Η Panasonic προμηθεύεται γραφίτη από τη Βόρεια Αμερική

Ο συνεργάτης μπαταριών της Tesla, Panasonic, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη Nouveau Monde Graphite (NMG) για τη δημιουργία μιας αλυσίδας εφοδιασμού στη Βόρεια Αμερική για τον γραφίτη, ένα ενεργό υλικό ανόδου που χρησιμοποιείται σε μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Οι νέοι εταίροι βασίζονται στη Mitsui για μια μελέτη σκοπιμότητας για την παραγωγή γραφίτη στη Βόρεια Αμερική για να καταλήξουν σε μια σταθερή συμφωνία εξαγοράς την άνοιξη του 2023. Η Panasonic δεν έχει ακόμη δώσει λεπτομέρειες για τους όγκους προμήθειας ή το οικονομικό εύρος μιας πιθανής συμφωνίας.

Στη σύντομη ανακοίνωση, η Panasonic επισημαίνει ότι η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικών οχημάτων έχει κάνει την κίνηση απαραίτητη. Για να παραμείνει στο ίδιο βήμα με την ανάπτυξη, η εταιρεία θέλει να «αυξήσει το ποσοστό των υλικών που προμηθεύονται τοπικά και να δημιουργήσει μια βιώσιμη αλυσίδα εφοδιασμού». Η Panasonic απαριθμεί περαιτέρω τα κέρδη στη μείωση του άνθρακα, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ευρέως διαδεδομένες στον Καναδά. Τα logistics θα γίνουν επίσης λιγότερο έντονο CO2.

«Η Panasonic Energy μοιράζεται μια κοινή κατανόηση με την καναδική κυβέρνηση σχετικά με τη σημασία της επίλυσης περιβαλλοντικών ζητημάτων και ανυπομονούμε να επεκτείνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας», αναφέρει η εταιρεία.

Ωστόσο, η Panasonic δεν αναφέρει τον «Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού» που υπεγράφη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον Αύγουστο, ωστόσο πιθανότατα παίζει ρόλο στην απόφαση. Μεταξύ άλλων, απαιτεί από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να προμηθεύονται το 50 τοις εκατό των κρίσιμων ορυκτών σε μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τη Βόρεια Αμερική ή από συμμάχους των ΗΠΑ έως το 2024 και το 80 τοις εκατό έως το τέλος του 2026. Μόνο λίγες αυτοκινητοβιομηχανίες και οι συνεργάτες μπαταριών τους μπορούν να ικανοποιήσουν αυτές τις απαιτήσεις – Εάν δεν συμβαίνει αυτό, ακόμη και το 2024, τα ηλεκτρικά οχήματα δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις για την έκπτωση φόρου των ΗΠΑ. Επομένως, οι κατασκευαστές μπαταριών πρέπει να αναθεωρήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Ως εκ τούτου, η Panasonic αποκαλεί τη συνεργασία μεταξύ της NMG και της Mitsui στρατηγική, καθώς στοχεύει στην προώθηση της επιχειρηματικής ανάπτυξης «από ορυχείο σε μπαταρίες» στη Βόρεια Αμερική. Συγκεκριμένα, η Panasonic θα αγοράσει εξευγενισμένο γραφίτη που εξορύσσεται στο Matawinie Mine της NMG και ενεργά υλικά ανόδου που παράγονται στο εργοστάσιο υλικών μπαταριών της στο Bécancour, αμφότερα στο Κεμπέκ.

Πρώτον, η NMG θα αναπτύξει εγκαταστάσεις παραγωγής και δείγματα υλικών για την Panasonic Energy για να αξιολογήσει τη σκοπιμότητά τους.

«Το να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον γραφίτη χαμηλών περιβαλλοντικών επιπτώσεων της NMG είναι ένα σημαντικό βήμα προς τον στόχο μας να μειώσουμε στο μισό το αποτύπωμα άνθρακα έως το FY2031», έτσι η Panasonic.

Η ιαπωνική εταιρεία δραστηριοποιείται, φυσικά, στις ΗΠΑ εδώ και αρκετό καιρό και φέρεται να είναι συνεργάτης της Tesla στο Gigafactory 1 στη Νεβάδα. Η Panasonic παράγει 2170 στρογγυλές κυψέλες για το Model 3 και το Model Y και θέλει επίσης να κατασκευάσει ένα δεύτερο εργοστάσιο στοιχείων μπαταρίας στην πολιτεία του Κάνσας των ΗΠΑ. Η νέα εγκατάσταση μπορεί να επικεντρωθεί σε 4680 στρογγυλές κυψέλες για την Tesla, ωστόσο αυτό παραμένει ανεπιβεβαίωτο.

panasonic.com