Η Panasonic ετοιμάζεται να ξεκινήσει την κατασκευή εργοστασίου μπαταριών στις ΗΠΑ

Η ιαπωνική εταιρεία Panasonic έχει προγραμματίσει την έναρξη της κατασκευής του νέου της εργοστασίου μπαταριών στην πολιτεία του Κάνσας των ΗΠΑ για τον Νοέμβριο του 2022. Θα είναι το δεύτερο εργοστάσιο μπαταριών της Panasonic για ηλεκτρικά οχήματα στις ΗΠΑ μετά το Gigafactory 1 στη Νεβάδα, το οποίο λειτουργεί από κοινού με την Tesla.

Ήταν ήδη γνωστό ότι η Panasonic θα κατασκευάσει ένα εργοστάσιο μπαταριών στο Κάνσας: Τον Ιούλιο, η εταιρεία και η υπηρεσία οικονομικής ανάπτυξης της πολιτείας ανακοίνωσαν ότι ο κατασκευαστής μπαταριών είχε εντοπίσει μια τοποθεσία στο De Soto για την κατασκευή του εργοστασίου και ότι η πολιτεία του Κάνσας είχε ενέκρινε μια κρατική αίτηση κινήτρων που υποβλήθηκε από την Panasonic. Ωστόσο, εκείνη την εποχή, γινόταν μόνο λόγος για «Εγκατάσταση ηλεκτρικών μπαταριών με έδρα τις ΗΠΑ» – η Panasonic δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την παραγωγή εκείνη την εποχή.

Οι λεπτομέρειες είναι τώρα διαθέσιμες στην τρέχουσα ανακοίνωση: Το νέο εργοστάσιο στο Κάνσας θα παράγει αρχικά κελιά της μορφής 2170. Η παραγωγή της σειράς προγραμματίζεται να ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου 2025, με αρχική ετήσια παραγωγική ικανότητα 30 GWh. Αυτό θα επεκτείνει την ικανότητα παραγωγής 2170 της Panasonic στις ΗΠΑ, καθώς αυτή η μορφή στρογγυλής κυψέλης παράγεται επίσης στο Gigafactory 1. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό εάν οι κυψέλες 2170 από το Κάνσας προορίζονται επίσης για την Tesla και έχουν την ίδια χημεία κυψελών μέσα. 2170 στρογγυλές κυψέλες έχουν επίσης γίνει ευρέως διαδεδομένες σε άλλες εφαρμογές eMobility.

Η Panasonic δεν το επιβεβαίωσε αυτό στο δελτίο τύπου, αλλά άλλες φήμες για την Tesla και το εργοστάσιο του Κάνσας κυκλοφορούν εδώ και αρκετό καιρό: Η Panasonic θα μπορούσε επίσης να παράγει τα νέα κύτταρα 4680 για την Tesla εκεί στο μέλλον. Η πιλοτική παραγωγή βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιαπωνία. Η σειρά παραγωγής σχεδιάζεται εκεί από τον Μάρτιο του 2023 και, σύμφωνα με προηγούμενες ανακοινώσεις της εταιρείας, πρόκειται να μεταφερθεί στη Βόρεια Αμερική – για την οποία φυσικά θα προσφερόταν το νέο εργοστάσιο.

Ωστόσο, το μέχρι στιγμής ανώνυμο εργοστάσιο στο De Soto (ακριβώς δυτικά του Κάνσας Σίτι) και το Gigafactroy 1 στη Νεβάδα θα μπορούσαν σύντομα να λάβουν περαιτέρω προσθήκες. Στα τέλη Αυγούστου, το Wall Street Journal ανέφερε ότι η Panasonic θα μπορούσε να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο κυψελών μπαταρίας ίδιου μεγέθους στην Οκλαχόμα παράλληλα με το έργο του Κάνσας. Είναι πιθανό η παραγωγή 4680 να βρίσκεται εκεί και το Κάνσας να παραμείνει με τα μικρότερα 2170 στρογγυλά κελιά. Ωστόσο, όπως όλο το υποτιθέμενο έργο στην Οκλαχόμα, αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

«Καθώς η παγκόσμια στροφή προς τα EV επιταχύνεται, αναζητούμε τρόπους για να ενισχύσουμε την ικανότητα παραγωγής μπαταριών στη Βόρεια Αμερική και να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση από τους συνεργάτες μας στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας», λέει ο Kazuo Tadanobu, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Panasonic Energy, σχετικά με την πρόσφατη ανακοίνωση σχετικά με το εργοστάσιο του Κάνσας.

panasonic.com (PDF)