Η Tesla ετοιμάζεται να επεκτείνει την παραγωγή στη Giga Berlin

Η Tesla θέλει να αυξήσει τις παραγωγικές της ικανότητες στο Grünheide και έχει αρχίσει να προετοιμάζει το επόμενο στάδιο επέκτασης. Από την Παρασκευή έχουν καθαριστεί 70 στρέμματα πευκοδάσους για την επέκταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη δοθεί άδεια για την εκκαθάριση. Η Tesla ετοιμάζει μια εφαρμογή για την ίδια την επέκταση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης Märkische Oderzeitung, η επέκταση αφορά 70 στρέμματα στα βόρεια του ακινήτου. Η εφημερίδα αναφέρεται σε πληροφορίες που έδωσε η Tesla στον δήμο Grünheide. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Βρανδεμβούργου επιβεβαίωσε επίσης την επέκταση του εργοστασίου. Ο υπουργός Οικονομικών του Βραδεμβούργου, Jörg Steinbach, δήλωσε σχετικά Κελάδημα ότι ήταν ευχαριστημένος που «η Tesla προχωρά».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η εκκαθάριση εξακολουθεί να καλύπτεται από το τρέχον σχέδιο ανάπτυξης, αλλά όχι η ίδια η επέκταση του εργοστασίου. Η Tesla θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για νέα άδεια. Στη συνέχεια, η νέα αίθουσα θα πρέπει να εγκριθεί ξανά σύμφωνα με τον Γερμανικό Ομοσπονδιακό Νόμο Ελέγχου Εισιτηρίων. Με άλλα λόγια, θα υπάρχει και πάλι συμμετοχή του κοινού και, όπως προχώρησε η Tesla στην προηγούμενη εργοστασιακή κατασκευή, πιθανότατα θα υπάρξει μια σειρά αιτήσεων για προκαταρκτικές άδειες για να μπορέσει να ξεκινήσει άμεσα.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η Tesla ετοιμάζει αυτή τη στιγμή την αίτηση για συνολική έγκριση της νέας φάσης κατασκευής. Το πόσο υψηλή θα είναι η παραγωγική ικανότητα χάρη σε αυτή την επέκταση δεν είναι σαφές από αυτές και άλλες αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με το θέμα. Το πρακτορείο ειδήσεων dpa Τουλάχιστον παρέχει επίσημη αντίδραση από τον Υπουργό Πρόεδρο Dietmar Woidke και τον Υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων Jörg Steinbach (και οι δύο SPD): «Με την ανακοίνωση του επόμενου σταδίου επέκτασης του εργοστασίου αυτοκινήτων, η Tesla είναι ξεκάθαρα δεσμευμένη στο Βρανδεμβούργο ως τοποθεσία. Το Βραδεμβούργο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο σε μια σημαντική τοποθεσία για τη σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία στη Γερμανία και η Tesla, ως ο μεγαλύτερος βιομηχανικός εργοδότης και εκπαιδευτής του Βραδεμβούργου μέχρι τώρα, έχει καθοριστικό μερίδιο σε αυτό».

Τα σχέδια επέκτασης γίνονται γνωστά σε μια εποχή που η Tesla βρίσκεται ακόμη στη φάση άνοδος του πρώτου εργοστασιακού τμήματος. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, 2.000 οχήματα την εβδομάδα βγαίνουν από τη γραμμή παραγωγής στο Grünheide. Σύμφωνα με πληροφορίες του dpa, ο αριθμός αυτός θα ανέλθει στα 5.000 αυτοκίνητα την εβδομάδα μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2023. Ο επίσημα κοινοποιημένος στόχος της Tesla είναι να παράγει 500.000 οχήματα ετησίως στο γερμανικό εργοστάσιο.

Παρεμπιπτόντως, τα σχέδια επέκτασης δεν πρέπει να συγχέονται με την επέκταση που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο για ένα νέο κέντρο logistics που περιλαμβάνει σταθμό εμπορευμάτων. Αυτό πρόκειται να κατασκευαστεί στα ανατολικά της υπάρχουσας τοποθεσίας σε μια καλή έκταση 100 εκταρίων. Η Tesla ξεκίνησε την τελευταία διαδικασία επέκτασης τον Μάιο του 2022. Εκείνη την εποχή, υποβλήθηκε αίτηση για την έναρξη διαδικασίας σχεδίου ανάπτυξης για τα 100 εκτάρια.

electrek.co, teslarati.com, rbb24.de (στα γερμανικά)