Η Nanotech θα δημιουργήσει την παραγωγή μπαταριών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής μπαταριών Nanotech Energy ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κατασκευάσει ένα γιγα-εργοστάσιο στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα μπορούσε να αξίζει έως και ένα δισεκατομμύριο λίρες. Σύμφωνα με την εταιρεία, επτά τοποθεσίες εξετάζονται αυτή τη στιγμή για το σκοπό αυτό.

Το εργοστάσιο του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να γίνει η δεύτερη μονάδα παραγωγής για τις μη εύφλεκτες μπαταρίες ιόντων λιθίου με βάση το γραφένιο της Nanotech Energy, συμπληρώνοντας το εργοστάσιο 517 στρεμμάτων της εταιρείας στην κομητεία Storey στην πολιτεία της Νεβάδα των ΗΠΑ, όπου η μαζική παραγωγή πρόκειται να ξεκινήσει το 2024.

Η Nanotech Energy στοχεύει τις μπαταρίες της στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, μεταξύ άλλων, και τις προωθεί ως ασφαλέστερες και ισχυρότερες από τις συμβατικές μπαταρίες ιόντων λιθίου. Οι μπαταρίες Nanotech μπορούν να λειτουργούν μεταξύ -40 °C και +60 °C και να χρησιμοποιούν ηλεκτρόδια με βάση το γραφένιο που είναι εμπλουτισμένα με έναν προστατευμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, μη εύφλεκτο ηλεκτρολύτη. Τα δείγματα κυττάρων που μπορούν ήδη να δοκιμάσουν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες είναι είτε 18650 στρογγυλά κελιά είτε κελιά θήκης σε μεμονωμένη μορφή.

Η Nanotech Energy δεν διευκρινίζει ποιες επτά τοποθεσίες αφορούν. ακόμη και ορισμένες περιοχές δεν αναφέρονται ούτε εξαιρούνται. Δεν αναφέρεται καν εάν η εταιρεία θέλει να φτιάξει ένα νέο εργοστάσιο από την αρχή ή να μετατρέψει ένα υπάρχον κτίριο. Δεν είναι επίσης γνωστό εάν η εξαγορά του υπό κατασκευή εργοστασίου Britishvolt στο Blyth αποτελεί μέρος των εκτιμήσεων. Μετά την αφερεγγυότητα της Britishvolt, αυτό το εργοστάσιο μάλλον δεν θα ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η τελική απόφαση θα «βασιστεί σε συνδυασμό τεχνικών πτυχών και στρατηγικών ρυθμίσεων με εταίρους OEM». Ωστόσο, η Nanotech Energy δεν διευκρινίζει ποιες τεχνικές πτυχές ή OEM εμπλέκονται. Εκτός από τα ηλεκτρικά οχήματα, οι μπαταρίες με βάση το γραφένιο θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, ναυτιλιακό εξοπλισμό, σταθερή αποθήκευση ενέργειας και «στρατιωτικό υλικό», για παράδειγμα – που θα πρέπει να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα απαιτήσεων και μεγεθών κυψελών από μικρές μπαταρίες για ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης έως βαριές θαλάσσιες ή στρατιωτικές εφαρμογές.

«Μετά από περισσότερα από επτά χρόνια Έρευνας και Ανάπτυξης, οι μη εύφλεκτες μπαταρίες ιόντων λιθίου της Nanotech Energy είναι από τις ασφαλέστερες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές στην αγορά», δήλωσε ο Jack Kavanaugh, πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Nanotech Energy. «Προσφέρουν επίσης σημαντικά καλύτερες ταχύτητες επαναφόρτισης και μεγαλύτερη χωρητικότητα αποθήκευσης από τις παραδοσιακές μπαταρίες και η μετάβαση σε μια νέα φάση παραγωγής στο προτεινόμενο Gigafactory αξίας 1 δισεκατομμυρίου λιρών θα επιταχύνει δραματικά την πρόοδο του κλάδου EV του Ηνωμένου Βασιλείου».

prnewswire.com