Η Nidec κατασκευάζει ηλεκτρικούς κινητήρες στο Μεξικό

Η Nidec σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο ηλεκτρικών αξόνων στο Μεξικό. Η εταιρεία παράγει επί του παρόντος ηλεκτρικούς άξονες στην Κίνα και την Ευρώπη και θέλει να τους κατασκευάσει στο Μεξικό στο μέλλον ενόψει της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης στη Βόρεια Αμερική.

Αυτό ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Nidec, Shigenobu Nagamori στην ιαπωνική επιχειρηματική εφημερίδα Nikkei. Ωστόσο, η εταιρεία δεν έχει κάνει ακόμη δήλωση για την επενδυτική απόφαση. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, περίπου 100 δισ. γιεν (697 εκατ. ευρώ) θα επενδυθούν στο εργοστάσιο Nidec στο Μεξικό. Η κατασκευή σχεδιάζεται να ξεκινήσει εντός ή μετά το επόμενο οικονομικό έτος, το οποίο συνήθως ξεκινά τον Απρίλιο του 2023 στην Ιαπωνία.

Η Nidec σχεδιάζει να επεκτείνει την παραγωγική της ικανότητα ηλεκτροκίνησης άξονα παγκοσμίως σε 7 εκατομμύρια μονάδες ετησίως έως τον Μάρτιο του 2026. Επτά εργοστάσια, συμπεριλαμβανομένων πέντε στην Κίνα και δύο στην Ευρώπη, θα παράγουν συνολικά 5,7 εκατομμύρια ηλεκτρικούς κινητήρες αξόνων και το προγραμματισμένο νέο εργοστάσιο στο Μεξικό θα παράγει μέρος από τα υπόλοιπα 1,3 εκατομμύρια μονάδες.

Ο Ναγκαμόρι επανέλαβε να Nikkei ότι η εστίαση της εταιρείας σε αυτή την επένδυση είναι να κατασκευάζει προϊόντα σε μια περιοχή προκειμένου να τα πουλήσει σε αυτήν την περιοχή. Με άλλα λόγια, σε αυτοκινητοβιομηχανίες που μετατρέπουν την παραγωγή τους σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα εργοστάσιά τους στο Μεξικό, τις ΗΠΑ ή τον Καναδά. Δεδομένου ότι οι προαναφερθείσες τρεις χώρες συνδέονται μέσω της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου NAFTA, οι ηλεκτροκινητήρες που παράγονται στο Μεξικό θα περιλαμβάνονται στην προστιθέμενη αξία της Βόρειας Αμερικής σύμφωνα με τους κανόνες πίστωσης φόρου EV στις ΗΠΑ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nidec Nagamori δεν κατονόμασε ακόμη πιθανούς πελάτες. Στην Ευρώπη, οι Ιάπωνες κατασκευάζουν ηλεκτρικούς κινητήρες σε συνεργασία με τον Όμιλο Stellantis, ο οποίος θέλει επίσης να ηλεκτρίσει τις αμερικανικές μάρκες του – επομένως υπάρχει ήδη μια σύνδεση εδώ. Η General Motors, από την άλλη πλευρά, βασίζεται στις δικές της μονάδες «Ultium Drive». Αν και η GM θα κατασκευάσει δύο μοντέλα ηλεκτρικών οχημάτων στο Μεξικό στο μέλλον, μια συνεργασία με τη Nidec φαίνεται μάλλον απίθανη.

Η ακριβής τοποθεσία του σχεδιαζόμενου εργοστασίου στο Μεξικό είναι επίσης ανοιχτή. Τα εργοστάσια των αυτοκινητοβιομηχανιών τείνουν να βρίσκονται στο κεντρικό Μεξικό ή στα βόρεια προς τα σύνορα των ΗΠΑ.

nikkei.com (Paywall) μέσω reuters.com