Η Tesla θέλει να επεκτείνει την Giga Texas για την παραγωγή εξαρτημάτων

Η Tesla υπέβαλε αίτηση στην πολιτεία του Τέξας των ΗΠΑ για να επεκτείνει το εργοστάσιό της στο Ώστιν φέτος. Ο κατασκευαστής EV σχεδιάζει επενδύσεις άνω των 700 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων για τη δοκιμή και την κατασκευή κυψελών μπαταρίας, καθόδων και μονάδων κίνησης.

Η Tesla άνοιξε επίσημα το εργοστάσιό της στο Austin τον Απρίλιο του 2022. Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν τώρα, ωστόσο, δεν θα επηρεάσουν την παραγωγή του οχήματος. Οι εν λόγω χωρητικότητες –η Tesla κατασκευάζει επί του παρόντος το Model Y στο Τέξας και τελικά θα παράγει το Cybertruck εκεί– μπορεί να επεκταθούν κάποια άλλη στιγμή, καθώς οι γραμμές παραγωγής καταλαμβάνουν μόνο ένα μικρό μέρος της τεράστιας αίθουσας. Επομένως, υπάρχει ακόμη χώρος για περισσότερες γραμμές παραγωγής οχημάτων.

Σύμφωνα με την κατάθεση του Υπουργείου Αδειών και Εγγραφής του Τέξας, η Tesla θέλει να χρησιμοποιήσει μια πρόσθετη έκταση 1,4 εκατομμυρίων τετραγωνικών ποδιών (130.000 τ.μ.) για τέσσερα νέα έργα και να επενδύσει 717 εκατομμύρια δολάρια σε αυτό. Το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης και του χώρου θα διατεθεί σε μια εγκατάσταση που ονομάζεται Cell 1 με συνολικό ποσό 368 εκατομμυρίων δολαρίων και λίγο πάνω από 64.000 τετραγωνικά μέτρα. Η κατασκευή του «Cell 1» –προφανώς της αίθουσας παραγωγής κυττάρων– πρόκειται να ξεκινήσει στις 23 Ιανουαρίου και να ολοκληρωθεί στις 12 Φεβρουαρίου 2024.

Το δεύτερο μεγαλύτερο υποέργο είναι το κτίριο «Drive Unit», το οποίο η Tesla θέλει να χτίσει σε 39.300 τετραγωνικά μέτρα έως τον Ιανουάριο του 2024 με κόστος περίπου 85 εκατομμύρια δολάρια – και δεδομένου ότι το όνομα, αναπάντεχα, πρόκειται να στεγάσει την παραγωγή μονάδων μετάδοσης κίνησης.

Η αίθουσα «Cathode», κάπως μικρότερη στα 29.800 τετραγωνικά μέτρα αλλά πολύ πιο ακριβή στα 250 εκατομμύρια δολάρια, θα παράγει μερικά από τα προκαταρκτικά προϊόντα για το «Κελί 1». Η κατασκευή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει εδώ στις 30 Ιανουαρίου. αυτή η εγκατάσταση πρόκειται να κατασκευαστεί ακόμη το 2023, συγκεκριμένα έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Η κατασκευή του μικρότερου υποέργου πρόκειται να ολοκληρωθεί ακόμη γρηγορότερα: έως τις 25 Αυγούστου πρόκειται να κατασκευαστεί ένα «Εργαστήριο Δοκιμών Κυττάρων» έκτασης μόλις 240 τετραγωνικών μέτρων.

Ωστόσο, η πύλη Electrek επισημαίνει ότι ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές επέκτασης ενδέχεται να αποτελούν προσθήκη σε προηγούμενα σχέδια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, σύμφωνα με πρόσφατα πλάνα από drone του χώρου, η εγκατάσταση κατασκευής καθόδου είναι προφανώς ήδη υπό κατασκευή, αν και η τρέχουσα κατάθεση λέει ότι οι εργασίες δεν θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του μήνα. Επομένως, οι τρέχουσες κατασκευαστικές δραστηριότητες είναι πιθανό να βασίζονται σε προηγούμενες υποβολές.

Ωστόσο, τα έγγραφα δεν παρέχουν πιο λεπτομερή στοιχεία για τα έργα που αναφέρονται. Έτσι, οι παραγωγικές δυνατότητες για την κατασκευή κυψελών, καθόδων και ηλεκτροκινητήρων παραμένουν ανοιχτές. Δεν αναφέρεται ρητά, αλλά είναι σαφές ότι θα είναι η παραγωγή 4680 στρογγυλών κυψελών. Η Tesal θα χρησιμοποιήσει αυτές τις κυψέλες στο Model Y που κατασκευάστηκε στη Giga Texas και στο Semi ηλεκτρικό φορτηγό, αλλά και στο Cybertruck και στο Roadster 2 στο μέλλον.

electrek.co, teslarati.com