Η Porsche παρουσιάζει αγωνιστικό αυτοκίνητο Formula E για το 2023

Η Porsche ήταν ένας από τους πρώτους κατασκευαστές που παρουσίασε το αγωνιστικό της αυτοκίνητο Formula E για την επόμενη σεζόν. Με το 99X Electric Gen3, η ομάδα TAG Heuer Porsche Formula E θα εισέλθει στη νέα εποχή της σειράς ηλεκτρικών αγώνων το 2023.

Το αγωνιστικό αυτοκίνητο Gen3 ολοκλήρωσε την κυκλοφορία του στη Franciacorta της Ιταλίας, όπου η Porsche λειτουργεί ένα Experience Centre. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα αγωνιστικά αυτοκίνητα Gen3 που αποκαλύφθηκαν στην τελική του σχεδίαση για τη σεζόν 2023.

Η Formula E είχε παρουσιάσει τη γενιά Gen3 τον Απρίλιο. Ως συνήθως στη σειρά ηλεκτρικών αγώνων, το ίδιο το πλαίσιο είναι το ίδιο για όλες τις ομάδες, αλλά οι κατασκευαστές αναπτύσσουν τις δικές τους ηλεκτρικές κινήσεις – σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κανόνα. Το ίδιο το όχημα είναι πιο συμπαγές από το αγωνιστικό Gen2. Τα αυτοκίνητα έχουν γίνει ελαφρύτερα, το μεταξόνιο μικρότερο και η πίστα στενότερη. Αυτό θα κάνει τους αγώνες στα στενά σιρκουί της πόλης ακόμα πιο δύσκολους για ελιγμούς προσπέρασης.

Επιπλέον, η μπαταρία είναι μικρότερη και ελαφρύτερη και όμως πιο ισχυρή. Αυτό ισχύει και για τη μετάδοση κίνησης: στο μέλλον, η μέγιστη ισχύς θα είναι 350 kW σε κριτήριο λειτουργίας, ενώ μόνο 300 kW μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον αγώνα. Προηγουμένως, 250 kW είχαν χρησιμοποιηθεί σε κατατακτήριες και 220 kW στον αγώνα. Με την αυξημένη ισχύ κίνησης, αυξάνεται και η τελική ταχύτητα: Τα αγωνιστικά αυτοκίνητα της Formula E τρίτης γενιάς είναι γρήγορα έως και 322 km/h, ενώ παλαιότερα ήταν δυνατή η μέγιστη ταχύτητα 240 km/h. Η ισχύς ανάκτησης έχει αυξηθεί σημαντικά περισσότερο: χάρη σε έναν νέο μπροστινό κινητήρα, αυτή είναι πλέον έως και 600 kW. Η μονάδα 250 kW στον μπροστινό άξονα είναι τυπικό εξάρτημα για όλους τους κατασκευαστές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για ανάκτηση. Επομένως, η ηλεκτρική κίνηση στον πίσω άξονα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την πρόωση.

Το 99X Electric Gen3, το οποίο αναπτύχθηκε περαιτέρω στο Κέντρο Ανάπτυξης της Porsche στο Weissach, δεν διαφέρει επομένως μόνο στην εμφάνιση από τον προκάτοχό του. «Η ομάδα ανάπτυξής μας στο Weissach έχει επενδύσει πολύ δουλειά, εμπειρία, καρδιά και ψυχή σε αυτό το αγωνιστικό αυτοκίνητο», λέει ο Thomas Laudenbach, Επικεφαλής της Porsche Motorsport. «Μπορούν όλοι να είναι πραγματικά περήφανοι για το αποτέλεσμα. Όπως η ολοκαίνουργια γενιά της Formula E, η Porsche 99X Electric Gen3 αντιπροσωπεύει ένα τεχνολογικό ορόσημο στους αμιγώς ηλεκτρικούς αγώνες».

Ο πρώτος αγώνας για την Porsche 99X Electric Gen3 – και φυσικά όλα τα άλλα αγωνιστικά αυτοκίνητα Gen3 – θα είναι το Mexico City E-Prix στις 14 Ιανουαρίου 2023. Εκτός από τον Pascal Wehrlein, ο οποίος έχει ήδη οδηγήσει για την Porsche στη Formula E (και έχει εξασφαλίσει η μοναδική νίκη της Porsche μέχρι σήμερα στην Πόλη του Μεξικού το 2022), ο πρώην πρωταθλητής της Formula E Antonio Felix da Costa είναι νέος στην εργοστασιακή ομάδα. Άλλη μια πρώτη: τον Ιανουάριο, τέσσερις Porsche 99X Electric Gen3 θα διαγωνιστούν στην πρωτεύουσα του Μεξικού. Με το Avalanche Andretti, η Porsche εξοπλίζει επίσης μια ομάδα πελατών για πρώτη φορά, για την οποία θα αγωνιστεί ο πρώην συμπαίκτης του Wehrlein (και οδηγός της Porsche εργαζόμενος) André Lotterer – με συμπαίκτη του τον Jake Dennis.

porsche.com