Η Tesla σχεδιάζει να διυλίσει το λίθιο στις ΗΠΑ

Η Tesla εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής ενός διυλιστηρίου λιθίου στο Τέξας, καθώς συνεχίζει να προσπαθεί να εντοπίσει και να εξασφαλίσει την προμήθεια κρίσιμων εξαρτημάτων και υλικών. Εάν η αίτηση που μόλις κατατέθηκε είναι επιτυχής, η κατασκευή θα μπορούσε να ξεκινήσει φέτος. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται.

Η Tesla ανέδειξε τη δυνητική μονάδα διύλισης υδροξειδίου του λιθίου για μπαταρίες ως την πρώτη του είδους της στη Βόρεια Αμερική. Θα επεξεργάζεται «πρώτο υλικό μεταλλεύματος σε κατάσταση χρήσης για παραγωγή μπαταριών», ανέφερε η εταιρεία σε αίτηση που κατατέθηκε στο Γραφείο Ελέγχου του Τέξας.

Εάν εγκριθεί, η κατασκευή θα μπορούσε να ξεκινήσει το 4ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους με στόχο την εμπορική παραγωγή έως το τέλος του 2024.

Στη συνέχεια, η Tesla θα στείλει το τελικό προϊόν από το διυλιστήριο με φορτηγά και σιδηροδρομικά σε διάφορες εγκαταστάσεις κατασκευής μπαταριών Tesla.

Ωστόσο, το πιθανό διυλιστήριο στο Τέξας πιθανότατα δεν θα κατασκευαστεί ακριβώς δίπλα στο Giga Texas στο Ώστιν. Η προγραμματισμένη τοποθεσία είναι το Robstown κοντά στο Corpus Christi στις ακτές του Κόλπου, επειδή η Tesla αναμένει να λάβει μετάλλευμα λιθίου με πλοίο πριν το επεξεργαστεί σε υδροξείδιο λιθίου ποιότητας μπαταρίας. Ο ιστότοπος θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει άλλα υλικά στο μέλλον. Επιπλέον, η Tesla αναφέρει «καινοτόμες διαδικασίες» που απαιτούν λιγότερες επικίνδυνες ουσίες αφενός και παράγουν περισσότερα χρησιμοποιήσιμα υποπροϊόντα από την άλλη, σε σύγκριση με τις «συμβατικές διαδικασίες».

Σύμφωνα με την αίτηση, η Tesla είναι έτοιμη να επενδύσει 365 εκατομμύρια δολάρια (359 εκατομμύρια ευρώ) φέτος, εάν η απόφαση ληφθεί υπέρ της Robstown.

Ωστόσο, η απόφαση για επένδυση στο Τέξας θα εξαρτηθεί επίσης από το αν το κράτος θα προσφέρει φορολογικές ελαφρύνσεις, δήλωσε ο Tesla στην είδηση ​​που δημοσιεύτηκε από Reuters.

Ως εναλλακτικές λύσεις, η Tesla εξετάζει επίσης τη Λουιζιάνα. Για να αυξήσει την πίεση, η εταιρεία είπε ότι, καταρχήν, κάθε τοποθεσία με πρόσβαση στην Ακτή του Κόλπου θα ήταν κατάλληλη.

Η Tesla έθεσε τον εντοπισμό της προσφοράς στον χάρτη για κάποιο χρονικό διάστημα

Η Tesla έχει σχεδιάσει να προχωρήσει βαθύτερα στην εξόρυξη λιθίου εδώ και αρκετό καιρό. Η αυτοκινητοβιομηχανία στην εκδήλωση Battery Day το 2020 είπε ότι αγόραζε αξιώσεις λιθίου σε 10.000 στρέμματα στη Νεβάδα – ωστόσο αυτό δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Αντίθετα, ο διευθύνων σύμβουλος Elon Musk φαίνεται να προσπαθεί να ενθαρρύνει άλλους να πάρουν το φτυάρι. Κατά την τελευταία κλήση κερδών, το αφεντικό της Tesla είπε ότι ήταν άδεια εκτύπωσης χρημάτων.

«Οπότε είναι βασικά σαν να κόβεις χρήματα αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν σαν περιθώρια λογισμικού στην επεξεργασία λιθίου αυτή τη στιγμή. Θα ήθελα λοιπόν να ενθαρρύνω, για άλλη μια φορά, τους επιχειρηματίες να εισέλθουν στην επιχείρηση διύλισης λιθίου. Δεν μπορείς να χάσεις. Είναι άδεια εκτύπωσης χρημάτων».

Η Tesla αγοράζει λίθιο για τις μπαταρίες της απευθείας από τα ορυχεία. Την άνοιξη του 2022, η εταιρεία φέρεται να υπέγραψε δύο σημαντικές συμβάσεις με αυστραλιανούς φορείς εξόρυξης. Συγκεκριμένα, το συμπύκνωμα λιθίου-σποδουμενίου προέρχεται από την Core και τη Liontown Resources. Επιπλέον, η Tesla αγοράζει υδροξείδιο λιθίου από την Ganfeng. Όπως αναφέρθηκε, ένα συμβόλαιο με την Piedmont Lithium στις ΗΠΑ είναι ακόμα σε αναμονή.

Εν τω μεταξύ, η ηγεσία αλλάζει στο Tesla Gigafactory στη Νεβάδα. Σύμφωνα με CNBC, ο προηγούμενος επικεφαλής του εργοστασίου, ο Κρις Λίστερ, έφυγε από την εταιρεία το καλοκαίρι. Ο διάδοχός του είναι ο Hrushikesh Sagar, ο οποίος, εκτός από το Gigafactory στη Νεβάδα, θα διευθύνει και το εργοστάσιο αυτοκινήτων της Tesla στο Fremont της Καλιφόρνια.

reuters.com, Texas.gov (εφαρμογή του Τέξας), cnbc.com (αλλαγή ηγεσίας στη Νεβάδα)