Η Plastic Omnium & Shenergy σχηματίζουν κοινοπραξία για δεξαμενές H2 στην Κίνα

Ο Γάλλος προμηθευτής αυτοκινήτων Plastic Omnium δημιουργεί μια κοινοπραξία στην Κίνα με την Shenergy Group για την παραγωγή δεξαμενών υδρογόνου υψηλής πίεσης για χρήση σε επαγγελματικά οχήματα. Το δίδυμο σχεδιάζει να παράγει μαζικά έως και 60.000 άρματα μάχης H2 ετησίως ξεκινώντας από το 2026.

Σύμφωνα με την Plastic Omnium, μια πιλοτική γραμμή παραγωγής πρόκειται να κατασκευαστεί αρχικά στη Σαγκάη το 2025 και ένα μεγάλο εργοστάσιο με την εν λόγω ετήσια παραγωγική ικανότητα θα τεθεί σε λειτουργία τον επόμενο χρόνο. Η κοινοπραξία δεν έχει ακόμη κατονομαστεί και θα ανήκει εξίσου και στους δύο εταίρους. Η νέα εταιρεία θα έχει έδρα στη Σαγκάη και θα είναι υπεύθυνη τόσο για την εμπορία όσο και για την κατασκευή των δεξαμενών H2.

Ο Όμιλος Shenergy αποκαλεί το εγχείρημα «μεγάλο παίκτη στον ενεργειακό τομέα με έναν φιλόδοξο στρατηγικό χάρτη πορείας για το υδρογόνο στην Κίνα». Ο Laurent Favre, Διευθύνων Σύμβουλος της Plastic Omnium, αναμένει ότι η συνεργασία της εταιρείας του με τη Shenergy θα της δώσει μια ισχυρότερη θέση στην κινεζική αγορά επαγγελματικών οχημάτων που κινούνται με υδρογόνο. «Χτίζουμε την παραγωγική ικανότητα που χρειαζόμαστε για να εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία για να γίνουμε ένας από τους σημαντικότερους νικητές στον μετασχηματισμό της κινητικότητας. Μας δίνει επίσης μια σταθερή βάση για να εξερευνήσουμε νέες ευκαιρίες για περαιτέρω συνεργασία στο τοπικό οικοσύστημα υδρογόνου», δήλωσε ο Favre.

Σύμφωνα με τον Ni Bin, πρόεδρο του Ομίλου Shenergy, η ομάδα του έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει μια αλυσίδα αξίας παραγωγής υδρογόνου στην Κίνα το συντομότερο δυνατό. Η συνεργασία θα «συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας υδρογόνου και της παραγωγικής αποδοτικότητας», είπε.

Το Plastic Omnium ήταν περισσότερο γνωστό για την κατασκευή πλαστικών εξωτερικών εξαρτημάτων αμαξώματος και δεξαμενών, αλλά διαφοροποιείται ολοένα και περισσότερο. Πέρυσι, η Plastic Omnium επένδυσε 20 εκατομμύρια ευρώ στη γαλλική κατασκευάστρια μπαταριών Verkor και εξαγόρασε την Actia Power, η οποία ειδικεύεται μεταξύ άλλων στα ηλεκτρονικά ισχύος και στα συστήματα ηλεκτροκίνησης.

Η Plastic Omnium απασχολεί 37.000 άτομα και διαθέτει 150 εργοστάσια και 43 κέντρα έρευνας και ανάπτυξης. Η κοινοπραξία κυψελών καυσίμου EKPO Fuel Cell Technologies, που λειτουργεί από την Plastic Omnium μαζί με την ElringKlinger, ίδρυσε επίσης πρόσφατα μια κινεζική θυγατρική. Αυτό περιλαμβάνει την παραγωγή στοίβων κυψελών καυσίμου στην πόλη Suzhou.

plasticomnium.com