Η Tozero συγκεντρώνει χρηματοδότηση 3,5 εκατομμυρίων ευρώ

Η startup Tozero με έδρα το Μόναχο, η οποία ειδικεύεται στην ανακύκλωση μπαταριών ιόντων λιθίου, συγκέντρωσε 3,5 εκατομμύρια ευρώ σε έναν γύρο pre-seed. Σύμφωνα με την εταιρεία, ανέπτυξε μια νέα διαδικασία για την ανάκτηση κρίσιμων υλικών από τις μπαταρίες. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ενός πρωτότυπου εργοστασίου.

Η Tozero ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2022 από τη Sarah Fleischer και την Ksenija Milicevic Neumann και στοχεύει να γίνει η κορυφαία εταιρεία ανακύκλωσης στην Ευρώπη για μπαταρίες ιόντων λιθίου. Η εταιρεία σχεδιάζει να εξάγει υλικά όπως λίθιο, νικέλιο και κοβάλτιο από τις μπαταρίες, τα οποία στη συνέχεια θα διατεθούν ως φρέσκο ​​υλικό για μπαταρίες. Το πρωτότυπο εργοστάσιο θα βρίσκεται στο Μόναχο, όπου το ένα τρίτο των μπαταριών ιόντων λιθίου στην Ευρώπη αναμένεται να παραχθεί έως το 2030, ανέφερε ο Tozoro σε δήλωση.

Ο γύρος χρηματοδότησης ηγήθηκε από το pre-seed fund Atlantic Labs με έδρα το Βερολίνο, με πρόσθετη συμμετοχή από τις Verve Ventures και Possible Ventures, καθώς και άλλους επιχειρηματικούς αγγέλους, ιδρυτές σειρών και τους συνιδρυτές των Personio και FINN. Οι υποστηρικτές της startup περιλαμβάνουν επίσης το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της VW, Jochem Heizmann. Η Tozero λαμβάνει τεχνικά συμβουλές από τον Bernd Friedrich, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μεταλλουργίας Διεργασιών και Ανακύκλωσης Μετάλλων (IME) στο Πανεπιστήμιο RWTH του Άαχεν.

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι κρίσιμες για τις προσπάθειες απανθρακοποίησης, είπε. Ωστόσο, «η φιλοδοξία της Ευρώπης για ηλεκτροκίνηση και αύξηση της παραγωγής LiB έχει ως αποτέλεσμα μια σοκαριστική υψηλή εξάρτηση από τις χώρες εξόρυξης όχι μόνο με αποτέλεσμα περιορισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και σε πραγματική γεωπολιτική ένταση και ένταση ESG για την Ευρώπη», έγραψε η εταιρεία.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα και να δημιουργήσουμε μια επεκτάσιμη και στιβαρή διαδικασία ανακύκλωσης μπαταριών. Στο tozero, δεσμευόμαστε να αμφισβητήσουμε το status quo του κύκλου ζωής των υλικών για να επιταχύνουμε την απανθρακοποίηση», δήλωσε η Sarah Fleischer, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Tozero. “Είμαστε χαρούμενοι που κερδίσαμε τόσο διάσημους επενδυτές και τον καθηγητή Bernd Friedrich ως σύμβουλό μας για να στηρίξουμε την αποστολή μας.”

Ο Daniel Niemi, επικεφαλής των Atlantic Labs, αποκαλεί τη μέθοδο του Tozero «ορόσημο στη βιομηχανία», επιτρέποντας σημαντικά υψηλότερα ποσοστά ανάκτησης βασικών μετάλλων. «Η Sarah και η Ksenija είναι μια φανταστική ιδρυτική ομάδα με σύνολα συμβιωτικών δεξιοτήτων, βαθιά τεχνογνωσία στον τομέα και φιλοδοξία να οικοδομήσουμε ένα διαρκές εγχείρημα. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε μαζί τους σε αυτή την αποστολή», προσθέτει.

Πληροφορίες μέσω email, tozero.λύσεις