Η Redwood Materials πλησιάζει στην αναζήτηση τοποθεσιών στην Ευρώπη

Αφού η Redwood Materials, που ιδρύθηκε από τον πρώην CTO της Tesla, JB Straubel, ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι θα κατασκευάσει τουλάχιστον δύο μεγάλης κλίμακας εργοστάσια για ανακύκλωση και παραγωγή υλικών μπαταριών στην Ευρώπη, η αναζήτηση μιας τοποθεσίας για αυτό φαίνεται να έχει περιοριστεί σημαντικά.

Μια τοποθεσία στη βορειοανατολική Γερμανία ήταν μεταξύ των αγαπημένων του Redwood, αναφέρει ο Γερμανός Handelsblatt, επικαλούμενος τρία άτομα που γνωρίζουν τη διαδικασία. Ωστόσο, η επένδυση θα μπορούσε να αποτύχει λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους στη Γερμανία. Η διαδικασία ανακύκλωσης είναι πολύ ενεργοβόρα και οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία θα μπορούσαν να προσθέσουν ένα ποσό εννέα έως δέκα αριθμών στις ετήσιες δαπάνες. Handelsblatt.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εταιρεία ανακύκλωσης εξετάζει επίσης μια τοποθεσία στη Σκανδιναβία. Η κεντρική ή η βόρεια Σουηδία έχει ονομαστεί και σύμφωνα με αρκετούς γνώστες, η εταιρεία βρισκόταν σε λεπτομερείς συζητήσεις και ετοίμαζε τις τελικές εκτιμήσεις κόστους.

Σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια, η Redwood θέλει να επιλέξει μια τοποθεσία αυτό το φθινόπωρο και έχει ήδη δημιουργήσει ένα μικρό γραφείο στη γερμανική πόλη Mannheim. Ο πρώην διευθυντής της BASF, Dirk Demuth, θα ηγηθεί της ευρωπαϊκής επέκτασης από εκεί.

Όσον αφορά τις γερμανικές τοποθεσίες, η έκθεση αναφέρει ότι οι δυναμικότητες αιολικής ενέργειας στο Σλέσβιχ-Χολστάιν, το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και τη Σαξονία έκαναν τις ομοσπονδιακές πολιτείες ελκυστικές. Και υπάρχει ένα άλλο κριτήριο επιλογής.

Όταν επιβεβαίωσε τα σχέδια τον Φεβρουάριο, ο JB Straubel είπε ότι τα εργοστάσια θα πρέπει να κατασκευαστούν κοντά στα υπάρχοντα εργοστάσια αυτοκινήτων και μπαταριών.

Για τη Σουηδία, αυτό πιθανότατα θα ήταν το νεοφερμένο στην μπαταρία Northvolt. Ο Στράουμπελ γνωρίζεται με το αφεντικό της Northvolt, Πίτερ Κάρλσον, από τότε που ήταν μαζί στην Tesla. Κινέζοι κατασκευαστές όπως η CATL στήνουν επίσης καταστήματα κοντά στην Ερφούρτη ή τη SVOLT στο γερμανικό Σάαρλαντ, και φυσικά υπάρχουν αυτοκινητοβιομηχανίες με VW στο Salzgitter και Stellantis και Mercedes στο Kaiserslautern. Η Volkswagen, ειδικότερα, έχει ήδη συμφωνήσει να συνεργαστεί με την Redwood Materials στη Βόρεια Αμερική και, τον Ιούλιο, συνήψε μια ευρεία συνεργασία για τη δημιουργία μιας αλυσίδας εφοδιασμού για την ανακύκλωση μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο κατάλογος των πιθανών εταίρων στην Ευρώπη είναι μακρύς. Δεν πρέπει να ξεχαστεί ο πρώην εργοδότης του Straubel, Tesla, ο οποίος θέλει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο μπαταριών στην τοποθεσία Giga Berlin στο Grünheide εκτός από το εργοστάσιο οχημάτων. Μέσω της Panasonic, η Tesla θα είναι επίσης η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που θα παράγει μπαταρίες με ανακυκλωμένο υλικό από το Redwood στις ΗΠΑ.

Για την Ευρώπη, η Redwood Materialy θα πρέπει σύντομα να ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για να λάβει τις απαιτούμενες άδειες πριν από οποιαδήποτε τελική απόφαση.

handelsblatt.com (στα γερμανικά)