Η Mercedes & Hydro στοχεύει στο βιώσιμο αλουμίνιο

Η Mercedes-Benz συνεργάζεται με τον νορβηγικό κατασκευαστή αλουμινίου Hydro για να μειώσει σημαντικά το αποτύπωμα CO2 του αλουμινίου στην αλυσίδα εφοδιασμού της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ήδη από το 2023, το αλουμίνιο με αποτύπωμα CO2 μειωμένο κατά σχεδόν 70 τοις εκατό πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στα μοντέλα Mercedes EQ, μεταξύ άλλων.

Η συνεργασία στοχεύει επίσης να επιτύχει αλουμίνιο σχεδόν χωρίς εκπομπές έως το 2030, σύμφωνα με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτό αποσκοπεί στην επέκταση της υπάρχουσας συνεργασίας: Η Hydro προμηθεύει ήδη τη Mercedes-Benz με αλουμίνιο με μειωμένο CO2 για το χυτήριο της στη Στουτγάρδη Mettingen.

Το επόμενο έτος, η Mercedes θα λάβει στη συνέχεια το πρώτο υλικό δοκιμής από τη Νορβηγία και θα το εγκαταστήσει σε οχήματα EQ, των οποίων το αποτύπωμα CO2 θα είναι σχεδόν 70 τοις εκατό κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το πόσο γρήγορα μπορεί να καλυφθεί η πλήρης παροχή των αναγκών αλουμινίου της Mercedes με αυτό το νέο υλικό δεν είναι ξεκάθαρο από την ανακοίνωση. Εκτός από τις εκπομπές, οι εταίροι θέλουν επίσης να μειώσουν τη χρήση πρωτογενών πόρων μέσω της αυξημένης χρήσης δευτερογενών υλικών από σκραπ μετά την κατανάλωση.

Μαζί με τον χάλυβα, το αλουμίνιο είναι αναλογικά το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο υλικό σε πολλά οχήματα. Καθώς τα εξαρτήματα αλουμινίου είναι γενικά ελαφρύτερα, το υλικό γίνεται όλο και πιο σημαντικό στα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα, όπως υποδεικνύει ο CTO της Mercedes Markus Schäfer. «Εργαζόμαστε εντατικά με τους συνεργάτες μας για την εύρεση μοχλών για τη μείωση των εκπομπών CO₂ στην αλυσίδα εφοδιασμού αλουμινίου», λέει ο διευθυντής, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για τις αγορές. «Ως εκ τούτου, είμαι πολύ χαρούμενος που τώρα ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Hydro ως μακροχρόνια εμπειρογνώμονα στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να αντιμετωπίσουμε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα για την επιτάχυνση της αλλαγής στη βιομηχανία αλουμινίου και την αύξηση της διαθεσιμότητας αλουμινίου χαμηλών εκπομπών άνθρακα».

mercedes-benz.com