Η Tata σχεδιάζει να αναλάβει το εργοστάσιο της Ford στην Ινδία

Η Tata Passenger Electric Mobility Limited (TPEML), θυγατρική της μεγαλύτερης ινδικής αυτοκινητοβιομηχανίας Tata Motors, υπέγραψε συμβόλαιο με τη Ford India για την εξαγορά ενός εργοστασίου της Ford στο Sanand στην ινδική πολιτεία Γκουτζαράτ. Η Tata σχεδιάζει να κατασκευάσει ηλεκτρικά αυτοκίνητα εκεί στο μέλλον.

Η εξαγορά του εργοστασίου, η οποία εξακολουθεί να υπόκειται σε έγκριση από τις αρμόδιες αρχές, θα παρέχει στην Tata την απαιτούμενη παραγωγική ικανότητα για 300.000 ηλεκτρικά οχήματα ετησίως, η οποία μπορεί αργότερα να κλιμακωθεί σε 420.000 ηλεκτρικά οχήματα ετησίως.

Σύμφωνα με την Tata Motors, η Ford India Private Limited (FIPL) θα συνεχίσει να λειτουργεί τις εγκαταστάσεις κατασκευής κινητήρων της στην τοποθεσία. Για αυτό, αυτό το τμήμα του εργοστασίου θα εκμισθωθεί με αμοιβαία συμφωνημένους όρους. Ωστόσο, ο έλεγχος του εργοστασίου οχημάτων θα παραμείνει στην TPEML.

«Με την παραγωγική μας ικανότητα να πλησιάζει στον κορεσμό, αυτή η εξαγορά είναι επίκαιρη και είναι μια κερδοφόρα για όλους τους ενδιαφερόμενους», έγραψε η Tata στη δήλωση. Η TPEML θα κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις για την αναδιαμόρφωση και την προσαρμογή του εργοστασίου στις υπάρχουσες και μελλοντικές πλατφόρμες οχημάτων της Tata Motors, πρόσθεσε.

Η εξαγορά θα παίξει επίσης σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των δικών της στόχων παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων. Στα τέλη Απριλίου, η Tata Motors είχε αποφασίσει να υπερτετραπλασιάσει την παραγωγή της σε ηλεκτρικά οχήματα αυτό το οικονομικό έτος, σύμφωνα με δημοσίευμα των ΜΜΕ. Όπως έγραφε τότε το Reuters, το σχέδιο ήταν να αυξηθεί από 19.000 σε 80.000 μονάδες. Πέρυσι, η Tata Motors είχε ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά της να λανσάρει 10 ηλεκτρικά μοντέλα έως το 2026 και να επενδύσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες αρχιτεκτονικές οχημάτων, σχετικές τεχνολογίες και υποδομές.

«Η συμφωνία με την FIPL που υπογράφηκε σήμερα είναι επωφελής για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και αντανακλά την ισχυρή φιλοδοξία της Tata Motors να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στην αγορά στον τομέα των Επιβατικών Οχημάτων και να συνεχίσει να χτίζει την ηγετική της θέση στον τομέα των Ηλεκτρικών Οχημάτων», δήλωσε ο Shailesh Chandra, Διευθυντής Διευθυντής, Tata Motors Passenger Vehicles Limited και Tata Passenger Electric Mobility Limited.

tatamotors.com