), όπως χρησιμοποιείται στο Chevy Bolt, στη χημεία NMCA, προσθέτοντας αλουμίνιο. Αυτό μείωσε επίσης την περιεκτικότητα σε κοβάλτιο κατά περίπου 70 τοις εκατό. Η νέα χημεία αναπτύχθηκε με την LG Chem.

Το εργοστάσιο μπαταριών του Οχάιο μόλις στην αρχή

Η Ultium Cells κατασκευάζει άλλα εργοστάσια μπαταριών στο Spring Hill για 23 δισεκατομμύρια δολάρια και στο Tennessee και το Lansing του Michigan, για 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ένα τέταρτο εργοστάσιο Ultium Cells φέρεται να εμφανιστεί στο Carlisle της Ιντιάνα, αλλά παραμένει ανεπιβεβαίωτο.

Όλες οι τοποθεσίες βρίσκονται κοντά σε εργοστάσια οχημάτων GM.

Οι εγκαταστάσεις του Οχάιο εκτείνονται σε 2,8 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια, που ισοδυναμεί με το μέγεθος 30 γηπέδων ποδοσφαίρου, και κόστισε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια στην GM και στην LG.

Στα τέλη Ιουλίου, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να χορηγήσει στην κοινοπραξία μπαταριών δάνειο 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: τα χρήματα προέρχονται από το πρόγραμμα δανείου Advanced Technology Vehicles Manufacturing (ATVM), το οποίο δεν έχει χρηματοδοτήσει νέο πρόγραμμα από το 2010. Ο τελευταίος δανειολήπτης AVTM ήταν η Tesla, αλλά η –τότε– μικροσκοπική start-up είχε αποπληρώσει το δάνειο νωρίς 2013. Η Ford και η Nissan είχαν επίσης στο παρελθόν επωφεληθεί από τους ευνοϊκούς όρους δανείου από το πρόγραμμα.

freep.com, ultiumcell.com