Η SVOLT υπογράφει μίσθωση για εργοστάσιο μπαταριών στη Γερμανία

Ο κινέζος κατασκευαστής μπαταριών SVOLT υπέγραψε τη μίσθωση για το μελλοντικό του εργοστάσιο για τη συναρμολόγηση μονάδων και πακέτων στην τοποθεσία Saarland στο Heusweiler. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αναφορά για το μέλλον του εργοστασίου κυττάρων που σχεδιάζεται επίσης στο Saarland.

Η ίδια η SVOLT λέει ότι η 15ετής συμφωνία μίσθωσης στηρίζει τα μακροπρόθεσμα σχέδιά της στο Saarland. Παράλληλα με τη σύμβαση μίσθωσης, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει και ενδεχόμενο δικαίωμα πρώτης άρνησης.

Το πρώτο τμήμα του κτιρίου (Παραγωγή 1) έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε χρήση τον Απρίλιο του 2023, με τα υπόλοιπα μέρη του κτιρίου να ακολουθούν σταδιακά. Η τελική ολοκλήρωση έχει συμφωνηθεί συμβατικά έως τα μέσα του 2024. Οι υπάλληλοι της SVOLT έχουν ήδη μετακομίσει στο νέο κτίριο διοίκησης στο Heusweiler.

Τον Νοέμβριο του 2020, η SVOLT ανακοίνωσε δύο έργα στο Σάαρλαντ – αφενός, τη συναρμολόγηση κυψελών μπαταριών σε μονάδες και πακέτα και, αφετέρου, την εντυπωσιακή εγκατάσταση ενός εργοστασίου κυψελών 24 GWh στο Überherrn. Η δήλωση εκείνη την εποχή: στο πρώην πάρκο laminate στο Heusweiler – περίπου 30 χιλιόμετρα από το Überherrn – οι εργασίες επρόκειτο να ξεκινήσουν στα μέσα του 2022, στο εργοστάσιο κυψελών στα τέλη του 2023.

Καθυστέρησε η παραγωγή κυττάρων στη Γερμανία

Ενώ σύμφωνα με την τρέχουσα ανακοίνωση η καθυστέρηση για τη συναρμολόγηση στο Heusweiler θα είναι μικρότερη από ένα χρόνο, είναι διαφορετική για το εργοστάσιο κυττάρων: Τον Σεπτέμβριο του 2022 η SVOLT είχε ανακοινώσει την κατασκευή ενός άλλου εργοστασίου μπαταριών στο Βραδεμβούργο (προγραμματισμένη έναρξη παραγωγής στις αρχές του 2025) . Κατά τη διάρκεια αυτού, έγινε επίσης γνωστό ότι η κατασκευή του εργοστασίου κυψελών στο Saarland θα καθυστερήσει σημαντικά. Ο Maxim Hantsch-Kramskoj, Αντιπρόεδρος Πωλήσεων και Μάρκετινγκ της SVOLT Europe, δήλωσε τότε ότι δεν περίμενε παραγωγή κυττάρων στο Überherrn πριν από το 2027.

Επομένως, η συναρμολόγηση στο Heusweiler δεν θα πραγματοποιηθεί με τοπικά κατασκευασμένα κύτταρα και η προμήθεια κυψελών μπαταριών από το Lauchhammer στο Βραδεμβούργο δεν θα είναι επίσης δυνατή μέχρι το 2025. Αντίθετα, κύτταρα από τα κινεζικά εργοστάσια SVOLT πιθανότατα θα συναρμολογηθούν σε μονάδες και πακέτα εκεί .

Το εργοστάσιο στο Heusweiler στο πρώην «Laminate Park» μετατράπηκε από την εταιρεία Goldbeck ως γενικός ανάδοχος για λογαριασμό της εταιρείας του έργου Batteriefabrik Heusweiler (PBH). Η PBH είναι η ίδια spin-off της SHS-Strukturholding Saar. Στόχος είναι να συνεχιστεί η αξιοποίηση των υφιστάμενων κτιρίων στο χώρο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από άποψη βιωσιμότητας και να περιοριστούν στο ελάχιστο τα μέτρα μετατροπής. Έτσι, θα διατηρηθεί το κεντρικά τοποθετημένο κτιριακό συγκρότημα συνολικής επιφάνειας περίπου 23.000 τετραγωνικών μέτρων και το κτίριο διοίκησης. Κάποιοι χώροι έχουν αποδομηθεί για να δημιουργηθούν χώροι για νέα κτίρια περίπου 13.000 τετραγωνικών μέτρων καθώς και για απαραίτητους χώρους logistics και υπαίθριες εγκαταστάσεις.

«Με την υπογραφή της συμφωνίας μίσθωσης, στηρίζουμε τα μακροπρόθεσμα σχέδιά μας στο Saarland, τα οποία αποτελούν βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής στρατηγικής επέκτασης της SVOLT», λέει ο Kai-Uwe Wollenhaupt, Πρόεδρος SVOLT Europe & Αντιπρόεδρος SVOLT Energy Technology. «Το εργοστάσιο στο Heusweiler θα είναι η πρώτη τοποθεσία στην Ευρώπη που θα προμηθεύει απευθείας τους πελάτες μας με πακέτα μπαταριών και μονάδες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους συνεργάτες και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που οι πρώτοι υπάλληλοι μπόρεσαν ήδη να μετακομίσουν στα κτίρια γραφείων στο Eiweiler.»

Η Anke Rehlinger, Υπουργός-Πρόεδρος του γερμανικού κρατιδίου Saarland, πρόσθεσε: «Διατήρηση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας και δημιουργία νέων: Αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος της πολιτειακής κυβέρνησης. Η ίδρυση της SVOLT θα φέρει πολλές νέες θέσεις εργασίας και είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τη Σάαρλαντ να παίξει στην πρώτη κατηγορία της ηλεκτροκίνησης».

svolt-eu.com