Η Skeleton Technologies θα κατασκευάσει εργοστάσιο υπερπυκνωτών κοντά στη Λειψία

Οι Εσθονοί ειδικοί μπαταριών της Skeleton Technologies κατασκευάζουν τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής υπερπυκνωτών της Ευρώπης στη Σαξονία με την υποστήριξη της Siemens. Η Skeleton Technologies επενδύει 220 εκατομμύρια ευρώ στην ανακοινωθείσα νέα μονάδα παραγωγής στο Markranstädt κοντά στη Λειψία στη Σαξονία.

Σύμφωνα με την εταιρεία, 100 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στην παραγωγή και 120 εκατ. ευρώ σε ανάπτυξη και έρευνα καθώς και σε μελλοντική αύξηση της παραγωγής. Στο μέλλον, 12 εκατομμύρια υπερπυκνωτές πρόκειται να κατασκευάζονται ετησίως στο Markranstädt. Η έναρξη της παραγωγής έχει προγραμματιστεί για το 2024.

Η Siemens θα παίξει ενεργό ρόλο στην «καθιέρωση της νέας τοποθεσίας», πρόσθεσε ο Skeleton. Η συνεργασία έχει σχεδιαστεί για μακροπρόθεσμο ορίζοντα και μαζί οι δύο εταιρείες θέλουν να προωθήσουν την «παραγωγή υπερπυκνωτών επόμενης γενιάς». Ποια θα είναι τα βασικά δεδομένα αυτής της επόμενης γενιάς, ωστόσο, δεν αναφέρεται. Αυτό που είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, είναι ότι θα χρησιμοποιήσουν επίσης τα υλικά “Curved Graphene” της Skeleton για να επιτύχουν μεγαλύτερη πυκνότητα ισχύος.

Οι υπερπυκνωτές της Skeleton χρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία, στις μεταφορές (όπως το τραμ), στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και στη βιομηχανία. Οι υπερπυκνωτές μπορούν να απορροφήσουν και να απελευθερώσουν ενέργεια πολύ γρήγορα, είναι αξιόπιστοι και προσφέρουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, είναι λιγότερο κατάλληλες από τις μπαταρίες για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας για μεγαλύτερες περιόδους. Στα οχήματα, είναι επομένως κατάλληλα για σύντομη απορρόφηση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας κατά την ανάκτηση και απελευθέρωσή της ξανά κατά την επόμενη εκκίνηση.

«Οι υπερπυκνωτές αποτελούν βασικό στοιχείο για τη δραματική μείωση των εκπομπών στους τομείς της παραγωγής ενέργειας, των μεταφορών και της βιομηχανίας», εξηγεί ο Taavi Madiberk, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Skeleton Technologies.

«Οι διάφορες εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας παρέχουν τεράστια βοήθεια στον ηλεκτρισμό τομέων της βιομηχανίας όπου η ηλεκτροδότηση δεν μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά με μπαταρίες», λέει ο Michael Kellner, Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός της BMWK. «Η χρήση του Skeleton του δικού τους κατοχυρωμένου με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας υλικού «κυρτού γραφενίου» ενισχύει το ευρωπαϊκό οικοσύστημα αποθήκευσης ενέργειας και την αλυσίδα αξίας καθώς είναι μια τεχνολογία που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη για την κατασκευή προϊόντων αποθήκευσης ενέργειας στην Ευρώπη. Στο σημερινό πλαίσιο, το να μην βασιζόμαστε σε εισαγόμενα τοξικά μέταλλα γίνεται ακόμη πιο κρίσιμο. Η επιλογή της Skeleton να ανοίξει μια νέα μονάδα παραγωγής στη Σαξονία υπογραμμίζει επίσης την ελκυστικότητα και τη σημασία της ανατολικής Γερμανίας ως επιχειρηματικής τοποθεσίας».

Για τη Skeleton Technologies, η Markranstädt είναι ήδη η δεύτερη μονάδα παραγωγής στη Σαξονία: το πρώτο εργοστάσιο της εσθονικής εταιρείας βρίσκεται στο Großröhrsdorf.

Πηγή: Πληροφορίες μέσω email