Η QuantumScape λανσάρει παραδόσεις νέων στερεών πρωτότυπων κυψελών σε αυτοκινητοβιομηχανίες

Ο ειδικός σε μπαταρίες στερεάς κατάστασης και συνεργάτης της Volkswagen, QuantumScape, παρέδωσε τα πρώτα πρωτότυπα των κυψελών στερεάς κατάστασης 24 στρώσεων σε κατασκευαστές αυτοκινήτων για δοκιμή. Ωστόσο, η εταιρεία τονίζει ότι χρειάζεται ακόμα «σημαντική δουλειά» για να τεθούν αυτά τα κύτταρα στην αγορά.

Με αυτές τις πρωτότυπες κυψέλες, οι ΚΑΕ – συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς του μετόχου της Volkswagen – θα πρέπει να είναι σε θέση να «ξεκινήσουν τη διαδικασία δοκιμών στις εγκαταστάσεις τους και να παρέχουν ανατροφοδότηση για την απόδοση των κυψελών», σύμφωνα με την QuantumScape. Μεταξύ των βελτιώσεων που η ίδια η εταιρεία εξακολουθεί να αναφέρει μέχρι τη σειρά παραγωγής, για παράδειγμα, είναι η ποιότητα, η συνέπεια και η απόδοση των διαδικασιών παραγωγής της, αλλά και «πρόσθετες βελτιώσεις από την πλευρά του προϊόντος». Σύμφωνα με το QuantumScape, αυτά θα περιλαμβάνουν αυξημένη χωρητικότητα καθόδου και βελτιωμένη απόδοση συσκευασίας.

Η QuantumScape ανακοίνωσε τον Ιούλιο του 2022 ότι είχε ξεκινήσει δοκιμές με την κυψέλη στερεάς κατάστασης 24 επιπέδων. Οι πρώτες δοκιμές με κελιά 10 επιπέδων ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2021 και η QuantumScape είχε αναφέρει τις πρώτες κυψέλες στερεάς κατάστασης 16 επιπέδων στην επιστολή επενδυτών του πρώτου τριμήνου, η οποία δημοσιεύτηκε στις αρχές Μαΐου 2022.

Τον Ιούλιο, ανακοινώθηκε ότι τα κελιά 24 επιπέδων αναμενόταν να έχουν «παρόμοια συμπεριφορά πρώιμης διατήρησης χωρητικότητας με τα κελιά μονής, τεσσάρων, 10 και 16 επιπέδων μας». Επιπλέον, τα πρωτότυπα ήταν ήδη συσκευασμένα σε διαφορετικές μορφές κυψέλης εκείνη την εποχή.

Εκτός από τα δείγματα Α που αποστέλλονται τώρα, ακόμη και βελτιωμένα δείγματα B και C πρόκειται να κατασκευαστούν και να δοκιμαστούν «τα επόμενα χρόνια». Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος ακόμη και για κελιά «Α0». Έτσι, πιθανότατα θα υπάρξουν περαιτέρω επαναλήψεις των μοτίβων Α προτού το ίδιο το QuantumScape μιλήσει για το Β-μοτίβο.

Τα μοτίβα A0 είναι μια νέα, αυτο-αναπτυγμένη μορφή κυψέλης, την οποία το QuantumScape περιγράφει ως ένα «υβρίδιο πρισματικών κυψελών και κυψελών θήκης». Αυτό έχει αναπτυχθεί «για την υποστήριξη της μονοαξονικής διαστολής και συστολής του μετάλλου λιθίου κατά τη φόρτιση και την εκφόρτιση». Το 2023, το QunatumScape σχεδιάζει να αποκαλύψει τη μορφή κελιού με περισσότερες λεπτομέρειες σε μια εικονική εκδήλωση.

«Είμαι περήφανος για την ομάδα μας για όλη την προσπάθεια και την αποφασιστικότητα που καταβλήθηκε για την επίτευξη αυτού του ορόσημου, ειδικά υπό το φως των προκλήσεων που αντιμετωπίσαμε φέτος», δήλωσε ο Jagdeep Singh, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της QuantumScape. «Αν και αυτό το ορόσημο μας φέρνει πιο κοντά στον απώτερο στόχο μας, υπάρχουν ακόμη πολλά να κάνουμε πριν αυτή η τεχνολογία γίνει εμπορικό προϊόν και τώρα στρέφουμε την προσοχή μας σε αυτό το σημαντικό έργο».

quantumscape.com