Η Stellantis αυξάνει τις παγκόσμιες πωλήσεις BEV κατά σχεδόν 50%.

Η Stellantis έχει δει τις παγκόσμιες πωλήσεις οχημάτων BEV να αυξάνονται σχεδόν κατά 50 τοις εκατό από έτος σε έτος σε 136.000 μονάδες το πρώτο εξάμηνο του 2022. Αυτό προκύπτει από τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της εταιρείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της εταιρείας, αυτό την τοποθετεί στη δεύτερη θέση στην αγορά της ΕΕ30 όσον αφορά τις πωλήσεις BEV και LEV. Τα ελαφρά ηλεκτρικά οχήματα περιλαμβάνουν ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία (BEV), υβριδικά plug-in (PHEV) και ηλεκτρικά οχήματα κυψελών καυσίμου (FCEV), αν και η Stellantis δεν προσφέρει το τελευταίο. Το χάσμα με τον ανώνυμο ηγέτη είναι λιγότερο από 1.000 οχήματα. Στην αμερικανική αγορά πωλήσεων LEV, η εταιρεία φτάνει στην τρίτη θέση, σύμφωνα με δήλωση.

Ως μέρος του στρατηγικού της σχεδίου «Dare Forward 2030», η Stellantis είναι γνωστό ότι προωθεί τα σχέδιά της γύρω από τη βιώσιμη κινητικότητα. Ανάμεσα σε όλες τις μάρκες της, η εταιρεία προσφέρει πλέον 20 πλήρως ηλεκτρικά οχήματα. Άλλα 28 BEV πρόκειται να λανσαριστούν έως το 2024. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Stellantis, Carlos Tavares, υπογραμμίζει το σχέδιο: «Σε ένα απαιτητικό παγκόσμιο πλαίσιο, συνεχίζουμε να «Dare Forward», παρέχοντας εξαιρετική απόδοση και εκτελώντας την τολμηρή μας στρατηγική ηλεκτροκίνησης», λέει. «Μαζί με την ανθεκτικότητα, την ευελιξία και την επιχειρηματική νοοτροπία των εργαζομένων μας και τους καινοτόμους συνεργάτες μας, διαμορφώνουμε τη Stellantis σε μια εταιρεία τεχνολογίας βιώσιμης κινητικότητας που είναι κατάλληλη για το μέλλον».

Μαζί με τα στοιχεία των πωλήσεων, ο Στελλάντης δημοσίευσε και άλλα στοιχεία: Η εταιρεία πέτυχε κερδοφορία ρεκόρ με περιθώριο προσαρμοσμένων λειτουργικών εσόδων (AOI) 18,1 τοις εκατό. Το μερίδιο αγοράς αυξήθηκε κατά 40 μονάδες βάσης από έτος σε έτος στο 11,3 τοις εκατό, με το μερίδιο των ΗΠΑ να αυξάνεται κατά 50 μονάδες βάσης στο 11,7 τοις εκατό. Το Jeep Wrangler 4xe παρέμεινε το PHEV με τις περισσότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ με 19.000 πωλήσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους, αύξηση 55 τοις εκατό από έτος σε έτος.

Στην Ευρώπη, η εταιρεία πέτυχε περιθώριο AOI 10,4 τοις εκατό για την περίοδο, αυξημένο κατά 160 μονάδες βάσης. Εν τω μεταξύ, το μερίδιο αγοράς της ΕΕ30 μειώθηκε κατά 190 μονάδες βάσης στο 21,2%. Μεταξύ των οχημάτων BEV, το νέο ηλεκτρικό Fiat 500 πωλήθηκε καλύτερα στη Γερμανία και την Ιταλία, ενώ στη Γαλλία ήταν το Peugeot e-208.

Στην ανακοίνωσή του, ο όμιλος επιβεβαίωσε επίσης πέντε γιγα εργοστάσια μπαταριών – τρία στην Ευρώπη και δύο στη Βόρεια Αμερική. Η εταιρεία σχεδιάζει να συνεργαστεί με την ειδικά διαμορφωμένη κοινοπραξία (με την Total και τη Mercedes-Benz) Automotive Cells Company, τη Samsung SDI και την LG Energy Solution. Μόλις πρόσφατα, ο Stellantis και η Samsung SDI φέρεται να υπέγραψαν δεσμευτικές συμφωνίες για την κατασκευή ενός κοινού εργοστασίου μπαταριών. Το εργοστάσιο πρόκειται να κατασκευαστεί στο Kokomo στην πολιτεία της Ιντιάνα των ΗΠΑ και η κατασκευή θα ξεκινήσει φέτος. Υπήρξε επίσης μια πρόσφατη ενημέρωση για το ανακοινωθέν εργοστάσιο μπαταριών στον Καναδά: Η κοινοπραξία μεταξύ της LG Energy Solution και της Stellantis που θα οδηγήσει την κατασκευή θα ονομάζεται NextStar Energy και θα διευθύνεται από τον Danies Lee ως CEO.

stellantis.com, insideevs.com